Așa zisul tezaur al lui Decebal de pe râul Strei, descoperit în secolul al XVI-lea, ar fi, mult mai probabil, al lui Burebista. Descoperirea lui a fost și cea care a generat un val de falsuri în perioada Renașterii din Transilvania. Printre acestea, și faimoasele monede care reprezintă chipul unui așa-zis împărat roman care a preluat puterea în Dacia, Sponsianus.

Emanuel Petac, președintele Asociației NumismaticeFoto: Hotnews

Chiar dacă numele lui Sponsianus apare menționat în câteva surse antice, cel mai probabil a fost un personaj meteoric, despre ale cărui fapte nu știm mai nimic. Numele uzurpatorului care a preluat puterea în provincia Moesia este altul, el chiar a devenit împărat la Romei pentru o scurtă perioadă, iar acesta a fost Gaius Traianus Decius.

Despre toate aceste teme, dar și despre motivele pentru care monedele cu chipul lui Sponsianus sunt un fals, aflați mai multe în interviul realizat cu Emanuel Petac, președinte ale Asociației Numismatice din România și curator al colecției numismatice a Academiei Române.

Ce poți urmări în interviul video:

  • Cel mai mare tezaur din aur descoperit vreodată pe teritoriul României, zis și al lui Decebal, ar fi, în realitate, al lui Burebista.
  • Ce știm astăzi despre Sponsianus, presupusul împărat roman din provincia Dacia, și de ce numele uzurpatorului ajuns pe tronul Romei este cu totul altul Motivele pentru care monedele cu chipul lui Sponsianus sunt considerate un fals renascentist
  • Falsificarea monedelor era o practică la un nivel aproape industrial în Țările Române din secolele al XVI-lea și al XVII-lea