Chiar daca unele medicamente ce apartin clasei de substante nootrope au fost testate in tratarea anumitor afectiuni neuronale de circa 40 de ani, precum este cazul piracetamului, specialistii nu cunosc nici astazi care sunt efectele secundare ce pot aparea pe termen lung in urma utilizarii acestora si, mai mult decat atat, nu pot da o explicatie clara privind modul in care astfel de substante imbunatatesc functiile cerebrale, noteaza careeraddict.com.

Argumente pro si contra folosirii suplimentelor alimentare pentru imbunatatirea functiilor cognitiveFoto: captura Google

Materialele video de mai jos, publicate pe canalul de youtube al organizatiei Intelligence Squared Debates, sunt parte din dezbaterea tinuta recent pe tema beneficiilor si dezavantajelor folosirii substantelor care actioneaza la imbunatatirea metabolismului cerebral.

In cadrul conferintei Nita Farahany, directoarea Institutului de Cercetare Science & Society, si Éric Racine, director al departamentului de neuroetica in cadrul Institutului de Cercetari Clinice din Montreal, prezinta argumentele pro si contra evolutiei inteligentei umane prin utilizarea acestor substante.

"Cred ca este la fel de important sa recunoastem ca avem de-a face, in prezent, si cu lipsa datelor in ceea ce priveste eficacitatea utilizarii acestor medicamente. In acest caz, de ce am vrea sa ne supunem unor riscuri, chiar si minine, daca nu avem datele necesare care sa ateste avantajele pe care aceste substante le pot oferi?", declara Éric Racine in cadrul dezbaterii.

Citeste si: