Un software care analizeaza la ce lucruri dam Like pe Facebook poate sa ne inteleaga personalitatea mai bine decat prietenii apropiati si familia, arata un studiu University of Cambridge si Stanford University. Algoritmul este atat de eficient, incat din 300 de like-uri date de o persoana pe Facebook ajunge sa interpreteze personalitatea omului mai bine decat partenerul de viata.

Cercetarea a pornit de la postarile la care fiecare dintre noi dam Like pe Facebook, fiindca lucrurile la care dam Like spun enorm de multe despre personalitatea noastra.

"Cum deschiderea fata de diverse lucruri este exprimata prin interesele fiecaruia si prin valori, credem ca mediul digital furnizeaza o multitudine de indicii relevante prezente intr-un mod foarte vizibil", se spune in studiul care porneste de la lucrurile la care dam Like pe Facebook.

Ca parte a studiului, 17.000 de voluntari le-au oferit cercetatorilor acces nelimitat la paginile de Facebooik pentru ca soft-ul ce a stat la baza cercetarii sa analizeze la ce tip de postari a dat fiecare om Like pe Facebook. Apoi, fiecare dintre participanti a invitat persoane foarte apropiate (sot, sotie, parinti, frati sau prieteni apropiati) carora li s-au dat teste psihologice elaborate pentru a se vedea cum ii percep apropiatii pe fiecare dintre voluntari.

Avand doua seturi de date despre fiecare persoana (cele rezultate din testele psihologice date celor apropiati si cele culese si compilate de algoritm), cercetatorii le-au putut compara. Rezultatul? Modelul computerizat a putut judeca mult mai bine decat persoanele apropiate caracterul unui om. Si nici nu a fost nevoie de interpretarea multor like-uri. Cu 10 Like-uri rezultatele au fost mai bune decat cele care au reiesit din testele completate de colegii de serviciu, iar analizand 300 de Like-uri, rezultatele computerizate au fost mai bune decat cele reiesite din chestionarul completat de sot (sau sotie).

In cercetarile din trecut am urmarit cat de bine pot oamenii sa inteleaga personalitatile altor oameni. E surprinzator insa ca acum computerele se pot descurca mai bine plecand de la un singur tip de informatie", spune Youyou Wu de la Cambridge.

"E infricosator, insa ar trebui sa ne intrebam de ce e asa de infricosator. Nu e neaparat un lucru rau cand computerele ne inteleg bine. Asta inseamna ca un computer poate intelege atat de bine o persoana, incat poate reactiona fata de ea la fel cum ar face-o un individ", spune David Stillwell, co-autor al studiului. :"Scenariul din filmul SF Her nu este imposibil", In film, un om se indragosteste de un sistem de operare inteligent personificat de o voce feminina.

"In viitor computerul iti poate determina profilul pshilogic si poate reactiona in consecinta, ducand la aparitia unor masinarii cu inteligenta emotionala si cu trasaturi sociale", spune Wu Youyou, autor principal al studiului.

Partea care ar trebui sa ne ingrijoreze tine de concluziile pe care retelele sociale le pot trage despre personalitatea noastra pornind de la lucruri atat de simple precum Like-urile pe care le dam. E foarte posibil ca aceste profiluri psihologice sa fie folosite in scop publicitar si in functie de ele sa depinda diversele reclame care ne invadeaza ecranul.

Surse: The Telegraph, Financial Times