O scurtă înregistrare a unor cuvinte scurte generate pe calculator a devenit virală și a stârnit dispute online, în genul celebrei rochii de acum trei ani la care oamenii vedeau culori total diferite. Acum este vorba de percepție auditivă și unii spun că aud clar cuvântul Yanny, în timp ce alții spun că aud foarte clar Laurel. Oamenii de specialitate spun că totul depinde de frecvență, de vârstă și chiar de locul de unde suntem. New York Times a creat un mic program în care poți auzi Yanny și Laurel și poți semnala cînd auzi că se schimbă suntele.

HotNews.roFoto: Hotnews

Micul clip audio a fost, la început, publicat de un licean din statul american Georgia, pe nume Roland Szabo. El a descărcat de pe un site de vocabular un cuvânt ce părea banal, dar a fost uimit de cât de diferit îl auzeau cei din jur, unii spunând că este fără îndoială Yanny, iar alții, că este Laurel.

Apoi a fost postat un sondaj pe Instagram și controversa s-a răspândit, fiindcă mulți au rămas uimiți de faptul că cei din jur aud ceva cu totul diferit. În dispută au intrat și oameni foarte cunoscuți, precum celebrul romancier Stephen King.

O postare pe Twitter a lui Cloe Couture a ajuns la aproape 20 de milioane de vizualizări. Un aspect interesant al dezbaterii este că oamenii, fie aud foarte clar Yanny, fie aud Laurel, puțini fiind cei care spun că le aud pe ambele. Un profesor de la laboratoarele Dolby, citat de AFP, spune că nu există un răspuns corect definitiv, ci este vorba de modul în care percepem suntele.

Lucrurile la care suntem expuși modifică modul în care considerăm informația ce ajunge la creierele noastre, spune profesorul Poppy Crum care explică faptul că în mod constant creierul nostru are nevoie să clasifice elementele discursive când acestea sunt ambigue și, fie le trece la categoria Yanny, fie la Laurel și așa se explică diferențele.

Creierul nu se poate decide pentru o interpretare definitivă și ”basculează” uneori între cele două, spune un profesor de la Universitatea Sydny, citat de Guardian.

Controversa apare și fiindcă aceste două sunete au multe în comun și sunt la fel de scurte, fiind ușor să se creeze confuzie. Profesorul Alais din Sydney spune că disputa arată cât de mult este creierul un interpret activ al stimulilor din jur și cât de subiectivă este lumea înconjurătoare.

În plus, controversa a apărut și fiindcă oamenii aud diferit suntele și fiindcă există o diferență de frecvență. De exemplu, oamenii mai în vârstă nu mai percep la fel de bine sunetele la frecvențe înalte și există și o diferență în funcție de zona de unde ești, fiind diferită ponderea Laurel/Yanny între anglo-saxoni și francofoni.