Organizatia non-profit Watchdog, din cadrul Centrului Franklin pentru Integritatea Publica din Statele Unite ale Americii, a inaintat o avertizare publica, adresata in special tinerilor studenti, in ceea ce priveste folosirea drogurilor inteligente; reprezentatii institutiei publice sunt de parere ca tinerii din zilele noastre isi pun sanatatea in pericol utilizand, fara prescriptia medicului specialist, medicamente recomandate pentru persoanele care sufera de ADHD, precum Ritalin si Modafinil, pentru a obtine rezultate mai bune la examene. Aceste medicamente, obtinute de tineri prin intermediul retelelor online de vanzare ilegala a acestor medicamente, pot provoca dependenta, probleme cardiace si psihoza, noteaza bbc.com.

Avertizare impotriva folosirii psihostimulantelor in randul studentilorFoto: captura ecran

Anul acesta MHRA (The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) - agentia americana ce se ocupa de reglementarea consumului de psihostimulante - a depistat si inchis circa cinci mii de website-uri care puneau in vanzare astfel de medicamente.

Modafinil este un medicament conceput special pentru a fi utilizat de catre persoanele care sufera de narcolepsie - o afectiune rara, dar foarte grava ce se manifesta la nivelul creierului si care determina persoana in cauza sa adoarma brusc in orice moment al zilei.

Insa unii studenti folosesc acest medicament in sesiune, pentru a ramane treji cat mai mult timp si a invata mai mult pentru examene.

Alti studenti folosesc Ritalin, un medicament recomandat pentru tratarea tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie (ADHD), pentru a le da un impuls la nivelul cognitiv in perioada examinarilor.

"Medicamentele psihostimulante pot fi utilizate de catre tinerii studenti, insa numai sub indrumarea medicilor specialisti. Modafinil este conceput pentru conditii medicale specifice si nu pentru a fi utilizat ca stimulent cognitiv in timpul examenelor. Nu va puneti in pericol sanatatea prin administrarea acestor pastile fara recomandarea medicilor, intrucat utilizarea acestora ar putea avea efecte secundare foarte grave," avertizeaza Lynda Scammell, manager in cadrul MHRA.

"Reprezinta o infractiune furnizarea acestor medicamente - prescrise numai pe baza de reteta medicala oferita de medicii specialisti - iar unele website-uri le pun la vanzare in mod ilegal. Fiti inteligenti si nu va puneti sanatatea in pericol prin cumpararea acestor medicamente din mediul online si nu recomandati utilizarea acestor pastile cunoscutilor vostri," a mai adaugat aceasta, conform sursei citate.

Citeste si: