Un barbat in varsta de 29 de ani ce a fost diagnosticat ca fiind in stare vegetativa, dupa ce a fost implicat intr-un grav accident de masina in urma cu cinci ani, a fost capabil sa raspunda unei echipe de cercetatori prin "da" sau "nu" prin intermediul undelor cerebrale, potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medicine.

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori britanici si belgieni de la universitatile Liege si Cambridge si ar putea schimba radical modul de diagnosticare si tratare a pacientilor ce ajung intr-o asemenea stare.

Barbatul in varsta de 29 de ani a fost examinat regulat folosindu-se scara Glasgow, care apreciaza starea de constienta a pacientului dupa reactia la stimuli vizuali, verbali si motorii insa rezultatele au fost interpretate mereu eronat.

Oamenii de stiinta au realizat ca diagnosticul este gresit dupa ce au examinat activitatea sa cerebrala folosind o tehnica numita "imagistica prin rezonanta magnetica functionala" (RMN functional). Atunci cand pacientului i se puneau intrebari simple la care se poate raspunde prin "da" sau "nu", in creierul sau se activau aceleasi zone ca in cazul persoanelor sanatoate, scrie CNN.

Descoperirea vine la doar doua luni dupa ce s-a constatat ca un alt belgian, diagnosticat ca fiind in stare vegetativa in urma cu 23 de ani, a fost de fapt constient tot timpul.

In cadrul acestui studiu au fost mai fost monitorizati 23 de pacienti diagnosticati ca fiind in stare vegetativa. In patru din aceste cazuri (17%) s-a constatat ca pacientii sunt constienti de ceea ce se intampla in jurul lor.