Otzi, Omul Gheturilor, celebra mumie gasita acum doua decenii in Alpi, a murit din cauza unei lovituri puternice la cap, si nu din cauza unei sageti, cum se crezuse anterior, noteaza publicatia Medical Daily. Otzi a murit acum 5.300 de ani, dar se stiu despre el detalii uluitoare, cum ar fi continutul ultimului pranz. Despre moartea lui s-au emis multe ipoteze, dar tehnologia avanseaza si le schimba.

Otzi a pierit acum 5.300 de aniFoto: iceman.it

Otzi suferea de boli de inima, avea dureri ale articulatiilor si numeroase carii dentare, iar ca ipoteza a mortii, cercetarile anterioare au aratat ca totul a pornit de la o rana la clavicula, provocata de o sageata.

In plus, in stomacul sau s-a gasit mancare nedigerata, semn ca a fost atacat imediat dupa ce a mancat. Acum, cele mai noi cercetari facute la Bolzano, in Italia, arata ca moartea a survenit de la o lovitora puternica la cap sau de la o cazatura ce a rezultat in urma unei lovituri venite de la un atacator.

Cercetatorii au analizat proteine gasite in celulele cerebrale ale lui Otzi si s-a dovedit ca avea leziuni cerebrale ce provin de la o lovitura puternica la cap. Investigatia legata de intamplarile petrecute acum 5.300 de ani continua si ramane interesanta, chiar daca s-au facut numeroase documentare.

Cercetarile au fost facute de Academia Europeana din Bolzano/Bozen (EURAC) si de universitatile Saarland si Kiel.

Otzi a fost descoperit in Alpii Otzal in 1991 la granita italo-austriaca. Initial austriecii l-au preluat, insa datele topografice au dovedit ca era pe teritoriul italian, astfel ca acum Otzi se gaseste la Muzeul de Arheologie din orasul italian Bolzano (regiunea Tirolul de Sud), unde contra a 9 euro el poate fi vazut.

Otzi a fost intens studiat, s-au facut numeroase documentare si se stiu despre el mai bine decat orice om din vechime. Se cunosc detalii deosebite, de la continutul ultimului pranz, pana la grupa sanguina, iar ca trasaturi este mult mai apropiat de locuitorii din Corsica si Sardinia, decat de cei din nordul Italiei.

Otzi avea 1,59 m inaltime, 50 kg si 46 de ani in momentul mortii.