Fumatorii romani: un caz particular printre europeni
FUMATORII ROMANI AU DORINTA, DAR N-AU VOINTA
Romania este a doua tara europeana care a introdus aceasta obligativitate, inca din 2008. Cerinta este obligatorie in doar alte 5 tari europene. Dovezile stiintifice privind eficienta acestor imagini sunt inca neconcludente, dar situatia Romaniei ofera un caz particular foarte interesant.
Desi Romania se numara printre tarile europene cu cea mai severa legislatie referitoare la politicile anti-fumat, statisticile spun ca 30% dintre romani sunt fumatori (putin peste media europeana de 29%). Dar aceste cifre pot fi inselatoare. Romania sta atat de bine nu pentru ca fumatorii sunt convinsi sa se lase prin campaniile anti-fumat, ci pentru ca multi romani nu s-au apucat de fumat niciodata: 58%, locul trei printre tarile UE*.
Daca privim spre cifrele care pot indica cat de bine sunt aplicate in Romania masurile anti-fumat, vom avea o surpriza: romanii sunt pe ultimul loc in Europa ca numar al celor care au reusit sa renunte la fumat. Asta desi fumatorii romani se numara printre europenii cei mai dornici in a renunta la tigari (locul 6 in UE)*. La prima vedere, concluzia este ca fumatorii romani vor, dar nu au suficienta vointa sa se lase.
Dar si de aceasta data, aparentele inseala. Comisarul european pentru Sanatate, John Dalli, a analizat pentru HotNews.ro situatia particulara a Romaniei: „Nu putem trata superficial aceste date. Sunt multi alti factori care sunt implicati in a-i convinge pe oameni sa nu fumeze. Imaginile de pe pachete nu sunt singurul factor care influenteaza fumatul. Scaderea numarului fumatorilor va veni ca urmare a efectului colectiv al ambalarii uniformizate, al acestor imagini si al indepartarii aromelor din tigari.”
Asadar, aceste imagini functioneaza in cazul celor care nu au inceput inca sa fumeze, avand un efect preventiv in randul tinerilor. Dar ele sunt insuficiente si ineficiente in cazul fumatorilor care incearca sa se lase.
Romania este printre tarile europene cu cel mai scazut numar de tineri fumatori pana in 25 de ani**, iar cifrele in cazul fumatorilor adolescenti se situeaza in media europeana***. De altfel, Institutul National al Cancerului din Franta a constatat ca in niciuna dintre tarile unde aceste imagini sunt obligatorii nu s-a inregistrat o crestere a fumatorilor tineri.
COMISIA EUROPEANA ISI SCHIMBA ABORDAREA IN PRIVINTA CAMPANIILOR ANTI-FUMAT
Subtila diferenta a fost sesizata de catre Comisia Europeana, care a lansat in aceasta vara o campanie ce schimba complet modul de abordare al celor care doresc sa se lase de fumat. Campania pune la dispozitia fumatorilor o platforma digitala, iCoach, care ofera indicatii si un program personalizat celor care doresc sa se lase de fumat. “Decat sa facem o campanie prin care sa-i convingem pe oameni ca daca fumezi te imbolnavesti, vrem sa subliniem ca daca nu fumezi, atunci vei avea o viata mai buna. Un mesaj pozitiv e mai eficient decat sa predicam cat de rau e fumatul”, a explicat John Dalli.
Desigur ca aceasta platforma este necesara, dar nu suficienta. Referindu-se la situatia particulara a Romaniei, comisarul european John Dalli a criticat, cu diplomatie, eficienta aplicarii masurilor anti-fumat in Romania: “E drept ca trebuie sa ai vointa sa te lasi de fumat, dar e nevoie si de sprijin din partea autoritatilor.” Fumatorii romani sunt printre europenii care apeleaza cel mai rar la ajutor pentru a se lasa, atat in privinta folosirii gumei sau a plasturelui cu nicotina, cat si in cea a solicitarii de sprijin specializat din partea medicului*. Cauzele acestui tip de atitudine trebuie cautate nu doar in mentalitatea romaneasca, ci si in pasivitatea autoritatilor.
