Arheologi din nordul Israelului au descoperit o ascunzătoare subterană imensă, alcătuită din tuneluri înguste și camere mai mari, aceasta fiind săpată de evreii care trăiau aici cu 2.000 de ani în urmă, în timpul unei revolte împotriva Imperiului Roman, relatează Reuters.

Sapaturi arheologiceFoto: Didreklama | Dreamstime.com

Experții afirmă că labirintul este o dovadă a faptului că comunități de evrei care trăiau inclusiv înspre nordul țării, în zona Galileii, unde Iisus a trăit și predicat, s-au pregătit pentru legiunile romane care zdrobeau revoltele mai aproape de Ierusalim.

Yinon Shivtiel, un istoric de la Zefat Academic College, afirmă că ascunzătoarea descoperită acum are o lungime de cel puțin 100 de metri, ea întinzându-se sub satul în care trăiau cei care au construit-o.

Tuneluri înguste, prea strâmte pentru ca un legionar în armură completă să poată trece printre ele, leagă încăperi mai mari, unde este suficient spațiu pentru ca oamenii să poată sta în picioare, să se adune și depoziteze bunuri prețioase. Arheologii afirmă că sistemul de încăperi a fost gândit pentru a salva familii întregi.

În timpul săpăturilor ei au descoperit un inel de bronz care ar încăpea pe degetul unui copil.

Arheologii vorbesc de un complex „uimitor” de mare

Reuters amintește că în Țara Sfântă au existat două revolte împotriva romanilor în perioada respectivă. Prima a culminat cu distrugerea celui de-al Doilea Templu în Ierusalim în anul 70 e.n.

Decenii mai târziu, faimosul lider evreu Bar Kokhba a condus o revoltă care a fost de asemenea suprimată violent de romani.

Ascunzători asemănătoare din perioada respectivă au fost descoperite în apropierea Ierusalimului, alături de dovezi privind distrugerea satelor pe care le deserveau.

Însă aceasta este prima ascunzătoare din perioada Bar Kokhba descoperită într-o zonă aflată atât de la nord de Ierusalim, într-un loc numit Huqoq. Istoricul Shivtiel atrage de asemenea atenția asupra faptului că nu au fost descoperite semne de distrugeri, ceea ce sugerează că luptele nu au ajuns în cele din urmă până aici.

„Am fost uimiți să vedem cât de mare este acest complex”, afirmă și Uri Berger de la Autoritatea pentru Antichități din Israel.

El spune de asemenea că munca arheologilor nu s-a încheiat și că mai multe tuneluri trebuie degajate de pământ, existând posibilitatea ca săpăturile să scoată la lumină noi artefacte, unele care să ofere poate noi perspective despre viața din Țara Sfântă în urmă cu 2.000 de ani.

FOTO Articol: © Didreklama | Dreamstime.com.