​Literatura ii poate ajuta pe cei care sufera de depresie sa isi imbunatateasca flexibilitatea mentala, conform unui studiu publicat anul trecut in jurnalul "Cortex". Poezia si proza provoaca cititorul sa gandeasca mai profund, sa evalueze si sa reevalueze sensul lecturii, iar acest exercitiu ii imbunatateste modul in care gandeste si ajuta la formarea de noi structuri cognitive, scrie PsyBlog.

Literatura ne poate ajuta sa scapam de depresieFoto: captura ecran

Studiul sugereaza ca flexibilitatea mentala este punctul cheie al activarii unor noi structuri cognitive, ce le permit persoanelor care sufera de depresie sa isi adapteze modul de a gandi si comportamentul la situatiile neprevazute cu care se pot confrunta. In loc sa fie ghidati de obiceiuri si rutine, persoanele care dau dovada de flexibilitate mentala sunt mai receptive si capabile sa gaseasca solutii noi la problemele pe care le intampina in fiecare zi.

“Am constatat prin acest studiu ca obisnuita de a citi poezii pune la incercare expectantele rigide si gandurile fixe ale cititorului, crescandu-i flexibilitatea mentala prin intermediul procesului de evaluare si reevaluare a sensului lecturii si acceptarea de noi interpretari, un proces care s-a dovedit a fi plin de satisfactii de partea cititorului," a declarat Philip Davis, unul dintre autorii studiului.

Participantii acestui studiu au fost rugati sa parcurga o lista de texte literare si sa le evalueze in functie de limbajul poetic folosit si gradul de dificultate al interpretarii sensului scrierii. De asemenea, participantii au fost supusi unor teste de scanare a creierului pentru observarea activitatii cerebrale din timpul lecturii. Rezultatele studiului au aratat o activitate cerebrala crescuta in cazul parcugerii textelor cu un grad mai mare de dificultate, iar cercetatorii spun ca aceasta activitate cerebrala s-ar traduce printr-un nivel crescut de constientizare a lecturii.

“Acest lucru este deosebit de important, intrucat pe parcursul lecturii am observat ca au fost activate anumite zone din creier care indica instalarea satisfactiei si experienta recompensei, metode deosebit de eficiente pentru tratarea depresiei," a agaudat profesorul Philip Davis.

Top Giftbooks: 5 carti scrise de autori care au primit premiul Nobel pentru literatura: