​Într-un demers cu implicații globale, oamenii de știință australieni au reușit să elimine 80% din țânțarii purtători de boli mortale,informează CNN. Experimentul condus de Organizația Științifică și de Cercetare Industrială a Commonwealth-ului și de Universitatea James Cook a avut loc în nordul statului Queensland. Oamenii de știință au lucrat pentru eradicarea țânțarului care răspândește virusul febrei Dengue și virusul Zika, Aedes aegypti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cercetătorii au crescut aproape 20 de milioane de țânțari. Au infectat masculii cu bacterii care au indus sterilitatea, iar vara trecută au eliberat peste 3 milioane dintre ei în 3 orașe de pe coasta Cassowary, nord-estul Australiei.

Țânțarii masculi nu înțeapă și nu răspândesc bolile mortale. În momentul în care s-au împerecheat însă cu femelele, au rezultat ouă infertile, care nu au eclozat, astfel că populația totală a scăzut masiv.

Tehnica, dezvoltată încă din 1950, nu mai fusese folosită pentru țânțarii din specia Aedes aegypti.

Experimentul oferă astfel o soluție revoluționară pentru stoparea răspândirii de boli care afectează milioane de oameni în fiecare an.

"Țânțarul Aedes aegypti este unul dintre cei mai periculoși din lume", a subliniat directorul Biroului de Sănătate și Biosecuritate al Organizației Științifice a Commonwealth-ului, Rob Grenfell. "Deși cei mai mulți țânțari nu răspândesc boli, cele mai periculoase specii - Aedes, Anopheles și Culex - sunt răspândite peste tot în lume. Sunt responsabile pentru 17% din cazurile de transmitere a bolilor infecțioase la nivel global", a subliniat Grenfell.

Acum 3 ani, milioane de oameni din întreaga lume au fost infectați cu virusul Zika. Boala a declanșat probleme neurologice la nou-născuți. Cercetătorii s-au grăbit atunci să descopere un vaccin. Testele se desfășoară și acum.