​Cimpanzeii au capacitatea mentala de a gati mancarea, arata un studiu publicat in Marea Britanie si citat de BBC. Cimpanzeii nu gatesc fiindca nu pot stapani focul si nici nu au incredere ca ceilalti membri ai grupului nu le vor fura mancarea pana o vor gati. Oamenii au inceput sa gateasca acum peste un milion de ani, sustine teoria controversata, in timp ce majoritatea scenariilor acceptate spun ca oamenii au inceput sa gateasca mancarea acum 300-400.000 de ani.

In revista Proceedings of the Royal Society B au fost publicate concluziile a noua studii facute in Republica Democrata Congo, concluziile fiind ca cimpanzeii inteleg conceptul de mancare gatita si au rabdare ca mancarea cruda sa fie transformata in mancare gatita.

Cimpanezilor le lipseste abilitatea de a produce focul, insa daca li s-ar da o sursa de caldura, ar putea fi capabili sa manipuleze aceasta sursa pentru a gati mancarea, spune psihologul Felix Warneken de la Harvard University care a realizat studiul impreuna cu Alexandra Rosati.

Descoperirile ne duc catre un moment esential din evolutia umana, cel in care oamenii au inceput sa prepare mancarea. Teoria este ca mancarea gatita a accelerat evolutia umana, ea fiind mult mai usor de digerat si fiind mult mai sanatoasa, majoritatea parazitilor fiind distrusi in urma coacerii sau a fierberii.

Pana si fierberea unui ou necesita capacitati mentale importante si aici este marea diferenta intre oameni si animale. Oamenii si-au dat seama ca, prin gatire, mancarea este mai gustoasa si poate fi pastrata mai mult timp, putand fi consumata si in perioade in care mancarea proaspata nu mai este disponibila.

Cimpanzeii nu gatesc doar fiindca nu pot stapani focul, ci fiindca le lipsesc anumite capacitatii sociale si nu au incredere in ceilalti membri ai grupului ca nu le vor fura mancarea pana o pregatesc. Din acest motiv, multi prefera sa ingurgiteze imediat mancarea, chiar asa cruda.

Studiul si-a propus sa cerceteze o teorie controversata: si anume cea care spune ca datorita mancarii gatite, creierele umane au devenit mai mari. Practic, oamenii din preistorie au mancat mai multe proiteine datorita alimentelor preparate, iar acest lucru a permis o dezvoltare cerebrala consistenta.

Conform teoriei, gatitul ar fi aparut mult mai devreme in evolutia noastra, poate chiar acum mai bine de un milion de ani, insa foarte multi paleontologi cred ca oamenii au inceput sa prepare mancarea mult mai tarziu, acum 300.000-400.000 de ani, astfel ca nu gatitul ar fi dus la dezvoltarea cerebrala.