​Cu totii am avut momente de lapsus sau momente in care incercam sa intelegem semnificatia unor cuvinte, fie ca este vorba de limba noastra materna, ori o limba straina. Dar "unde" cautam cuvintele si care este "locul" in care le gasim? Oamenii de stiinta neurologi de la Universitatea din Bekeley au incercat sa raspunda la aceasta intrebare alcatuind o harta a creierului pe care au reusit sa identifice, prin intermediul imagisticii, cum reactioneaza diferite parti ale creierului uman la diferite cuvinte, scrie openculture.com.

Cum arata harta semantica a creieruluiFoto: captura ecran

“Nu exista o singura regiune a creierului care sa fie activata ca raspuns la auzirea unui singur cuvant. O singura regiune este conectata cu o serie de cuvinte inrudite si fiecare cuvant declanseaza activitatea cerebrala a mai multor regiuni," scrie Ian Sample, editor The Guardian, intr-un articol pe aceasta tema.

"Este posibil ca aceasta abordare sa ne ajute sa decodam informatia procesata de creierul unei persoane atunci cand asculta, citeste sau, eventual, gandeste semnificatia anumitor cuvinte," declara Alexander Huth, autorul principal al studiului.

Aflam mai multe detalii despre acest studiu in materialul video de mai jos, publicat pe pagina de youtube Nature, si putem vizualiza harta semantica a creierului, prezentata in modul interactiv impreuna cu dictionarul de cuvinte asociat fiecarei regiuni cerebrale, pe pagina de web Gallant Lab.

Recomandari de lectura: