De ce predomina in presa stirile negative - Cateva explicatii psihologice
Fara indoiala ca in presa stirile negative sunt majoritare, uneori lasand impresia ca doar lucruri rele se intampla in lume.
Jurnalistii spun de multe ori ca asta cere publicul, iar unii cititorii spun ca ar prefera stiri despre lucruri pozitive, insa cu toate acestea articolele despre catastrofe si scandaluri se citesc extraordinar de bine.
Sa fie vorba doar de predilectia catre lucruri negative, cea responsabila pentru faptul ca ne amintim mult mai bine de lucrurile rele din trecut, si nu de cele bune? Sa fie vorba de asa-numita Schadenfreude, placerea de a-i vedea pe altii suferind?
Marc Trussler si Stuart Soroka, cercetatori la McGill University din Canada au vrut sa raspunda la aceste intrebari si au facut un experiment in care au invitat subiectii sa citeasca ce stiri doresc, spunandu-le ca experimentul isi propune sa le monitorizate miscarile ochilor.
Participantii au fost invitati sa-si aleaga ce articole doresc dintr-un site de stiri politice si au fost rugati sa le citeasca atent. Li s-a pus apoi un video si in ultima faza au fost supusi unui chestionar despre ce fel de stiri politice le place sa citeasca.
Rezultatele au fost interesante, fiindca multi au spus ca prefera stirile despre lucruri pozitive si ca media se concentreaza prea mult pe lucruri negative. Cu toate astea, cei mai multi au ales sa citeasca stiri negative despre scandaluri de coruptie, certuri si ipocrizie, iar ponderea stirilor negative alese a fi citite a fost mai mare la cei pasionati de domeniul politicii.
S-a dovedit ca reactionam mult mai rapid la cuvinte cu conotatie negativa puternica, fata de timpii de reactie la cuvintele pozitive. Ce concluzii se pot trage insa din experimentul canadian? Ei bine, suntem foarte atenti la stirile negative fiindca avem tendinta de a crede ca lumea e mai buna decat este ea in realitate.
Faptul ca vedem lumea in culori mult mai pozitive decat ar trebui face ca stirile negative sa iasa mai mult in evidenta, sa fie cu atat mai surprinzatoare, chiar socante. Practic, doar pe un fond luminos se vad mai bine punctele negre.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
ponderea celor care reactioneaza la eventuale castiguri (stiri pozitive) este mult mai mica.
De aici si stirile negative... oamenii gandesc... s-a intamplac ceva negativ (un caz de coruptie ... poate cineva m-a furat si pe mine - doar un exemplu ...si poate nu cel mai concludent)
Sunt destule studii pe net care confirma asta.
Datorita capacitatii de a invata din experientele celorlalti, informatiile negative sint urmarite cu foarte mare interes datorita puternicului instinct de conservare, care determina omul sa-si mareasca cunostintele legate de ce i-ar putea pune in pericol viata (sub toate aspectele ei) si astfel sa-si mareasca sansele de supravietuire.
Nu este o simpla curiozitate bolnava ci este o necesitate vitala.