Un laborator american spune că a realizat un avans istoric în domeniul fuziunii nucleare

de Vlad Barza     HotNews.ro
Miercuri, 18 august 2021, 11:09 Science - Creierul


Experiemnte la National Ignition Facility
Foto: National Ignition Facility
​Un laborator din California a anunțat că este aproape de a realiza un obiectiv mult-așteptat în domeniul fuziunii nucleare, după ce în urma unui experiment a fost produsă o cantitate uriașă de energie, prin utilizarea luminii de la 192 de lasere. Pentru o fracțiune de secundă, la propriu, a fost reprodusă o mică parte din puterea Soarelui. Acest avans anunțat prin experimentul din august plasează cercetătorii nu departe de scopul de a ajunge la ceea ce ei numesc ”ignition”, momentul în care energia produsă o depășește pe cea utilizată pentru a provoca reacția.

Experimentul a avut loc pe 8 august la National Ignition Facility (NIF), în California și a rezultatul a fost posibil prin concentrarea luminii a 192 de lasere către o țintă de mărimea unei grăunțe care conținea deuteriu și tritiu, forme ale hidrogenului.

Ca urmare, efectul a fost să se producă un punct fierbinte de diametrul unui fir de păr și au fost generați 10 cvadrilioane de wați de fuziune, dar numai pentru 100 de trilionimi de secundă. Energia a fost eliberată când atomii de hidrogen au fuzionat în heliu.

Cantitatea de energie este de opt ori mai mare decât cea produsă la experimentele din primăvară și de 25 de ori mai mult decât în 2018.

Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice reacționează pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masă mai ridicată) decât nucleele inițiale. Ca urmare a fuziunii se produc și alte particule subatomice.

Fuziunea nucleară este considerată de cei care o susțin ca fiind ”energia viitorului”, fiindcă produce puține deșeuri și zero gaz cu efect de seră.

Fuziunea este diferită de fisiune, care este o reacție nucleară care are drept efect ruperea nucleului în două fragmente de masă aproximativ egală, neutroni rapizi, radiații și energie termică.

Fuziunea este procesul invers: se combină două nuclee atomice ușoare pentru a crea unul greu. Din doi izotopi (variante atonice) de hidrogen rezultă heliu, iar acest proces se produce și în stele, inclusiv în Soarele nostru.

Acest avans anunțat prin experimentul din august plasează cercetătorii nu departe de scopul de a ajunge la ”ignition”, momentul în care energia produsă o depășește pe cea utilizată pentru a provoca reacția.

Au început pregătirile pentru a reproduce experimentul de ”ignition”, dar acesta se va produce peste câteva luni.

Cercetătorii de la NIF consideră că au ajuns la o fază numită "burning plasma", fază în care reacțiile de fuziune furniezează ele însele căldura pentru și mai multă fuziune. Acest lucru este vital pentru ca procesul să se autosusțină.

Surse: AFP, BBC, New York Times


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5307 vizualizari

 • +9 (19 voturi)    
  uitati-va si luati aminte, ecologisti de carton! (Miercuri, 18 august 2021, 11:24)

  Crup [utilizator]

  Aceste este viitorul energiei. Practic nelimitata, la niste preturi derizorii (atunci cand va fi produsa in masa), fiindca cantitatea de energie produsa de o singura centrala va fi colosala.
  Poluarea: zero! Dar zero pe bune, nu ca acum cand - spre exemplu cu masinile eletrice - doar transfaram poluarea din orase spre zonele unde sunt amplasate centralele.
  Acesta este viitorul! Si da, chiar e luminos, fara niciun sarcasm. Nu moristole voastre care se invart cand da Domnul, nu panourile voastre solare, care produc curent cand bate soarele. Si in rest, cand astea nu merg, trebuie sa pornim centralele pe carbune si gaze.
  Si mai presus de toate, nu gazele naturale atat de iubite de germani, care se dau atat de "ecologisti" in iubirea lor pentru surioara lor, Rusia.
  In aceasta tehnogoloe ar trebuie investite mii de miliarde, nu in kkt-urile actuale!
  Si atunci am rezolva pe bune problema poluarii mondiale. Pana atunci e doar gargara si miliarde intrate in buzunarele smecherilor, indiferent ca sunt corporatii sau state.
  • +3 (7 voturi)    
   Nu este si mai e drum lung (Miercuri, 18 august 2021, 12:12)

   Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Atat de lung ca e posibil ca pana atunci sa ne facem praf.

   Pentru fuziune sustinuta pe Terra, deci din cantitati relativ mici de hidrogen, este nevoie de temperaturi pe care nu le ai nici macar in nucleul Soarelui ci in nucleele stelelor mai masive. De ce?

   Pentru ca pe Soare, la dimensiunile sale enorme (99% din masa Sistemului Solar), fuziunea abia daca are loc la conditiile de presiune date. Dar ARE LOC evident datorita faptului ca mecanica cuantica este probabilistica si desi probabilitatea de fuziune e mica Soarele are ceva ce noi aici nu avem: FOARTE, FOARTE multi atomi. Noi pe Terra nu avem si din aceasta cauza trebuie sa ducem conditiile de presiune mult mai departe decat pe Soare.
   • 0 (6 voturi)    
    drumul e fix cat vrem noi sa fie de lung (Miercuri, 18 august 2021, 15:04)

    Crup [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

    O sa-ti raspund direct, cinic, dar respectuos. Spui ca este drum lung pana sa folosim fusiunea nucleara pe scara larga, pentru producerea energiei.
    In esenta ai dreptate. Dar de fapt totul tine de bani. Adica cati bani suntem dispusi sa bagam in asta. (nu noi, ci tarile). 1 miliard pe an? 10? 100?
    Sigur, e mai tentant sa bagam 2 000 de miliarde de dolari in Afganistan din banii amaratilor din State care muncesc 12 ore pe zi, este super minunat, super miribolant... hai sa revin la subiect, ca ,ma enervez iar!
    Deci putem avea energia asta pe scara larga in 10 ani (un scenariu extrem de optimist), 20 de ani, 50 de ani, 100 de ani, 3500 de ani... totul depinde cat suntem dispusi sa investim in viitor.
    Si sa stii ca deja se construieste o astfel de centrala. Se numeste ITER, e in Franta si sunt 35 de tari care contribuie la acest proiect. Si nu doar acolo.
    Pana cand vom avea aceasta energie (din fusiune) am putea dezvolta energia atomica din prezent (prin fuziune) care in ultimii 50 de ani a demonstrat ca este fiabila si sigura (sigur, cu doua exceptii notabile, Cernobal si Fukusima), dar si acele doua exceptii puteau fi evitate. (da, inclusiv Fukusima, unde dupa ce s-a schimbat previziunile oficiale de tunami din Japonia, japonezii au refuzat sa faca modificari la reactor dupa ce firma producatoare, una americana, i-au instiintat, ca, pentru a fi sigur la noile normative de tunami trebuie sa faca niste schimbari in reactor). Dar schimbarile costau, si japonezii si-au zis ca lasa, ca nu o sa ni se intample tocmai noua, mai economisim un banut daca nu le facem).
    Moristile si eolienele nu sunt treburi serioase, ca astea functioneaza cand au ele chef si trebuie sa pastrezi un sistem energetic paralel pe carbune si gaz, la capacitate 100% din necesar care sa le pui in functiune instantaneu cand nu mai bate vantul sau e inorat. Iar ciclurile astea de oprire pornire sunt al naibii de poluante cand e vorba de centrale pe carbuni sau gaze
   • +2 (2 voturi)    
    Foarte, foarte corect! (Joi, 19 august 2021, 8:55)

    Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

    Da, acesta ESTE viitorul, pe termen lung, dar mai avem mult pin acolo!
    Cand era mic, stiam ca "pentru fuziunea termonucleara sunt necesare temperaturi de milioane de grade, ca in centrul Soarelui"
    Este o exprimare foarte simplista: la "doar" un milioan de grade, fuziunea hidrogenului usor este extrem de lenta, dureaza milioane de ani. Pentru stele este foarte bine, le permite sa luminze miliarde de ani!
    Dar pentu noi aici pe Pamant, ar fi un proces de generare de energie mult prea slab, prea lent.
    Trebuie deci sa fuzionam tritiu sau litiu, nu doar hidrogen, si sa ridicam temperatura la 50 de milioane de grade, mai mult ca in centrul Soarelui!
    Nu este de loc usor ...
    • 0 (2 voturi)    
     permite-mi sa te corectez putin (Joi, 19 august 2021, 11:31)

