Cel puţin 2.000 de capete mumificate de berbeci datând din timpul dinastiei Ptolemeice, precum şi o structură somptuoasă din timpul Vechiului Regat au fost dezgropate la templul lui Ramses al II-lea, situat în oraşul antic Abydos, din sudul Egiptului, au precizat sâmbătă oficiali din domeniul antichităţilor, potrivit Reuters.

Capete de berbec mumificate din epoca PtolemeicăFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Alături de capetele de berbec au mai fost descoperite oi, câini, ţapi sălbatici, vaci, gazele şi manguste mumificate, despre care se crede că sunt ofrande ce dovedesc venerarea neîntreruptă a lui Ramses al II-lea în acest loc la circa 1.000 de ani după moartea sa, a precizat Ministerul pentru turism şi antichităţi.

Instituţia a mai spus că descoperirile vor extinde cunoştinţele despre acest sit pe o perioadă de peste două milenii, până la perioada Ptolemeică. Regatul Ptolemeic a durat circa trei secole până la cucerirea romană, în anul 30 î.e.n.

Abydos, oraş situat în guvernoratul egiptean Sohag, la circa 435 de kilometri sud de Cairo, este unul dintre marile situri arheologice egiptene, deşi mai puţin vizitat.

A fost o necropolă a familiilor regale din Egiptul Antic timpuriu, precum şi un centru de pelerinaj pentru venerarea zeului Osiris.

Excavările au fost realizate în cadrul unei misiuni a Institutului pentru studiul lumii antice a Universităţii New York.

Alături de rămăşiţele mumificate de animale, echipa de cercetători a dezgropat o structură somptuoasă cu ziduri de circa cinci metri lăţime, datând din timpul celei de-a şasea dinastii a Vechiului Regat, alături de alte statui, papirusuri, fragmente de arbori antici, obiecte vestimentare şi pantofi din piele.

Structura ar putea contribui la ''reconstituirea atmosferei peisajului antic din Abydos înainte de construirea templului dedicat lui Ramses al II-lea'', a precizat Sameh Iskander, liderul misiunii, citat în comunicatul ministerului. (Agerpres)