Mai mulți oameni de știință publică articole academice decât până acum. Calitatea acestora a scăzut considerabil, spun multe figuri publice din domeniul cercetării științifice. Gianfranco Pacchioni, autorul cărții ,,Supraproducție de adevăr”, spune că știința modernă se îndreaptă către eșec, relatează cei de laDW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pacchioni este de părere că ,,știința nu este pusă în pericol, deoarece încă există oameni de știință de top care au rezultate remarcabile și care schimbă fața lumii în care trăim.” Pe de altă parte, autorul susține că imaginea științei este sub asediu, iar marele pericol cu care ne confruntăm este ca știința să înceapă să pară un domeniu irelevant, în care informația eronată sau neîntemeiată pe dovezi empirice nu mai poate fi deosebită de știința făcută riguros.

Problema identificată de Pacchioni în practica academică curentă este goana după publicarea de articole.

,,Numărul tot mai crescut al publicațiilor și numărul celor care activează în domeniul științei au dus la o scădere a calității articolelor care apar. Nu peste tot: există, încă, anumite publicații care folosesc metode foarte robuste și riguroase de evaluare a calității studiilor pe care le primesc. Pe lângă acestea, există acele publicații care adoptă proceduri mai flexibile și, cel mai grav, cele care nu evaluează deloc calitatea unei lucrări.”

Pacchioni le-a mai spus reporterilor de la DW că este îngrijorat de modul în care o societate deschisă, în care informația se găsește la fiecare colț, își poate întoarce armele împotriva propriilor virtuți. ,,Informația care nu este explicată este, cred eu, complet nefolositoare- cu precădere informația științifică. Poate fi chiar periculoasă în această formă. Informația trebuie să joace simultan și rolul de comentariu. Dacă ar fi să trimit toate datele brute din laborator cuiva din afara domeniului meu de cercetare, acesta nu ar putea să facă mare lucru cu ea, dacă informația nu a fost deja interpretată și explicată înainte”, susține autorul.