Înjurăturile stânjenesc persoanele educate și politicoase, dar studiile arată că oamenii care vorbesc urât sunt mai inteligenți decât ai crede. Și sunt și foarte creativi, scriePlaytech.ro.

Injuraturi in englezaFoto: Playtech

Așa că dacă te numeri printre cei care obișnuiesc să mai arunce câte un cuvânt care creează repulsie societății, nu-ți face griji, știința îți ia apărarea. Nu ești deloc așa cum te cred cei care te critică. Un studiu realizat în 2015 a demonstrat că persoanele care spun des cuvinte injurioase, au un vocabular mult mai bogat și mai creativ decât cei care preferă să fie politicoși. Sună paradoxal și bizar, dar, ca în orice studiu, există o logică.

Psihologii Kristin Jay și Timothy Jay, de la Colegiul Marist și Colegiul Massachusetts pentru Arte Liberale au emis ipoteza potrivit căreia, persoanele care sunt dibace la rostirea cuvintelor urâte în public, chiar și în simplele conversații, prezintă o fluență și o dicție mai dezvoltată decât ceilalți.

În primul expriment au fost testați 43 de participanți, dintre care 30 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani. Acestora li s-a cerut să spună cât mai multe cuvinte injurioase și termeni taboo în doar 60 de secunde. Apoi, au trebuit să spună cât mai multe nume de animale tot într-un minut. Numele de animale le-au indicat psihologilor cât de evoluat este vocabularul participanților și interesul lor pentru limba vorbită.

Studiul a fost efectuat, desigur, în limba engleză și se pare că participanții au născocit în total nu mai puțin de 533 de înjurături, care mai de care mai „colorate”. Unii au scornit și termeni precum „cum dumpster” și „ass pirate”. Prefer, totuși, să nu dezvălui traducerea lor. Cert este că participanții au trecut cu brio testul de dicție și fluență verbală.

Studiul arată că frecvența cuvintelor injurioase variate nu sunt deloc un indicator al sărăciei vocabularului, cum ar crede societatea. Sigur, nu mă refer aici la o persoană care pronunță mereu cuvinte obscene. Limba engleză le permite britanicilor și americanilor (și celor care o vorbesc fluent) să combine cuvinte variate considerate injurioase sau de jargon cu termeni obișnuiți, creând astfel un vocabular „colorat”, „de cartier”, cum zicem noi.

Articolul integral, pePlaytech.ro.