Aproximativ 40 de schelete decapitate descoperite de un grup de arheologi din sudul Angliei ar aparține „infractorilor” din perioada romană, spun cercetătorii, relatează CNN.

schelet care dateaza din perioada romana descoperit in AngliaFoto: Captura CNN

Scheletele au fost găsite în timpul excavărilor pentru marele proiect de a construi câteva sute de kilometri de linii de mare viteză High Speed ​​2 (HS2) din Anglia, iar arheologii au descoperit un cimitir roman târziu, considerat a fi cel mai mare de acest gen din Buckinghamshire.

O echipă de 50 de arheologi a lucrat la acest site mai bine de un an, unde au găsit, de asemenea, secțiuni ale unui oraș roman în satul Fleet Marston, alături de peste 1.200 de monede și zaruri de joc, clopote, linguri, ace și broșe.

Așezarea a fost probabil folosită și ca loc de popas pentru soldații și trecătorii care călătoreau prin Fleet Marston, în drum spre orașul roman Alchester.

Cimitirul conținea aproximativ 425 de morminte în total, a spus compania feroviară într-un comunicat.

Numărul de morminte, precum și așezarea în sine, a implicat că un număr mare de oameni a sosit în oraș între perioada romană mijlocie și târzie -- posibil ca urmare a producției agricole crescute.

O explicație pentru utilizarea decapitării ca practică de înmormântare ar putea fi aceea că scheletele aprațineau cândva unor „infractori sau unui tip de persoane proscrise”, deși un astfel de proces a fost un standard în perioada romană târzie, se adaugă declarația.

Cimitirul găzduia în mare parte îngropări, deoarece înhumarea era obișnuită la acea vreme, dar existau și unele înmormântări prin incinerare.

„Excavarea este semnificativă atât pentru a permite o caracterizare clară a acestui oraș roman, cât și pentru un studiu asupra locuitorilor săi”, a declarat Richard Brown, manager de proiect la COPA JV, un consorțiu de arheologi care lucrează în cadrul proiectului.

„Împreună cu câteva noi așezări romane descoperite în timpul lucrărilor la HS2, aceasta îmbunătățește harta din Roman Buckinghamshire”, a adăugat Brown.

Arheologii din cadrul programulului de săpături pentru HS2 au descoperit în ultimele luni inclusiv un set de statui romane rare și o figură din lemn despre care se crede că are 2.000 de ani.