Dar una peste alta, Comisia europeana a declarat razboi tigarilor. Referindu-se la viitoarea Directiva Europeana din domeniu, comisarul John Dalli precizeaza ca “in acest moment finalizam propunerea noastra pentru o noua directiva in domeniul fumatului. Dorim sa ne concentram pe informatiile de pe pachete, pe atractivitatea tigarilor si pe disponibilitatea lor. Vrem si sa eliminam aromele din tigari. Trebuie sa contracaram actiunile industriei tutunului, care incearca sa faca tigarile mai atractive.” Se pare ca momentul in care pachetul de tigari va fi acoperit in intregime cu imaginea unui plaman metastazat nu este departe.
____________________________________________
*Eurobarometru despre consumul de tutun – mai 2010.
**Eurostat.
***OECD – 2010.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Adica de ce nu ar fi imbucurator ca 58% dintre romani nu au fumat niciodata?
Altfel spus, desi la prima vedere s-ar putea crede ca datorita masurilor guvernului a scazut numarul celor care s-au lasat de fumat, de fapt numarul nu a scazut, ci a ramas constant.
Trebuie niste campanii foarte sustinute , in media ,de alt gen: fumatul e o practica absolut inutila ,fumatorii au creierul spalat de convingeri total gresite , sa te lasi nu e deloc greu, e doar o iluzie ,numai daca vrei tu sa fie greu este-totul e in mintea ta. Daca consideri toata treaba ca o eliberare -in fond esti un sclav-atunci iti va fi usor.
Cum a reusit un singur om-Allen Carr- sa determine mii de oameni sa se lase de fumat ,si ditamai consiliile europene nu pot ?Se fac ca nu pot , practic nu au interes...nu te ajuta nimeni , singur trebuie sa te lasi..
Cine esti tu, mai OrmenLange, sa insulti in stanga si dreapta?
Chiar dacă azi nu mai sunt războaie în Europa, unora le-ar trebui niște experiențe în armată, să vadă dacă se apucă de fumat sau nu, după ce s-a tras de câteva ori asupra lor. Nivelul de stress e atât de ridicat, încât unii ar prefera să iasă din adăpost și să fie împușcați, decât să suporte acel stress în continuare. De-aia fumează mulți militari.
P.S. nu sunt fumător, dar înțeleg de ce fumează oamenii.
Probabil singura motivație de a te lăsa rămâne momentul ăla nasol când te trezești bolnav de vreo boală amplificată de fumat, și atunci ești nevoit s-o faci.
O enigmă pt. mine rămâne prevalența fumatului concomitent cu restanțele mari la întreținere la români, sumele mici rezervate culturii, igienei corporale etc. Sau... poate nu e o enigmă, din păcate
1. deranjati pe cei din jur cu mirosul urat
2 dar si acela ca ne imbolnaviti nu stau in picioare.......
..circulati in tari civilizate sa vedeti diferenta.
In Estonia, care rad de noi si care nu-i o tara bogata material, au interzis de 4 ani fumatul in spatii inchise (cluburi, puburi etc)....pana si in TUUURCIA au interzis de peste 1 an fumatul in spatii publice.
Asta este o dovata NU luam atitudine, SUNTEM AMORTITI si NU AVEM AMBITII NATIONALE...asteptam sa ni se impuna!
Apropos, in USA este interzis fumatul, pe plaja ..precum si in unele parcuri in orase. Acolo in genere emigrantii fumeaza!
Asta cu: incerc sa ma otravesc singur mai repede decat o fac altii e o idee destul de subtire. Pe unde locuiesc in Londra e aerul ca la munte, caci sunt parcuri multe. Nu ma simt deloc poluat si suicidal deci nu pot sa te inteleg...
Culmea, apropo de fumatul in birturi, cred ca e la fel de tampit si sa interzici fumatul dar si sa obligi oamenii sa se intoxice daca nu vor.
Pe de alta parte am pretentia sa gasesc un restaurant unde chiar nu se fumeaza.
Cred ca e ok insa cum sa intampla in Vest, unde se iese afara la tigara, un lucru pe care il fac si eu chiar daca nu fumez ca sa discut cu prietenii. Mi se pare destul de decent.
Vreau sa pot manca intr-un restaurant fara sa fiu obligat sa inghit fumul vostru!!
Argumentele de genul "nu intra in restaurant" arata doar nesimtirea fumatorilor. Nu mai bine te abtii tu sa fumezi?!?
Referitor la bautura si droguri, poti sa bagi in tine cat vrei. Atata timp cat nu ma obligi si pe mine sa inghit/inhalez, poti sa faci ce vrei.