     Crup [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

     Ce stiai tu de mic este tehnic corect, dar este irelevant.
     Pentru fusiunea nucleara este in primul rand nevoie de bani pentru cercetare. Multi, multi bani, Restul sunt detalii tehnice. ;)
     • +2 (2 voturi)    
      Dar ce, am zis ca este ieftin?! (Joi, 19 august 2021, 15:30)

      Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Crup

      Evident ca este nevoie nu de multi, ci de FOARTE multi bani pentru cercetarea si dezvolatare!
      Am subliniat doar aspectul cu cele 50 de milioane de grade necesare ...
 • +7 (11 voturi)    
  Vax (Miercuri, 18 august 2021, 11:32)

  Gelu Balsam [utilizator]

  Aceste experimente sunt esentiale pentru pavarea drumului spre fuziune sustinuta insa problemele sunt 2 si inca nerezolvate:

  1. Fuziune auto-intretinuta (care deci sa nu dureze fractiuni de secunda ci ani)

  2. Containerul pt plasma ultra-fierbinte (mai fierbinte decat nucleul Sorelui). Da, fireste, camp magnetic, insa de asemenea trebuie ca plasma sa fie continuta timp de zile sau poate ani de zile.
 • +5 (9 voturi)    
  Vom putea vorbi de energie curata (Miercuri, 18 august 2021, 11:39)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  doar cand vom reusi sa producem fuziunea.

  N-ai cum sa renunti la toate sursele de energie „clasice” si sa te bazezi doar pe moristi si panouri solare.

  Cu fuziunea... ar fi posibil. Sper sa vedem cat mai curand primul reactor de fuziune operational.
  • +1 (3 voturi)    
   Oare ? (Miercuri, 18 august 2021, 19:01)

   danmarian [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   Vor citi ceea ce ati scris si "dasteptzii da la brusal" sau AOC & CO din Congresul USA ? Ca toti ne predica sa ne bazam DOAR pe moristi si panouri . Oare ei chiar pot "aranja" soare permanent - si noaptea ? - si vant continuu si constant ? In rest... sa auzim NUMAI de bine !! Si sa folosim resursele mult hulite - FOSILE - ca si Madam Merkel si prusacii NU DE GEABA facura doua TZEVOAIE sa aduca la Mutter Deutsche gaz rusesc ! (Moristi, panouri ??? mai "pe seara" ! si la prosti)
 • -13 (15 voturi)    
  De la programul Apollo (Miercuri, 18 august 2021, 12:07)

  John M. [utilizator]

  cu aterizare pe luna cu tot, omenirea s-a ales cu pixurile cu bila si cratite cu teflon.
  La a 50-a aniversare a aterizarii pe luna, la NASA, din 600 de invitati s-au prezentat 30.
  Din asta cu ce ne alegem?! Pizza la minut?!
  • +6 (10 voturi)    
   Daca asta e lumea in care traiesti (Miercuri, 18 august 2021, 12:44)

   Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Cred ca ar trebui sa iti schimbi telexul de la care probabil ca scrii. NASA nu este doar agentia de la vedere ci toti subcontractorii ei. Vei fi surprins de exemplu sa afli ca producatorul tehnicii de calcul a NASA pentru controlul de misiuni e IBM. Doar nu credeai ca NASA isi va face calculatoare proprii?!? Iar al motoarelor este JPL care este un laborator al California Inst of Technology.

   NASA este un puzzle format din piese: laboratoare, subcontractori, institute de cercetare, nu o firma de sine statatoare care face de toate, inclusiv pixuri. Vezi ca pixul cu bila cu logoul NASA pe care l-ai cumparat este probabil made in PRC.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by