Consumul de alcool declanseaza contractia hipocampului, o zona cerebrala ce joaca un rol central pentru sanatatea memoriei si a functiilor mintale. Chiar si un nivel moderat de alcool poate genera leziuni cerebrale, pe termen lung, ce duc la scaderea aptitudinilor mintale, conform unui studiu publicat in British Medical Journal, informeazaspring.org.uk.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cum actioneaza alcoolul asupra creierului?

Cum descriem consumul moderat de alcool?

Aportul moderat de alcool este stabilit intre 14 si 25 de unitati pe saptamana.

Chiar si consumul moderat de alcool afecteaza pe termen lung sanatatea cerebrala

Studiul, realizat pe un esantion de 550 de adulti sanatosi pe o perioada de 30 de ani, arata ca nu exista nicio dovada care sa sprijine ideea ca un alcoolul, in cantitati moderate, ar putea fi benefic pentru sanatatea creierului.

a realiza acest studiu, cercetatorii au efectuat frecvent examinari asupra functiilor cerebrale si scanari cerebrale in randul tuturor participantilor.

De asemenea, pentru a ajunge la aceste constatari, oamenii de stiinta au ajustat rezultatele testelor in functie de varsta, sex, nivelul de educatie, conditia fizica si istoricul medical.

Studiul arata ca persoanele care obisnuiau sa consume alcool pe toata durata studiului au suferit de contractii ale hipocampului, ce declanseaza pierderea memoriei si a abilitatilor cognitive.

"Cercetarile noastre incurajeaza scaderea limitelor ce descriu consumul moderat de alcool, care se traduc in 24,5 unitati de alcool pe saptamana pentru barbati, la 14-21 de unitati pe saptamana. De asemenea, am gasit nicio dovada care sa sustina efectul protectiv al consumului de alcool asupra sanatatii creierului," declara autorii studiului.

Citeste si: