Persoanele care obisnuiesc sa vorbeasca singure nu au o reputatie prea buna in societate, insa oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta este cea mai buna metoda pentru a reduce eficient si rapid nivelul de stres. Secretul este sa purtam conversatii cu noi insine la persoana a treia, sunt de parere specialistii, scrie Inc. Magazine.

Cat de sanatos este sa vorbim singuriFoto: Google

Psihologul Ethan Kross a investigat cu aceasta ocazie problema conversatiilor pe care le purtam cu noi insine, precum si lucrurile pe care ni le spunem cu voce tare.

Acesta a descoperit ca persoanele care vorbesc cu sine la persoana a treia se folosesc de cea mai buna metoda de a reduce nivelul de stres si a face fata situatiilor tensionante.

Auzim adesea oamenii spunand ca pot da cu usurinta sfaturi celor din jur, dar nu se pot sfatui singuri. Aceasta practica ne ofera ocazia sa ne folosim de sfaturile pe care suntem cel mai adesea capabili sa le oferim celor din jur, sunt de parere psihologii.

Unele studii efectuate recent pe aceasta tema arata ca vorbitul cu noi insine la persoana a treia ne ofera distanta psihologica intre sine si ceilalti, necesara pentru a dobandi autocontrol.

Folosirea propriului nume pentru a ne referi la noi insine in timpul introspectiei, prin comparatie cu utilizarea pronumelui personal "eu", sporeste capacitatea oamenilor de a isi controla gandurile si sentimentele atunci cand se afla in situatii stresante.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au recrutat un grup de voluntari ce au fost de acord sa isi aminteasca momentele mai putin fericite din viata lor.

Pe parcursul studiului oamenii de stiinta au observat ca participantii care au povestit evenimentele traumatizante din viata lor utilizand pronumele personal "eu" au indicat prezenta unui nivel de stres cu mult mai ridicat, prin comparatie cu voluntarii care s-au referit la ei insisi folosindu-si numele sau adresandu-se la persoana a treia.

Genele ce regleaza nivelul de stres atat fizic, cat si emotional, sunt puternic influentate de cuvintele pe care le utilizam in dialogul cu propriile noastre persoane.

Un cuvant negativ are puterea de a ne influenta starea de spirit. In momentul in care adoptam o atitudine negativa si critica la adresa propriei noastre persoane, in organism se elibereaza zeci de hormoni neurotransmitatori, producatori de stres, sunt de parere psihologii.

Cuvintele suparatoare pe care ni le adresam au puterea de a bloca logica si motivul utilizarii lor, intrucat zonele creierului asociate cu aceste abilitati se vor opri partial.

Asa cum nu am adresa cuvinte suparatoare unui prieten ce ne cere sprijin emotional intr-un moment de rascruce, la fel este indicat sa fim buni cu noi insine si sa ne oferim sfaturi si sustinere pe plan emotional, conchid specialistii.