Persoanele care sufera de schizofrenie si au halucinatii auditive tind sa auda ceea ce asteapta sa se intample, aceasta fiind o versiune exagerata a unei distorsiuni perceptuale comune si in randul persoanelor care nu sufera de halucinatii, sunt de parere cercetatorii de la Universitatea din Columbia si Institutul de Psihiatrie din New York, informeaza sciencedaily.com.

HalucinatiiFoto: Google

Halucinatiile si dopamina

Persoanele ce sufera de halucinatii si alte simptome psihotice au un nivel crescut de dopamina prin comparatie cu persoanele sanatoase, insa pana de curand a fost neclar cum ar putea nivelul crescut de dopamina sa duca la aparitia halucinatiilor.

Recent, cercetatorii americani au descoperit ca un nivel crescut de dopamina ar putea determina subiectii sa ofere mai multa incredere si atentie asteptarilor lor, ceea ce duce la aparitia halucinatiilor.

Noile constatari, publicate recent in jurnalul de specialitate "Current Biology," ar putea explica motivul pentru care tratamentele medicamentoase ce vizeaza productia de dopamina ar putea contribui la atenuarea acestei conditii.

"Creierul nostru foloseste experientele anterioare pentru a genera asteptari senzoriale ce completeaza anumite goluri de perceptie atunci cand sunetele sau imaginile percepute din mediul inconjurator sunt distorsionate sau neclare.

In cazul persoanelor ce sufera de schizofrenie, acest proces poate fi modificat, ceea ce duce la distorsiuni perceptuale extreme, cum sunt vocile pe care unii subiecti le aud in lipsa sunetelor din mediul inconjurator.

In plus, in timp ce astfel de halucinatii sunt adesea tratate in mod eficient prin intermediul medicamentelor antipsihotice - a caror actiune blocheaza neurotransmitatorul dopamina sa ajunga la striatum - actiunea acestora a fost pentru multa vreme un mister, intrucat dopamina si striatumul nu sunt in mod obisnuit asociate cu procesarea senzoriala," declara Guillermo Horga, profesor de psihiatrie in cadrul New York State Psychiatric Institute.

Cum au ajuns oamenii de stiinta la aceste constatari

Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii au realizat un experiment pe parcursul caruia au indus o iluzie auditiva atat in randul participantilor sanatosi, cat si in randul persoanelor ce sufereau de schizofrenie.

Acestia au examinat modul in care se construiesc sau se destrama asteptarile senzoriale si ce impact au acestea asupra episoadelor de halucinatie.

De asemenea, oamenii de stiinta au examinat nivelul de dopamina inainte si dupa administrarea unui medicament ce stimuleaza eliberarea acestui neurotransmitator la nivelul creierului.

Pacientii ce sufereau de halucinatii au avut tendinta sa perceapa sunetele intr-un mod asemanator cu cele pe care se asteptau sa le auda, ciar si atunci cand asteptarile senzoriale au fost mai putin probabile, ori cand iluziile erau mai putin puternice in randul voluntarilor.

Aceasta tendinta de a auzi exact ceea ce asteptau sa se intample a fost agravata in randul participantilor in urma administrarii unui medicament ce stimuleaza productia de dopamina, mai pronuntata in randul participantilor cu un nivel crescut de dopamina, dar si mai evidenta in randul participantilor ce aveau o cortexul prefrontal dorsolateral mai mic in dimensiuni - o regiune a creierului dovedita anterior ca jucand un rol important in perceptie.

"Toti oamenii sufera distorsiuni perceptuale, insa aceste rezultate sugereaza ca excesul de dopamina poate exacerba perceptiile noastre distorsionate. Noile terapii ar trebui sa vizeze imbunatatirea procesarii informatiilor contextuale prin vizarea sistemului raspandirii neurotransmitatorului dopamina si a cailor descendente asociate cu modularea procesarii perceptuale," conchid autorii studiului.

Citeste si: