Oamenii de știință au găsit o legătură între frecvența utilizării telefonului mobil, a verificării notificărilor primite și afectarea celor mai importante abilități cognitive ale unei persoane. Smartphone-urile au schimbat modul în care comunicăm, gândim și ne comportăm în toate aspectele vieții noastre, scrie The Jerusalem Post.

Dependența de telefon mobilFoto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Cercetătorii din numeroase țări au încercat în mod constant să înțeleagă cât de profund este acest efect, precum și consecințele asupra sănătății noastre. De obicei, sunt subliniate efectele negative ale smartphone-urilor, însă este important să înțelegem că telefoanele reprezintă un instrument care ne poate ajuta și chiar poate îmbunătăți sănătatea creierului.

În septembrie anul trecut, un studiu publicat în British Journal of Psychology a constatat o legătură alarmantă între utilizarea sporită a smartphone-urilor și deteriorarea creierului. Potrivit studiului, verificarea telefonului pe tot parcursul zilei este un semn al unei funcții cognitive slabe.

Cercetătorii au afirmat că utilizarea frecventă a telefonului poate duce la o încărcare cognitivă care se manifestă printr-o scădere a atenției și a capacității de concentrare, precum și prin probleme de memorie. De asemenea, cercetătorii au constatat că utilizarea prelungită a unui smartphone afectează capacitatea de concentrare și de finalizare a sarcinilor.

Frecvența de verificare a telefonului influențează funcțiile creierului

Cu toate acestea, în cadrul studiului actual experții au descoperit că aceeași afectare cognitivă nu a fost legată în mod semnificativ de utilizarea telefonului, ci a fost influențată în principal de frecvența de verificare a telefonului pe parcursul zilei și, de asemenea, de modul în care a fost utilizat.

Astfel, cercetătorii au constatat că cele mai evidente daune au apărut la cei care își verificau frecvent telefonul pe parcursul zilei și mai ales dacă îl foloseau pentru cumpărături, divertisment sau jocuri. Ceea ce i-a surprins pe cercetători a fost faptul că cei care foloseau telefonul pentru interacțiuni sociale sau foloseau instrumente specifice nu au suferit o deteriorare a funcției cognitive și chiar au prezentat abilități îmbunătățite în unele cazuri.

Telefoanele oferă acces la toate informațiile din lume și la instrumente care ajută la îmbunătățirea aproape tuturor domeniilor vieții.

Cum ne poate ajuta totuși telefonul

Descoperirile lui Andree Hartanto, profesor de psihologie la Universitatea din Singapore și autor principal al studiului, au arătat că anumite tipuri de utilizare a smartphone-urilor pot ajuta temporar funcția noastră cognitivă.

De exemplu, aplicațiile legate de instrumente utile, cum ar fi un calculator sau hărți, îi pot ajuta pe oameni să economisească resurse cognitive și să le folosească pentru a îndeplini alte sarcini mentale.

Hartanto susține că această descoperire evidențiază relația complexă dintre utilizarea telefonului și funcția cerebrală. În acest fel, putem optimiza avantajele sale și minimiza potențialele sale dezavantaje.

Unele dintre semnele unei suprautilizări a telefonului includ: sentimente de iritabilitate, agitaţie, nervozitate atunci când din diverse motive telefonul nu poate fi folosit, pierderea controlului asupra timpului petrecut cu telefonul în mână, dificultăţi majore şi chiar imposibilitatea de a găsi alte zone de interes şi alte activităţi decât utilizarea mobilului; trezitul de mai multe ori pe noapte pentru a verifica telefonul.

Uneori, utilizarea excesivă a telefonului interferează cu performanţa la locul de muncă sau şcoală, precum şi cu relaţiile cu oamenii; cei apropiaţi devin îngrijoraţi în legătură cu timpul petrecut cu telefonul în mână. (Foto: Dreamstime.com)

Citește și: