Cercetătorii de la Universitatea Yale au restabilit circulația creierilor unor porci decapitați și au ținut în viață organele pentru mai multe ore, în încercarea de a găsi o modalitate de a studia în detaliu creierul uman în laborator, relateazăBBC.Tehnica ar putea fi folosită pentru transplantul creierului uman în alt corp.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 100 de porci au fost decapitați pentru experiment, iar creierii au fost menținuți în viață timp de 36 de ore, timp în care celulele din creier ar fi funcționat normal.

Deși nu există dovezi că animalele au fost conștiente în tot acest timp, există posibilitatea ca un anumit grad de conștiință să fi existat în această perioadă.

Profesorul Nenad Sestan a condus studiul în cadrul căruia a descoperit că poate restabili circulația în creier folosind un sistem de pompe, încălzitoare și pungi de sânge artificial.

Profesorul consideră că dacă și creierii umani ar putea fi păstrați ”în viață”, după ce au fost desprinși de corp, cercetătorii ar putea să testeze noi tratamente pentru bolile neurologice.

Doar că experimentele profesorului de la Yale sunt pe cale să nască probleme de ordin etic, respectiv dacă creierii au conștiință, iar dacă da, atunci au nevoie de protecție specială, și dacă tehnica ar putea sau ar trebui să fie folosită la indivizi pentru a le extinde viața transplantând creierii la alte corpuri.