Un set de tuburi de aur și argint din Epoca Bronzului descoperite în sudul Rusiei în urmă cu peste un secol ar putea fi primele paie folosite pentru băutul berii, relatează The Moscow Times.

Rusii ar fi baut ca regii in Epoca BronzuluiFoto: cambridge.org

Opt tuburi cu o lungime de un metru au fost descoperite alături de alte artefacte prețioase într-o movilă funerară din apropierea Maikop, un oraș din Caucazul de Nord, acest sit arheologic fiind datat între 3.700 și 3.000 î.e.n.

Arheologul rus Nikolai Veselovski, care a descoperit movila funerară în 1897, s-a referit la aceste tuburi sofisticate ca fiind „sceptre”.

„Reexaminarea acestor obiecte sugerează însă că ele au fost folosite ca tuburi pentru băutul în comun al berii”, notează autorii celui mai recent studiu asupra obiectelor, publicat în Antiquity Journal.

Cercetătorii spun că tuburile datează dintr-o perioadă în care a început prepararea pe scară largă a berii în vestul Asiei în timpul Epocii Bronzului și că primele reprezentări ale băutului printr-un pai au devenit populare în arta mesopotamiană.

Tuburi pentru băutul berii

Autorii notează de asemenea că tuburile subțiri au vârfurile perforate, fiind asemănătoare altor containere detașabile de metal folosite pe scară largă în regiune în al doilea mileniu înainte de Hristos.

Analizarea reziduurilor din tuburi a arătat urme de granule de orz în unul din cele opt tuburi, potrivit cercetătorilor de la Academia de Științe a Rusiei.

„Setul de opt tuburi pentru băut ar putea, prin urmare, să reprezinte echipament de ospăț pentru opt indivizi care ar fi stat să bea bere dintr-un singur recipient mare, găsit în mormânt”, explică ei.

„Dacă teoria este corectă, aceste obiecte reprezintă cele mai timpurii dovezi a băutului prin tuburi lungi”, spun cercetătorii.

Tuburile sunt ținute alături de alte artefacte găsite în movila funerară de la Maikop în Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

Citește și: