Un nou studiu dezvăluie adevărul îngrozitor că prea mult uitat la televizor duce la scăderea volumului de materie cenușie din creier, scrie The Guardian.

TelevizoareFoto: Kheng Ho Toh / Panthermedia / Profimedia Images

Până acum afirmațiile potrivit cărora televizorul te face mai prost au fost susținute doar de dovezi anecdotice. Însă acum știința a confirmat această supoziție.

Potrivit unui studiu publicat în revista medicală Brain Imaging and Behaviour de dr. Ryan Dougherty și o echipă de cercetători de la Facultatea de Sănătate Publică Johns Hopkins din Baltimore, cu cât te uiți mai mult la televizor când ești de vârstă mijlocie, cu atât mai mult scade volumul tău de materie cenușie.

Dougherty și colegii său au studiat obieciurile de vizionare TV dintre 1990 și 2011 a 599 de adulți americani, descoperind că persoanele care s-au uitat la televizor mai mult de două ore pe zi au prezentat o reducere a materiei cenușii în cortexul prefrontal și cel entoral.

Potrivit cercetătorilor, fiecare jumătate de oră în plus de uitat la televizor a fost asociată cu o diminuare cu 0,5% a materiei cenușii în rândul persoanelor cu vârsta între 30 și 50 de ani.

Dougherty afirmă că subiecții din această categorie sunt vulnerabili față de dezvoltarea demenței și atrofierea creierului.

Cercetătorii au descoperit de asemenea că alte activități, chiar dacă sunt sedentare, sunt mai bune pentru creier, ca de exemplu jucarea unor jocuri de societate sau practicarea șahului.

Citește și: