​Pentru a afla cum reactioneaza creierul uman la trauma, cercetatorii americani de la Universitatea Brown din Rhode Island au facut o serie de experiemente de laborator in cadrul carora au aplicat impacturi de tipul celor suferite in urma contuziilor culturilor de celule si au inregistrat evolutia mortii neuronilor, in timp real, in urma acestor traumatisme.

Cum se degenereaza neuronii in urma leziunilor traumatice craniocerebraleFoto: captura ecran

Pentru a realiza acest lucru echipa de cercetatori a folosit un dispozitiv de laborator, creat special pentru acest studiu, prin intermediul caruia au reusit sa comprime neuroni in interiorul celulelor 3D, iar cu ajutorul unui microscop au reusit sa monitorizeze schimbarile ce au loc la nivel celular, noteaza futurity.org.

"Acesta este primul studiu realizat pe aceasta tema care monitorizeaza evolutia celulelor neuronale in urma traumatismelor cerebrale in timp real. Suntem incantati ca putem avea, in cele din urma, informatii concrete in ceea ce priveste momentul in care celulele incep sa se degenereze, atunci cand mor si cum se desfasoara intregul proces," a declarat Christian Franck, profesor asistent la Universitatea Brown si unul dintre autorii studiului de fata.

Printre concluziile studiului, un aspect deosebit de important este faptul ca in urma unui eveniment de comprimare, ale carei presiuni sunt similare cu cele implicate in leziunile traumatice asupra creierului, neuronii dezvolta daune ireparabile, iar acest proces se desfasoara treptat pe o perioada de sase ore de la momentul impactului.

Studiul, publicat recent in jurnalul de specialitate Scientific Reports, arata ca exista doua tipuri de daune care apar la nivelul structurii celulare in urma leziunilor traumatice cranio-cerebrale:

  • Prima forma - leziunea axonala difuza - este asociata cu TBI (traumatic brain experience) si duce la moartea celulelor
  • Iar cea de-a doua forma, fiind si aceasta responsabila pentru moartea celulelor, nu este asociata cu TBI

Aceasta constatare sugereaza ca experienta traumatica a creierului poate fi subestimata in unele cazuri in care are loc acest tip de impact.

“Speram ca aceasta lucrare sa ofere fundamentele ce vor sta ca punct de plecare pentru cercetarile viitoare privitoarea la TBI. Odata ce vom ajunge sa intelegem modul in care functioneaza traumatismele craniocerebrale la nivel celular, vorm putea incepe sa ne gandim la repercursiunile pe care acest timp de impact le are asupra creierului ca intreg," a adaugat Christian Franck.