​Te-ai întrebat vreodată ce caută oamenii de știință online? "Cancer", "blockchain" și "big data" au fost printre primii termeni de căutare în baza de date științifice Scopus în 2018.

Celula canceroasaFoto: MedLive.ro

Datele privind termenii de căutare pentru 2017 și 2018 au fost furnizate Nature de baza de date științifice Scopus, care indexează rezumatele și referințele din mii de reviste.

"Cancerul" ocupă primul loc în ambii ani. Intrările noi din 2018 indică o creștere a preocupării pentru ‘machine learning’ and ‘deep learning’, "inteligența artificială" (AI) a urcat de pe locul al treisprezecelea pe locul patru.

2017

1. Cancer

2. Atac de cord

3. Inima

4. Schimbări climatice

5. Diabet zaharat

6. Big Data

7. Grafen

8. Atac de cord și stres

9. Stres

10. Internet of things

2018

1. Cancer

2. Blockchain

3. Big Data

4. Inteligența artificială

5. Atac de cord

6. Educație

7. Marketing

8. Schimbări climatice

9. Inima

10. Industry 4.0

Cercetarea AI începe să dea rezultate. "Mulți cercetători au primit finanțări pentru a produce rezultate", spune Kanta Dihal, de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. Există numeroase anunțuri despre noi institute de cercetare legate de AI și programe de cercetare noi înființate.

"Big data" au urcat de pe șase pe locul al treilea. "În 2018 a existat o mare preocupare în legătură cu modul în care big data influențează lumea", spune Dihal.

Ce termeni științifici au căutat oamenii din întreaga lume

Google a furnizat o listă a celor mai căutați termeni științifici la nivel global în orice limbă, iar Nature a filtrat termenii referitori la emisiunile de televiziune (inclusiv The Big Bang Theory), filme (cum ar fi Jurassic Park), companii (inclusiv 23andMe ), jocuri (cum ar fi Jurassic World Evolution) sau site-uri specifice legate de știință sau matematică.

Topul este acesta:

1. Aria cercului

2. Viteza luminii

3. Aria triunghiului

4. Circumferința unui cerc

5. Volumul unui cilindru

6. Neil deGrasse Tyson

7. Moartea lui Stephen Hawking

8. Ziua Pământului 2018

9. Indicele calității aerului

10. Teorema lui Pitagora