Incetarea folosirii benzinei cu plumb ar fi avut un efect cu totul neasteptat, rezultand in reducerea criminalitatii, teoria fiind bazata si pe date comparative care stabilesc o legatura statistica intre scoaterea din uz a benzinei cu plumb si scaderea numarului de infractiuni violente. Relatand pe larg subiectul, BBC noteaza ca inedita teorie este imposibil de demonstrat fiindca nu putem intoxica deliberat tineri pentru a vedea daca devin criminali la maturitate.

Foto:

Plumbul este un metal greu care si-a dovedit utilitatea inca de pe vremea romanilor care il foloseau la tevile de transport al apei, dar si la vasele pe care le foloseau de zi de zi. Inca de atunc,i plumbul si-a aratat insa si latura nociva, fiindca cei intoxicati sufereau enorm de-a lungul vietii.

Cei care au lucrat in domenii precum extractia de minereuri, industria acumulatorilor, industria poligrafica, industria chimica si altele s-au ales cu intoxicatie cronica cu plumb, numita saturnism, iar metalul greu patrundea in oase, in dinti si in sange, distrugand rinichii, oprind cresterea si cauzand distrugeri sistemului nervos.

Efectele dezastruoase ale intoxicatiei cu plumb au fost constientizate abia prin anii 60', insa pentru multi era deja prea tarziu fiindca nu doar cei care lucrau in industriile mentionate mai sus erau expusi metalului periculos. Plumbul a fost introdus in benzina inca din anii 20', iar numarul tot mai mare de masini care au ajuns pe sosele dupa 1950 a facut ca poluarea cu plumb de la tevile de la esapamant sa fie la ordinea zilei in marile orase din SUA si din Europa de Vest.

Dupa 1975, treptat in SUA a inceput insa sa fie eliminat plumbul din benzina, sub presiunea dovezilor ce aratau cat este de nociv. Pornind de la aceste lucruri, cativa cercetatori au stabilit o corelatie intre scoaterea din uz a benzinei cu plumb si reducerea ratei criminalitatii.

Ei spun ca cei intoxicati grav cu plumb pur si simplu isi pierd controlul si efectele se vad la nivelul creierului, intoxicatia determinandu-i sa ia decizii foarte proaste si, in cazuri grave, sa devena violenti.

Sustinatorii ineditei teorii au comparat datele despre criminalitate in anumite state ale SUA cu perioadele in care s-a vandut acolo benzina cu concentratie de plumb si mai ales cu perioadele de dupa scoaterea benzinei cu plumb. Comparatiile au dus la concluzii interesante ce arata ca, la 20 de ani de dupa disparitia de la pompa a benzinei cu plumb, criminalitatea a inceput sa scada si a continuat trendul pozitiv.

Cercetatorii care sustin teoria spun ca exista aceasta perioada de doua decenii intre momentul scoaterii benzinei cu plumb si incetarea efectelor pe care expunerea la cantitati mari le are asupra comportamantului uman. Perioada e legata de eliminarea plumbului din organism.

Datele comparative aduse ca argument ar arata o legatura relevanta intre scoaterea benzinei cu plumb si reducerea, la exact 20 de ani distanta, a criminalitatii. BBC noteaza insa ca inedita teorie este imposibil de demonstrat fiindca nu putem intoxica deliberat tineri pentru a vedea daca devin criminali la maturitate.

Sunt citati mai multi cercetatori care spun insa ca este exagerata stabilirea unei legaturi de cauzalitate intre plumbul din benzina si criminalitate, mai ales ca sunt multe lucruri ce determina un om sa comita o infractiune grava, iar benzina cu plumb nu se gaseste printre factorii importanti.

Probabil ca adevarul este undeva la mijloc, iar intoxicatia cu plumb a dus la comportamente agresive, dar nu vom sti niciodata daca acestea au dus direct si la crima.