​Cele mai recente descoperiri arheologice arată ce mâncau oamenii de la Roma acum două mii de ani, în timp ce priveau luptele de gladiatori din Colosseum. Au fost descoperite și oase de animale exotice, iar în cercetarea arheologică au fost utilizați și roboți.

ColosseumFoto: Jan Wachala, Dreamstime.com

BBC scrie că cercetarea a început în 2021, au fost îndepărtate părți din sistemul de scurgere al uriașei arene romane și au fost făcute o serie de descoperiri, de la monede comemorative, până la oase de jaguar.

Ce mâncau oamenii în timp ce priveau luptele spectaculoase și - adesea - sângeroase? Măsline, fructe, nuci și alune.

Studiile au scos la iveală și oase ale unor animale care au fost puse să lupte în arenă, fie contra unor luptători umani, fie între ele. Este vorba despre lei, jaguari și urși. Au fost descoperite și oase de câini.

Colosseum, cea mai celebră arenă romană, a fost gata în anul 80, după 10 ani de lucrări, în timpul împăratului Titus. Estimările sunt că putea găzdui între 60.000 și 65.000 de spectatori și în unele momente ar fi încăput și peste 80.000. Arena a căzut în ruină în secolul VI și ultimele restaurări serioase fuseseră efectuate în secolul IV.

Sursa foto: Dreamstime.com