Dragostea si consumul de alcool au efecte asemanatoare asupra creierului - este concluzia unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) si publicat in Neuroscience & Biobehavioral Rewiews.

Consumul de alcoolFoto: MorgueFile.com

'Am considerat ca aceasta problema merita sa fie studiata, asa ca am analizat cercetarile existente cu privire la efectele ocitocinei si ale alcoolului. Am fost surprinsi de asemanarile incredibile intre cei doi compusi', arata unul dintre cercetatori, doctorul Ian Mitchell, citat luni de huffingtonpost.fr, potrivit Agerpres.

Ocitocina, numita si 'hormonul dragostei', este produsa in corpul unei persoane atunci cand aceasta simte pasiune, afectiune si o legatura cu altcineva. Ea se manifesta de altfel in timpul nasterii, ajutand mama sa creeze legaturi cu bebelusul.

Aceasta substanta ii face pe oameni fericiti, increzatori, generosi si relaxati, dar poarte provoca si inversul acestor stari: agresivitate, gelozie si aroganta.

Ocitocina poate fi cumparata de la farmacie sub forma de spray nazal. In aceasta forma au administrat-o cercetatorii participantilor la studiul mentionat, pentru a-i compara efectele cu cele ale alcoolului.

Ei apreciaza totusi ca nu ar putea fi utilizata in scop recreativ, fiindca ar putea exista riscuri.

'Nu cred ca ocitocina va fi utilizata intr-o zi ca alternativa la alcool in viata sociala. Insa este un compus neurochimic fascinant si, fara sa aiba legatura cu dragostea, ar putea fi folosita ca tratament psihologic sau psihiatric. Intelegerea exacta a felului in care ocitocina suprima unele moduri de actiune si modifica comportamentul uman poate reprezenta un avantaj real pentru multe persoane. Speram ca studiul nostru sa lamureasca mai mult acest aspect si sa deschida piste pe care nu le-am analizat inca', a declarat Steven Gillespie, doctor in psihologie la Universitatea din Birmingham, pe site-ul Medical News Today.

Pana atunci, se pare ca Beyonce are dreptate: sa fii 'beat' sau 'indragostit' este aproape acelasi lucru, incheie cu umor huffingtonpost.fr.