Arheologii italieni au descoperit 24 de statui de bronz bine conservate datând din perioada Romei Antice în perimetrul unor băi termale din Toscana, experţii calificând descoperirea drept una „excepţională”, informează Reuters și Agerpres.

Una dintre statuile descoperite de arheologii italieni in ToscanaFoto: IOS / Zuma Press / Profimedia Images

Statuile au fost găsite pe parcursul ultimelor două săptămâni la San Casciano dei Bagni, un oraş situat pe un deal, la aproximativ 160 de kilometri nord de Roma, unde arheologii au explorat ruine antice în ultimii trei ani.

„Este o descoperire foarte semnificativă, excepţională”, a declarat marţi pentru Reuters Jacopo Tabolli, lector la Universita per Stranieri di Siena, care coordonează proiectul arheologic.

Tabolli afirmă că, statuile - care, potrivit agenţiei italiene de presă ANSA, au o vechime de 2.300 de ani - decorau un sanctuar înainte de a fi scufundate în ape termale, în cadrul unui ritual, „probabil în jurul secolului I d.Hr.”.

„Le dăruieşti apei pentru că speri că apa îţi va oferi ceva înapoi”, a explicat expertul cu privire la acel ritual.

Statuile descoperite de arheologi ar fi aparținut elitei romane

Statuile au fost acoperite de circa 6.000 de monede din bronz, argint şi aur, iar apele calde din San Casciano au contribuit la păstrarea acestora „aproape la fel ca în ziua în care au fost scufundate”, a declarat Tabolli.

Arheologul, expert în etruscologie şi arheologie italică, a declarat că echipa sa a descoperit 24 de statui mari - alături de alte câteva statuete - şi a remarcat că este neobişnuit ca acestea să fie realizate din bronz în loc de teracotă.

Tabolli este de părere că acest detaliu sugerează că statuile provin din ceea ce el a numit „o aşezare pentru elite”.

Potrivit ANSA, statuile au fost transferate la un laborator de restaurare din Grosseto, un alt oraş din Toscana, însă în cele din urmă se vor întoarce la San Casciano dei Bagni pentru a fi expuse într-un nou muzeu.