Doar ca este bine sa fie restaurante separate pentru fumatori sau ne-. Atunci au de ales toti.
iar cele in care cica sunt separati fumatorii de nefumatori, inteleg prin separare zone diferite din restaurant care, deseori, n-au nici macar un perete intre ele.
si daca urmatorul reply imi spune sa nu ma mai duc deloc la restaurant, chiar va meritati tot cancerul din lume
Cum am fost fumator pot spune ca intelegi acelasi lucru cand fumezi, ti se pare ca ceilalti au ceva special impotriva ta, ca sunt absurzi.
Acum insa imi dau seama ca pute treaba si ca unii de pilda au migrene sau convingeri (pot da migrene si astea) ca le face f. rau sa stea in fum.
Din pacate alcoolul face victime in toate societatile si asta e ok, iar in Romania s-a permis bataia de joc, cretinismul numit de presa securista si incompetenta: etnobotanicele
Nu pot sa ma duc intr-un restaurant ca sunt nevoit sa inhalez fumul. Tocmai tu ai spus ca " Sa fumezi sau nu, indiferent de efectele asupra sanatatii, e o decizie personala", pai decizia mea e sa NU fumez, dar nu pot din cauza celor care fumeaza intr-un local.
Mai rau, specia infecta a fumatorilor de trabuc (lorzi, deh!) e si mai rea. Fumul de trabuc este gretos, infect si pute ca un rahat.
Vreau sa pot sa mananc la un restaurant fara sa fiu fortt sa fumez pasiv si fara sa ies de acolo putind a fum.
Io nu zic musai sa fie obligatoriu doar birturi in care se fumeaza. Doar ca mi se pare la fel de anormal sa interzici _prin lege_ fumatul in orice birt pe cat de anormal mi se pare sa existe doar birturi in care se fumeaza. Echilibrul, dupa parerea mea, ar trebui sa fie dictat de piata - daca patronii de birturi se prind ca au mai multi clienti daca au si locuri e nefumatori, o sa apara birturi cu locuri de nefumatori, sau birturi exclusiv pt. nefumatori.
Daca matale nu gasesti un birt in care sa nu se fumeze, sau in care sa functioneze suficient de bine instalatia de aer conditionat incat sa nu simti ca la masa vecina se fumeaza, inseamna ca birturile in care intri matale sau nu s-au prins ca exista si clienti nefumatori, sau considera ca acestia sunt prea putini cat sa le merite lor investitia. Nu poti sa le faci fumatorilor o vina din treaba asta.
Cat despre mirosul fumului de trabuc, cre' ca-i o chestie de gustul fiecaruia. Mie de ex. imi fac greata betisoarele alea parfumate, de le ard unii prin casa. Sau fumul de pipa, care e si el in majoritatea cazurilor extrem de aromat. Sau tigarile mentolate. Sau chiar cucoane care in loc sa se spele pun un litru de parfum pe ele. Imi irita nasul in modul cel mai propriu orice Lenor, Cocolino sau alta chestie de-ti lasa rufele mirosind a detergent. Fumul de trabuc mi se pare mult mai usor de suportat. De acord, e mult mai intens decat fumul de tigara, da' in timp ce fumul de tigara devine extrem de puturos dupa ce se raceste, fumul de trabuc nu prea-si schimba mirosul in timp. O incapere afumata cu tigari scapa de miros in doua saptamani, o incapere afumata cu un trabuc scapa de miros in 2-3-4 zile (in functie de aerisire).
Si sa nu mai aveti voie sa mergi cu masina personala in oras (doar transportul in comun).
Idei traznite am si eu, vezi ?
la asta nu te-ai gandit, vezi?
Un exemplu de cat de dobitoc e romanul in privinta tigarilor este evenimentul de la fabrica de Pitesti unde o doamna aflata in tura de noapte a hotarat sa se piteasca sa traga un fum, lucru care s-a dovedit a ii fi fatal. Acum, toti dobitocii de muncitori de la fabrica dau vina pe director ca le-a interzis fumatul oriunde pe perimetrul fabricii fie in cladiri sau in afara acestora. Ceea ce nu inteleg ei este ca atata timp cat sunt la privat, nu au ce sa comenteze, mai ales ca a fuma nu este un drept fundamental. Nu iti convine iti schimbi locul de munca. Eu i-as fi dat afara pe toti pentru greva lor spontana. Sigur se vor gasi altii dornici sa munceasca si sa le ia locurile.
In cazul de la Pitesti cred ca esti de acord cu mine cand spun ca indiferent de hotararea directorului, singurul vinovat in toata afacerea este femeia. Nu ai loc de fumat , asta inteleg, dar sa te bagi intre doua containere sa nu te vada camerele - > mare prostie.
