​Biserica Ortodoxa din Serbia vrea ca cenusa marelui inventator Nikola Tesla sa fie mutata in cea mai mare catedrala a tarii - Sf Sava - sfera aurita cu ramasitele lui Tesla gasindu-se in prezent in muzeul care-i poarta numele. Multi se opun insa schimbarii, spunand ca Tesla nu a fost vreun sfant sau vreun rege si ca scandalul a fost reaprins degeaba.

Nikola TeslaFoto: Google Play

Nu este prima oara cand biserica incearca sa obtina ramasitele lui Tesla. In 2014 tentativa a fost fara succes, iar pe Facebook a fost extrem de apreciata o campanie cu numele "Lasati-l in pace pe Tesla!".

Acum, oficialii bisericii revin cu solicitarea si spun ca cenusa ar trebui mutata in uriasa catedrala fiindca ar fi mult mai vizibila decat in muzeu, unde se afla intr-o sfera aurita.

Multi spun ca disputa este meschina fiindca nu tine cont de ultimele dorinte ale marelui inventator si este doar o batalie pentru popularitate si pentru castigarea de turisti.

Nikola Tesla (1856-1943) este unul dintre cei mai mari inventatori ai omenirii, ramanand celebru pentru descoperirile legate de curentul alternativ si motorul electric. S-a creat o adevarata mitologie in jurul sau, alimentata si de faptul ca era cu mult inaintea timpurilor sale ca gandire.

Tesla a cunoscut celebritatea in SUA, insa este considerat erou national in Serbia. S-a nascut in 1856 la Smiljan (pe atunci n sat intr-o zona militarizata a Imperiului-Austro-Ungar, acum in Croatia).

Muzeul Nikola Tesla (Muzej Nikole Tesle) se gaseste la Belgrad, a fost deschis in 1952 si gazduieste peste 160.000 de documente.

Sursa: Reuters