​Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Indianapolis, Indiana, au folosit imagistica cerebrala pentru a compara reactiile consumatorilor de bere in urma consumului de alcool si au comparat datele cu cele rezultate in urma consumului de bauturi pentru sportivi, precum Getorade, la aceleasi persoane. Studiul, publicat recent in jurnalul "Alcoholism: Clinical and Experimental Research", arata ca sursa poftei pentru alcool se afla in structura unei parti mici a creierului, situate in emisfera dreapta, scrie futurity.org.

Foto:

Asa cum era de asteptat, dupa ce participantii la studiu au gustat o cantitate mica de bere, acestia au declarat ca dorinta pentru a consuma mai mult alcool a crescut, in timp ce consumul de Gatorade nu a starnit aceeasi reactie.

In plus, imaginile obtinute prin rezonanta magnetica fMRI si PET au aratat ca aroma de bere a indus o activitate crescuta in ambii lobi frontali, precum si intr-o zona a ventriculul lateral drept - asociata comportamentului motivat si obtinerii de recompense - prin comparatie cu activitatea neuronala declansata de aroma bauturilor destinate sportivilor.

  • Scanari ale reactiilor neuronale ca raspuns la degustarea de bere:

Studiile efectuate anterior pe aceeasi tema au aratat ca aroma de bere declanseaza eliberarea dopaminei, iar datele obtinute in urma studiului de fata au adaugat acestei asocieri faptul ca dorinta de a consuma alcool este corelata cu activitatea cerebrala crescuta in zona lobilor frontali si a ventriculului lateral drept.

Intr-un alt studiu efectuat anterior pe 49 de barbati, cercetatorii de la Universitatea din Indianapolis, condusi de profesorul David A. Kareken, au constatat faptul ca doar gustul de bere a fost suficient pentru a determina eliberarea neurotransmitatorului cerebral dopamina, care a fost asociat in studiile anterioare abuzului de substante nocive.

La studiul de fata au participat 28 dintre cei 49 de barbati ce s-au oferit volutari in studiile anterioare, de data aceasta fiind de acord sa le fie analizat creierul prin intermediul imagisticii fMRI pentru a vedea care este diferenta la nivelul activitatii lor cerebrale dupa degustarea de bere, prin comparatie cu degustarea de Getorade.

"Acesta este primul studiu care utilizeaza mai multe modalitati ale imagisticii cerebrale pentru a arata care este nivelul de oxigen din sange si nivelul de dopamina, ca raspuns la aroma unei bauturi alcoolice," a declarat Brandon G. Oberlin, autorul principal al studiului.

"Combinatia dintre aceste doua tehnici de cercetare intareste dovada ca alcoolul creste activitatea cerebrala din zona ventriculului lateral drept. Rezultatele noastre indica faptul ca aceasta zona este deosebit de importanta pentru cercetarile pe tema adictiei," a adaugat autorul.

Citeste si: