Avansurile tehnologice ne pun in fata unor intrebari tulburatoare, iar una ar fi legata de modul in care cei care comit crime foarte grave pot sa-si ispaseasca pedeapaa. Biotehnologia ne-ar putea permite sa intervenim in creierele celor condamnati care, sub influenta unor substante speciale, ar putea percepe mult mai greu trecerea timpului, astfel ca opt ore ar trece la fel de greu ca o mie de ani, spune un filosof de la Oxford Martin School. Intrebarea este daca asa ceva este uman si cu siguranta ca va fi mult timp pentru dezbateri, fiindca o astfel de solutie nu va fi aplicata prea curand.

Rebecca Roache, filosof la Oxford Martin School, studiaza modul in care avansul din biotehnologie ne va permite sa facem ca pedepsele celor condamnati pentru crime groaznice sa le para celor in cauza si mai dure.

Intr-un interviu pentru revista Aeon ea spune ca o solutie ar fi ca detinutilor sa li se dea droguri psihoactive care sa distorsioneze modul in care trecerea timpului e perceputa de cei condamnati, astfel incat sa li se para ca trece mult mult mai greu.

Un alt scenariu, pentru moment cu totul SF, tine de posibilitatea ca mintile umane sa fie uploadate pe computere speciale care sa grabeasca ritmul de functionare a mintii. Daca factorul de marire ar fi de un milion, o mie de ani de gandire ar putea fi concentrati in opt-noua ore, iar o astfel de actiune ar putea fi mai ieftina pentru platitorii de taxe decat tinerea omul in detentie pentru multi multi ani.

Rebecca Roache a ridicat aceasta problema pentru a aduce in discutie un subiect controversat: este corect sa inchizi un om pe viata pentru o crima sau este just sa folosim substante puternice care sa aiba efecte dure asupra creierului? Scenariile expuse nu isi propun sa arate pedepse futuriste, ci si sa privim la pedepsele de azi prin prisma viitorului.