Un muzeu din Viena negociază cu Grecia returnarea sub formă de împrumut a două fragmente de marmură de la Partenon, a anunţat marţi ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg într-o conferinţă de presă comună cu omologul său grec, Nikos Dendias, relatează Reuters și Agerpres.

PartenonulFoto: Sepp Spiegl / Zuma Press / Profimedia Images

Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum) din capitala Austriei deţine doar două bucăţi din friza de nord a monumentului de pe colina Acropole din Atena.

Grecia speră însă că orice acord care permite recuperarea unor astfel de vestigii ajunse în alte ţări va creşte şansele de a readuce acasă şi altele, arată Reuters.

„Îmi face mare plăcere faptul că au loc discuţii între Kunsthistorisches Museum şi Muzeul Acropolei privind împrumuturi reciproce ale frizelor Partenonului”, a declarat Schellenberg.

„Sunt încrezător că dialogul se poate desfăşura foarte rapid şi că fragmentele de marmură vor fi expuse la Atena”, a adăugat el.

Cine a returnat până acum Greciei părți ale Partenonului

Dendias a afirmat că tratativele sunt importante în contextul discuţiilor despre colecţii mai mari, în special cea a British Museum din Londra.

Din 1832, când a devenit independentă, Grecia a cerut de multe ori returnarea sculpturilor cunoscute în Regatul Unit ca Marmurile Elgin, după numele lordului care le-a luat de la Partenon la începutul secolului al 19-lea, când era diplomat la Atena, în perioada stăpânirii otomane.

Şeful diplomaţiei elene a reamintit că „autorităţile locale din Sicilia în 2002 şi papa Francisc în 2023 au returnat Greciei o parte din sculpturile Partenonului”, deci gestul Austriei ar fi al treilea de acest gen.

El a apreciat că „asta este de o importanţă uriaşă, uriaşă pentru noi. Şi dincolo de simplul fapt, credem că va crea o tendinţă pe care o putem utiliza în discuţiile noastre cu Londra”.