Asta i-a fost soarta femeii , putea sa se ascunda acolo ca sa faca pipi, asta chiar e o nevoie umana -si in general in depozite se practica obiceiul asta-si tot aia era; ce-i drept , fumatorii fac uneori lucruri nesabuite pentru o tigara ,sa fii foarte fericit ca esti nefumator , daca ai fi fost fumator, poate i-ai intelege si pe bietii fumatori.
In NY, de exemplu la aeroport , e o camera mare asezata central, cu pereti numai din sticla, sa fie foarte vizibil ce se petrece inauntru, rezervata pentru fumat...ca sa te simti prost daca fumezi acolo, sa se uite aia la tine ca la urs...acolo a ajuns asa pentru ca au inceput sa constientizeze pericolele fumatului, noi mai avem pina acolo...
Atata vreme cat legea prevede obligativitatea asigurarii locurilor de fumat, directoru' ala a incalcat legea.
In plus, la modul general, interzicerea oricarei chestii care nu are efecte negative directe asupra muncii e mai mult sau mai putin o incalcare a libertatii personale. La fel ar putea directoru' ala sa-ti interzica sa vii la lucru cu parul lung, daca lui nu-i place. Nici parul lung, nici petrecerea pauzelor (recomandate de medicina muncii) de cateva minute la fiecare ora cu tigara in bot nu au vreo influenta negativa directa asupra muncii, asa ca din punctul asta de vedere ambele ar trebui reglementate la fel. Cu totul alta e situatia daca lucrezi intr-o rafinarie, unde e normal sa n-ai voie sa fumezi, sau daca lucrezi intr-o hala cu multe chestii care se misca, gen strunguri, freze, fierastraie mecanice etc., unde parul lung e un risc major dpv al protectiei muncii.
Aşa că e simplu.
Tragi de ţigară, tragi din timpul tău. Mi se pare firesc.
Programul DE MUNCA e de 8 ore, nu program de munca + 10 pauze de fumat.
Un fumator iese de 5-10ri/zi la fumat, unde o arde aiurea cate 10-15 minute. Asta inseamna un timp efectiv de munca mai redus si o productivitate mai mica.
Legea imi interzice sa te discriminez la angajare daca esti tigan, dar nu imi interzice sa te discriminez la angajare daca esti fumator.
sau poate cei cu addictii ar trebui sa dispara?
cred ca ar ramane foarte, foarte putini
Pentru că dreptul la respirat mi se pare mai vital.
Unii chiar nu înţeleg cum e cu drepturile astea. În fine, unde nu e bun simţ, nimic bun nu e!
Vecinul de la parter nu are balcon, dar impreuna cu sotia lui iese pe geam sa fumeze, probabil ca sa nu mai faca fum in casa.
Tot fumul de tigara de ridica si imi intra in casa, pe geamul de la balcon si de la sufragerie.
I-am atras atentia de nenumarate ori ca fumul de la tigarile lor imi provoaca crize de astm, dar in continuare au aceeasi indeletnicire.
La ora 5.30 dimineata te trezesti in fumul lor.
Seara daca vrei sa tii si tu fereastra deschisa, iti intra fumul de la tigarile lor.
Este f adevarat ca asa e la bloc...ai tot felul de inconveniente, dar am si eu un mare semn de intrebare: de ce trebuie sa tin ferestrele inchise, doar pt ca niste vecini idioti nu pot sta in casa lor sa fumeze, fara sa deranjeze pe altii?
Inteleg ca matale ai astm, si ca fumul de tigara iti face rau. Pe de alta parte, in calitate de fost fumator, iti pot zice din experienta ca o incapere in care se fumeaza se impute intr-un hal cumplit, si e mult mai nasoala pt. sanatate decat fumatul in sine, asa ca foarte multi fumatori in mod justificat nu fumeaza in casa.
Acuma, cum zici si matale, la bloc e ca la bloc, oameni diferiti traiesc in relativa inghesuiala, si tre' sa se adapteze cumva fiecare nevoilor celor din jur. NDe-aia io nu vad vreo diferenta intre a-i obliga pe ei sa nu mai fumeze, sau sa fumeze in casa, sau a tine matale geamurile inchise tot timpul. O solutie de compromis mi se pare cea mai cinstita - matale tii geamurile deschise cand ei sunt la lucru, de exemplu.
mi se pare corect sa dam prioritatea celor care sunt bolnavi. Eu as iesi la o plimbare ca sa fumez.
