Mai multe morminte şi un sarcofag de plumb au fost descoperite în timpul unor săpături arheologice desfăşurate înainte de lucrările de reconstrucţie a fleşei catedralei Notre-Dame din Paris, a anunţat luni Ministerul Culturii din Franţa, citat de AFP și Agerpres.

Sarcofag de plumb descoperit la Catedrala Notre-DameFoto: Julien de Rosa / AFP / Profimedia Images

Aceste vestigii sunt „de o calitate ştiinţifică remarcabilă”, potrivit ministerului. Ele au fost aduse la lumină în zona transeptului (n.r. naosul transversal care taie în unghi drept naosul principal al catedralei), parţial distrus de incendiul din aprilie 2019.

Printre morminte, „a fost dezgropat un sarcofag antropomorf de plumb, conservat în întregime”. Sarcofagul ar putea aparţine „unui înalt demnitar, datând probabil din secolul al XIV-lea”, conform aceleiaşi surse.

Săpăturile au adus de asemenea la lumină, imediat sub nivelul actual al podelei catedralei, „existenţa unei fose în care au fost îngropate elemente sculptate policrome identificate ca aparţinând fostului paravan (tribună ce formează un gard de piatră sau lemn şi desparte corul liturgic de naos) al Notre-Dame, construit în jurul anului 1230 şi distrus la începutul secolului al XVIII-lea”.

În timpul lucrărilor, la jumătatea secolului al XIX-lea, arhitectul Viollet-Le-Duc, proiectantul fleşei, a găsit alte fragmente din acest paravan, expuse în prezent la Muzeul Luvru.

Descoperiri arheologice fascinante la Catedrala Notre-Dame

„Am putut să trimitem o cameră de mici dimensiuni înăuntru care ne-a arătat rămășițe textile, materie organică precum părul și rămășițe de plante”, a relatat Cristophe Besnier de la Institutul Național de Arheologie al Franței.

„Faptul că aceste plante încă sunt acolo arată că conținutul a fost foarte bine conservat”, a explicat el.

Lucrările de excavare au dezvăluit de asemenea o groapă imediat sub podeaua catedralei, aceasta fiind săpată probabil în anii 1230 când Catedrala Notre-Dame a fost construită.

Autoritățile franceze estimează că emblematica Notre-Dame va fi redeschisă publicului în 2024.