​Pentru cei mai multi dintre noi, muzica are puterea de a ne destinde si a ne inveseli, in timp ce pentru altii muzica nu are niciun efect. Acestia din urma sufera de ceea ce specialistii numesc anhedonie muzicala - incapacitatea de resimti placere in urma stimularii creierului prin muzica, conform iflscience.com.

De ce unele persoane nu sunt stimulate pozitiv cand asculta muzicaFoto: captura ecran

Pentru a afla ce se petrece la nivel neuronal in aceste cazuri, un grup de cercetatori din domeniul neurostiintelor, in frunte cu Dale Purves de la Universitea Duke din Carolina de Nord, au analizat prin intermediul tehnologiei fMRI (imagistica prin rezonanta magnetica functionala) activitatea cerebrala a 15 persoane ce sufereau de anhedonie muzicala si au comparat rezultatele testelor cu cele ale persoanelor iubitoare de muzica.

In urma acestor testari, cercetatorii constatat ca persoanele care sufereau de anhedonie muzicala inregistreaza un nivel mai scazut de activitate cerebrala intr-o anumita regiune a creierului, numita nucleul accumben (NAcc), prin comparatie cu persoanele care au declarat ca se simt stimulate muzical.

Avand in vedere ca NAcc este parte activa a sistemului de recompensa al creierului, anhedonia muzicala ar putea fi explicata, astfel, printr-o deficienta a acestui sistem. Cu toate acestea, testele efectuate pe aceieasi participanti au aratat ca in cazul jocurilor de noroc activitatea nucleului accumben a fost una normala, ceea ce sugereaza ca nu este nimic in neregula cu circuitul neuronal de recompensa, iar problema este legata, in mod special, de muzica.

Cercetatorii si-au indreptat apoi atentia asupra legaturilor neuronale ce au loc intre sistemul de recompensa - striatumul ventral, ce include si NAcc si cortexul auditiv - si partea neuronala care este responsabila pentru prelucrarea sunetelor.

Astfel, analiza lor a aratat ca participantii care sufereau de anhedonie muzicala aveau o conexiune mult mai slaba de-a lungul acestor legaturi neuronale, prin comparatie cu subiectii care nu sufereau de aceasta conditie.

Pentru a testa aceste rezultate, cercetatorii au supus analizei un alt grup de 15 persoane care sufereau de o sensibilitate acuta la muzica, cazuri in care legaturile neuronale ale sistemului de recompensa s-au dovedit a fi deosebit de active, cu o conexiune puternica intre striatumul ventral si cortexul auditiv.

"Anhedonia muzicala poate fi asociata cu o reducere a interactiunii dintre cortexul auditiv si reteaua subcorticala a sistemului de recompense, indicand faptul ca aceasta interactiune este necesara pentru ca subiectul sa resimta placere atunci cand asculta muzica," sunt de parere cercetatorii studiului de fata, publicat in jurnalul "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Care sunt cauzele acestor diferente, inregistrate la nivelul conexiunilor striatumului ventral intre persoanele iubitoare de muzica si persoanele care sufera de anhedonie muzicala, ramane in prezent un mister si pentru cercetatori, conform sursei citate.