​Numai în Statele Unite ale Americii, aproximativ 13% dintre femei și 10% dintre bărbații cu vârste de peste 60 de ani suferă de dureri de oase ce apar pe fondul osteoartritei. Osteoartrita, ce apare pe fondul inflamației articulațiilor, se manifestă prin deteriorarea țesuturilor și cartilajelor ce au rol protector. Durerile de genunchi cauzate de osteoatrita pot afecta considerabil calitatea vieții, fiind asociate apariției depresiei, informează healthinaging.org.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani și publicat în revista de specialitate "Journal of the American Geriatrics Society Research," osteoartrita afectează, de asemenea, 55% dintre japonezii cu vârste de peste 40 de ani.

Osteoartrita că factor declanșator al depresiei

Pentru a investiga modul în care osteoartrita poate duce la apariția depresiei în rândul persoanelor ce suferă de dureri de articulații, cercetătorii și-au propus să analizeze legătură dintre aceste afecțiuni. Această este prima cercetare ce examinează durerile de genunchi că factor declanșator al depresiei, arată raportul cercetătorilor.

În ce a constat studiul

Pentru a descoperi dedesubturile acestei asocieri, oamenii de știință au analiză datele medicale a 573 de persoane cu vârstă minimă de 65 de ani, care au participat anterior la studiul intitulat Kurabuchi ce examina starea de sănătate a adulților cu vârste înaintate ce locuiesc în centrul Japoniei.

În anii 2005-2006, când studiul a început, participanții nu prezentau niciun semn care să indice prezența depresiei. Doi ani mai târziu, cercetătorii au efectuat un sondaj de opinie în rândul acestora. Întrebările sondajului de opinie au fost formulate pe tema durerilor de genunchi și aveau drept scop identificarea primelor semne ce indică declanșarea depresiei.

Noi constatări pe tema legăturii dintre osteoartrita și sănătatea mintală

Aproape 12% dintre participanți au prezentat semne ce indică faptul că aceștia sufereau, în paralel, de depresie. Persoanele ce acuzau dureri de genunchi pe durata nopții, precum și pe parcursul activităților lor zilnice au avut un risc mai mare de declanșare a depresiei, remarcă oamenii de știință.

De aceea, examinarea atentă a pacienților ce suferă de osteoartrita și chestionarea acestora cu privire la durerile de care suferă în diferite momente - fie în timpul somnului, fie când se îmbracă sau fac mișcare - este crucială în depistarea semnelor de depresie și prevenirea riscului declanșării acesteia, conchid autorii studiului.