Oamenii de ştiinţă au reuşit în sfârşit să afle istoria unei corăbii care a eşuat în largul coastelor Angliei în urmă cu 350 de ani şi a reprezentat un mare mister de la descoperirea sa, a anunţat agenţia guvernamentală pentru protecţia patrimoniului, Historic England.

ScafandriFoto: Jam Press/Dominic Robinson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Descoperită în 2019, corabia supranumită „Epava necunoscută din Eastbourne”, eşuată în largul acestui oraş situat în sud-estul Angliei, a fost identificată drept „Klein Hollandia”, un vas de război olandez, scufundat printr-o lovitură dată prin surprindere de englezi în 1672, relatează Agerpres.

Epava, aflată la o adâncime de 32 de metri, a fost identificată de o echipă de cercetători din cadrul Historic England ajutaţi de colegi olandezi, în cooperare cu specialişti în arheologie subacvatică.

„Starea epavei este remarcabilă şi ne-ar putea oferi o mulţime de informaţii despre modul în care erau construite corăbiile olandeze din secolul al XVII-lea şi despre activităţile de la bord”, a indicat Historic England într-un comunicat.

Potrivit agenţiei britanice, oamenii de ştiinţă au descoperit sub apă „o mare parte din coca de lemn, tunuri, plăci de marmură italiană şi bucăţi de ceramică italiană”. Cercetătorii le-au analizat pentru a identifica ambarcaţiunea.

Războaiele Anglo-Olandeze

„Klein Hollandia”, care a participat la toate bătăliile majore din timpul celui de-al doilea Război Anglo-Olandez din 1665-1677, s-a scufundat împreună cu o încărcătură de plăci de marmură folosite la construcţia de locuinţe.

Vasul venea din Mediterana şi se îndrepta către Ţările de Jos când a fost atacată şi avariată grav de o escadrilă engleză.

După ce comandantul a fost ucis în luptă, englezii au urcat la bordul „Klein Hollandia”, însă s-au înecat împreună cu marinarii olandezi când corabia s-a scufundat, potrivit Historic England.

Atacul surpriză ar fi contribuit la declanşarea celui de-al treilea Război Anglo-Olandez, care face parte dintr-o serie de conflicte, în principal navale, purtate între 1652 şi 1784 în urma unor conflicte legate de comerţ şi de colonii.