​Nivelul de saruri din organism joaca un rol foarte important in reglarea ciclului somn-veghe, sunt de parere oamenii de stiinta americani in urma unui studiu efectuat recent si publicat in jurnalul "Science", scrie futurity.org.

In cadrul unui experiment de laborator in care era cercetata concetratia de ioni din lichidul cefalorahidian la sobolani, oamenii de stiinta au reusit sa controleze ciclul somn-veghe regland nivelul de saruri din organism.

"Noile date ne dezvaluie noi moduri de intelegere a felului in care functioneaza creierul uman. In primul rand am aflat mai multe date despre modul in care poate fi controlata perioada de somn. Aceste date ne pot ajuta sa descoperim de ce unii oameni sufera de convulsii si insomnii," a declarat autorul principal al studiului, Maiken Nedergaard, decanul Universitatii de Neuromedicina din Rochester, Statele Unite ale Americii.

Prin alterarea concentratiilor de potasiu, calciu, magneziu si a ionilor de protoni continuti in lichidul cefalorahidian, cercetatorii au observat ca pot manipula starea de somn-veghe a soarecilor in absenta neurotransmitatorilor.

Noile date arata in mod special ca potasiul joaca un rol esential in schimbarea concentratiei de ioni pe perioada de tranzitie intre starea de somn si cea de veghe.

Pana de curand se considera ca variatiile de concentratie a ionilor din organism sunt o consecinta a tranzitiei somn-veghe, insa noul studiu arata ca raportul cauzal este, de fapt, invers.

“Faptul ca o simpla modificare a compozitiei de ioni din lichidul cefalorahidian poate trezi un animal adormit si il poate adormi atunci cand este treaz este dovada clara ca acest mecanism joaca un rol important in reglarea starilor de constienta, Aceasta descoperire arata ca studierea sistemului neuronal nu este suficienta pentru a avea o intelegere deplina a modului in care se desfasoara activitatea cognitiva. Trebuie sa ne extindem cercetarea pentru a intelege rolul astrocitelor, care regleaza nivelul de saruri din creier. Creierul este mai mult decat un grup de neuroni care functioneaza precum un computer," a adaugat autorul.