​In presa, numarul stirilor negative este mult mai mare decat al celor pozitive, iar explicatiile acestui lucru sunt mult mai complexe decat s-ar putea crede la prima vedere. Un studiu facut in Canada arata ca nu doar cinismul jurnalistilor sau atractia publicului fata de senzational sunt factorii care influenteaza aceasta structura a stirilor, scrie BBC.

Fara indoiala ca in presa stirile negative sunt majoritare, uneori lasand impresia ca doar lucruri rele se intampla in lume.

Jurnalistii spun de multe ori ca asta cere publicul, iar unii cititorii spun ca ar prefera stiri despre lucruri pozitive, insa cu toate acestea articolele despre catastrofe si scandaluri se citesc extraordinar de bine.

Sa fie vorba doar de predilectia catre lucruri negative, cea responsabila pentru faptul ca ne amintim mult mai bine de lucrurile rele din trecut, si nu de cele bune? Sa fie vorba de asa-numita Schadenfreude, placerea de a-i vedea pe altii suferind?

Marc Trussler si Stuart Soroka, cercetatori la McGill University din Canada au vrut sa raspunda la aceste intrebari si au facut un experiment in care au invitat subiectii sa citeasca ce stiri doresc, spunandu-le ca experimentul isi propune sa le monitorizate miscarile ochilor.

Participantii au fost invitati sa-si aleaga ce articole doresc dintr-un site de stiri politice si au fost rugati sa le citeasca atent. Li s-a pus apoi un video si in ultima faza au fost supusi unui chestionar despre ce fel de stiri politice le place sa citeasca.

Rezultatele au fost interesante, fiindca multi au spus ca prefera stirile despre lucruri pozitive si ca media se concentreaza prea mult pe lucruri negative. Cu toate astea, cei mai multi au ales sa citeasca stiri negative despre scandaluri de coruptie, certuri si ipocrizie, iar ponderea stirilor negative alese a fi citite a fost mai mare la cei pasionati de domeniul politicii.

S-a dovedit ca reactionam mult mai rapid la cuvinte cu conotatie negativa puternica, fata de timpii de reactie la cuvintele pozitive. Ce concluzii se pot trage insa din experimentul canadian? Ei bine, suntem foarte atenti la stirile negative fiindca avem tendinta de a crede ca lumea e mai buna decat este ea in realitate.

Faptul ca vedem lumea in culori mult mai pozitive decat ar trebui face ca stirile negative sa iasa mai mult in evidenta, sa fie cu atat mai surprinzatoare, chiar socante. Practic, doar pe un fond luminos se vad mai bine punctele negre.