Bine, mi-e mie frica sa o "inhalez" oricum, ca eu am comandat cartus de reumplere cu aroma "Kent", si am primit unul pe care scrie "Ken", asa ca naiba stie ce au bagat chinezii acolo, ca n-are specificatie.
De unde si problema mea. Vreau sa ma las, dar de ce naiba e asa scump Nicorette-ul in farmacii? Sa ni-l dea mocca, ca e mai ieftin decat ce o sa imi plateasca statul in curand pe chimioterapie.
Oricum, bine ca ma sperie cu poze naspa, de parca eu nu stiu ce ma asteapta... deja am devenit talentat la a alege de pe raft doar pachetele care au poze mai metaforice, ca talpa aia cu tag-ul pe ea, par example...
s
un sfat ca atunci cand fumezi sa nu mai faci si altceva. Cand fumezi intrerupe orice si concentreaza-te pe asta, bucura-te de tigara, dedica-te. Fa din fumat un tabiet pe care il savurezi total.
O sa vezi ca vei fuma din ce in ce mai putin pana te vei lasa.
Alt sfat: cand te-ai hotarat ca te lasi de fumat sa nu arunci tigarile. Sunt scumpe! Glumesc, nu le arunca pentru ca te vei panica. Aici nu glumesc. Trebuie sa le ai ca sa stii ca esti in regula.
Daca reusesti sa scapi de obicei organismul iti va spune singur ce si cum.
Romanii nu se pot lasa de regula de fumat din cauza stresului crescut din viata, a vietii reactive pe care o au. Nu inteleg ce trebuie sa faca guvernul, ce masuri sa ia? Ar trebui mai degraba crescut nivelul de trai si sa vezi ce s-ar apuca lumea de miscare, jogging, innot, drumetii si alte de genul asta.
Nu, mai bine, iti pune o "taxa de fumator" (sa se taxeze persoana, nu produsul) de 50% din venituri, minim 1.000 EURO?!
Uite, pe pachetul meu sta imaginea unui om cu dintii absolut distrusi.
Cati fumatori cunoasteti care au ajuns in halul ala ?
Ce legatura are asta cu fumatul ?
Ca un idiot care s-a adus in ultimul hal era si fumator, nu inseamna ca tigarile distrug dintii in halul ala.
Altele sunt si ele, pe cat de scarboase pe atat de irelevante.
In afara ca face ca pachetul sa arate scarbos, efectul este fix 0.
Si se poate rezolva foarte simplu, spune-le fumatorilor adevaruri pe care le cunosc deja:
- daca te lasi de fumat, nu vei mai respira din greu
- iti va reaparea mirosul
- Suferi mai mult de la o gripa, decat cand te lasi de fumat
Este un conrast foarte mare fata de trecutul glorios al fumatului: http://wellmedicated.com/lists/40-gorgeous-vintage-tobacco-advertisements/
Se uita omul la pachet se gandeste un pic si il da inapoi vanzatoarei. "Va rog frumos dati-mi unul cu cancer"
Daca sunteti de acord, dati-mi plusuri! Votati-ma! Vreau sa fiu presedinte si sa pun poze cu plamani negri pe 120% din suprafata pachetelor de tigari!
Poti sa bagi dulciuri sau alcool in tine la masa dealaturi, ca nu-ti faci rau decat tie insuti, nu sunt si eu obligat sa inghit.
La fumat, insa, fmul ala ajunge si in plamanii tai iar putoarea ajunge si pe hainele si pielea mea.
Intelegi?!?
- pe orice produs de carne sa arate imagini cum sunt chinuite cu salbaticie animalele;
- pe biserici sa arate imagini cu popii pedofili;
- pustoaicele pana in 18 ani sa fie obligate sa poarte imagini cu o puscarie;
- cand privesti din Spatiu pamantul sa fie atasata o imagine holografica simpla care arata ca planeta este populata de fiinte cosmic de proaste.
Hitler a inceput traba si a sadit sanatorismul, UE vrea sa continue mareata aberatie... sa vedem cum si mai ales cu ce, ca falimentu bate la usa.
Mult succes si ne auzim dupa prabusire... vedem atunci ce tatuc mai investiti cu puteri de stapan de sclavi si cui mai pretindeti sa forteze cetatenii sa faca si sa creada una sau alta.