Un studiu sustinut in Libera sugereaza ca impactul virusului Ebola asupra creierului supravietuitorilor se mentine pe termen lung, cauzand migrene, pierderi de memorie si depresie. Persoanele infectate cu virusul Ebola continua sa sufere de probleme neurologice la mai mult de 6 luni de la infectare, anunta The Guardian.

Descoperirile din urma studiului neurologistilor americani in Liberia par sa confirme suspiciunile asupra existentei unor efecte pe termen lung ale bolii. Acestea au fost facute publice la cateva zile dupa ce Pauline Cafferkey - asistenta ce a contactat virusul Ebola in perioada in care lucra ca voluntara in Sierra Leone - a fost inclusa pentru a 3-a oara in cadrul unitatii de boli infectioase a spitalului Royal Free.

Studiul a fost desfasurat in Liberia de catre un grup de cercetatori ai Institutul National pentru Tulburari Neurologice si Atacuri Cerebrale al Statelor Unite. Echipa de neurologisti a recrutat din Liberia 87 de supravietuitori ai epidemiei virusului Ebola pentru studierea impactului pe termen lung asupra creierului. 4 dintre subiecti au fost exclusi datorita unor conditii externe, iar cei 82 ramasi au fost examinati si comparati cu alti subiecti ce nu au contactat visrului.

Majoritatea supravietuitorilor prezentau probleme de sanatate si tulburari neurologice diferite. "Desi a fost anuntat sfarsitul epidemiei, acesti supravietuitori continua sa se confrunte cu probleme pe termen lung", a spus Lauren Bowen, autoarea studiului.

Media de varsta in randul esantionului de supravietuitori era de 35 de ani. Problemele comune cel mai des intalnite erau migrenele, pierderile de memorie, starile depresive si durerile musculare. Doi dintre subiecti aveau tendinte sinucigase, iar un altul, avea halucinatii. Cele mai frecvente disfunctii neurologice descoperite au fost miscari anormale ale ochilor, tremur si reflexe anormale.

"Este important pentru noi sa stim cum ar putea continua acest virus sa afecteze creierul pe termen lung", a declarat Bowen. Studiul sau neurologic este parte a unei

"Mai mult de 28.600 de oameni au fost infectati cu virusul Ebola in vestul Africii in timpul epidemiei. Dintre acestia, 11.300 au murit. In colaborare cu studiul Prevail III asupra supravietuitorilor virusului Ebola, dorim sa descoperim cat mai multe lucruri legate de posibilele probleme de sanatate a creierului pe termen lung pentru mai mult de 17.000 de supravietuitori", a mai spus aceasta.

Studiul integral va fi prezentat in fata intalnirii anuale a Academiei Americane de Neurologie din Vancouver, in luna Aprilie.