Telefoanele mobile nu maresc riscul imbolnavirii de cancer, arata o cercetare ampla realizata de un institut din Danemarca, in care au fost implicati peste 350.000 de oameni, publicat vineri, relateaza Reuters.

Rezultatele, care apar pe site-ul British Medical Journal, se potrivesc cu o serie de alte studii care au ajuns la concluzii similare.

Cercetatorii de la Institutul de epidemologie a cancerului din Copenhaga s-au concentrat pe oameni de peste 30 de ani care au un contract de telefonie mobila si au comparat rata incidentei de tumoare pe creier cu cei care nu au un astlfel de contract, intre 1990 si 2007.

Mai multi experti din afara cercetarii s-au aratat impresionati de amploarea studiului.

"Aceasta lucrare sustine mare parte din rapoartele precedente in care nu a fost gasit niciun efect al utilizarii mobilului in norme normale", a declarat Malcolm Sperrin, director la Royal Berkshire Hospital.

La sfarsitul lunii mai, Agentia Internationala pentru cercetare in domeniul cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a decis ca telefoanele mobile ar trebui clasificate ca "posibil cancerigene" pentru oameni, in aceeasi categorie cu plumbul, cloroformul si cafeaua.

Insa dupa o luna, comisia de epidemologie din cadrul Comisiei Internationale de Protectie impotriva Radiatiilor Neoinizante a decis ca dovezile stiintifice indica faptul ca nu exista nicio legatura intre tumorile pe creier si telefoanele mobile.

Numarul de telefoane mobile a crescut exponential de la inceputul anilor 1980, astazi fiind folosite aproape 5 miliarde.