HotScience

Calin Alexa, unul dintre fizicienii romani la CERN: In cateva luni de zile se va ajunge la energia pentru care este proiectat acceleratorul de particule

de Dana Jalobeanu     HotNews.ro
Miercuri, 10 septembrie 2008, 9:23 Science - Interviuri


Calin Alexa si colegii sai in timpul colectarii de date
Foto: Hotnews
Calin Alexa, de la Facultatatea de Fizica din Bucuresti, unul dintre cercetatorii care lucreaza la experimentul ATLAS situat in Large Hadron Collider, explica pentru HotNews.ro ce se va intampla astazi la CERN. Dr. Alexa explica ce este proiectul LHC Computing Grid (LCG), care ar putea revolutiona Internetul: "A fost lansat in anul 2002 si reprezinta punctul de cotitura in construirea unui sistem de calcul Grid pentru experimentele ALICE, ATLAS, CMS si LHCb de la acceleratorul LHC (Large Hadron Collider), CERN".

Reporter: Calin Alexa, esti de mai multa vreme implicat intr-unul dintre principalele experimente ale LHC, ATLAS. Ce se intampla acum la CERN?
Calin Alexa:
Miercuri, 10 septembrie, este deadline-ul pentru accelerarea primelor fascicule la Large Hadron Collider. Deocamdata, energia la care vor fi accelerati protonii va fi « doar » de 450 de GeV, pentru ca vorbim de o perioada de teste. In cateva luni se va ajunge insa la 7 TeV, energia pentru care este proiectat acceleratorul.

Rep: Ce este de fapt LHC?
C. A.:
Large Hadron Collider de la CERN este cel mai mare accelerator de particule construit pana acum, si asta atat din punctul de vedere al dimensiunilor fizice, cat mai ales in ce priveste energiile la care poate ajunge. Este situat intr-un tunel cu circumferinta de 26 de km la granita dintre Franta si Elvetia, langa Geneva. LHC va accelera protoni la o energie de 7 TeV, cea mai mare energie produsa vreodata in laborator.

ATLAS 1
Foto: Hotnews
Rep: De ce este important LHC pentru fizica particulelor, pentru fizica viitorului? Dar pentru noi, ceilalti, publicul interesat eventual de noile descoperiri stiintifice?
C.A.:
Particulele elementare au fost studiate cu mare precizie in utlimii 40 de ani. Aceste studii au condus la elaborarea unui model teoretic al particulelor si al interactiilor acestora, binecunoscutul Model Standard (SM). Cu exceptia bosonului Higgs, toate particulele prezise de Modelul Standard au fost pana acum detectate si proprietatile lor au fost masurate cu precizie. Bosonul Higgs este mecanismul sursa pentru generarea celorlalte particule cunoscute, particula responsabila pentru faptul ca toate obiectele materiale au masa. In plus, in functie de valoarea masei acestui boson Higgs, noi modele teoretice care extind modelul Standard asteapta verdictul asupra valabilitatii lor. Suntem astfel in fata unei noi ere de descoperiri stiintifice care va rescrie manualele de fizica, asezand noi piese importante in tabloul particulelor elementare si al interactiilor fundamentale.

De ce ar trebui sa ne pese? Progresul cunoasterii nu are alt motor decat motivatia umana de a cauta fenomene noi. Asa cum am vazut de-a lungul istoriei fizicii, toate descoperirile aparute la inceput ca rezultat al unor studii de fizica fundamentala au avut aplicatii uriase in viata de zi cu zi a oamenilor.

Rep: Aduce LHC cu el intr-adevar perspectivele unei « noi fizici »? Cum va arata fizica viitorului?
C.A.
Modelul standard a ajuns sa fie verificat cu mare precizie, insa acest model are doua limite de valabilitate, o limita a energiilor joase, pe care o intelegem si care a fost validata experimental, si o alta limita, a energiilor inalte. Aceasta din urma nu poate fi validata teorietic, iar date experimentale nu exista inca. LHC este instrumentul care ne va ajuta sa trecem aceasta granita, raspunzand la o serie de intrebari fundamentale. In plus, faptul ca nu cunoastem masa bosonului Higgs a dus la o serie de dezvoltari interesante in fizica teoretica: tot felul de modele teoretice care extind si modifica Modelul Standard. Predictiile acestor modele cuprind o serie de evenimente interesante, cum ar fi producerea de gauri negre minuscule, explicarea existentei faimoasei materii intunecate pornind de la niste particule numite WIMP (weakly interacting massive particule), existenta unor dimensiuni suplimentare ale spatiului (unele teorii vorbesc chiar de 10 dimensiuni spatiale) si asa mai departe. O parte din aceste predictii s-ar putea verifica la LHC. Un raspuns ferm ne-ar putea ajuta sa selectionam din multitudinea de teorii de pana acum pe cea sau pe cele care sunt mai aproape de realitate.

ATLAS 3
Foto: Hotnews
Rep: Toate experimentele de la LHC presupun adunarea unei cantitati uriase de date. Vorbim despre 700 de MB pe secunda, 15 milioane de GB pe an. Un astfel de volum de date presupune cu totul altfel de stocare si prelucrare decat metodele cunoscute pana in prezent. CERN este pe punctul de a inventa un fel de « internet al viitorului »? Ce este GRID?
C.A.
Conceptul de Grid presupune partajarea coordonata a resurselor si rezolvarea problemelor in cadrul organizatiilor virtuale dinamice multinstitutionale. Partajarea din Grid nu este schimbul de fisiere traditional, ci accesul direct la calculatoare, software, date si alte resurse, dupa cum este necesar, pentru solutionarea in colaborare a problemelor si strategiilor de valorificare (brokeraj) a resurselor, care apar in stiinta, industrie si inginerie.

Software-ul ar putea indeplini acest obiectiv prin standardizarea unei diversitati de functii si prin capacitatea de a certifica identitatea utilizatorilor si anumitor servere, de a autoriza o anumita activitate, de a defini si a accesa resursele disponibile si de a controla deplasarea datelor. Integrarea unui grup intr-o anumita retea de tip Grid presupune indeplinirea unor cerinte, atat pentru hardware, cat si pentru software si resursele umane: existenta unei conectivitati de mare viteza, atat locale, cat si externe; existenta unei mari puteri de calcul; existenta unei mari capacitati de stocare a datelor; existenta resurselor umane necesare administrarii sistemelor locale si, eventual, pentru implementarea tehnologiilor specifice Grid.
 
Proiectul LHC Computing Grid (LCG) a fost lansat in anul 2002 si reprezinta punctul de cotitura in construirea unui sistem de calcul Grid pentru experimentele ALICE, ATLAS, CMS si LHCb de la acceleratorul LHC (Large Hadron Collider), CERN. Scopul proiectului LCG este de a desfasura o solutie de calcul Grid care sa satisfaca conditiile fara precedent ale acestei organizatii virtuale.

Rep: S-a vorbit mult despre LHC in zilele acestea, si adesea pe un ton alarmist. E vreun motiv de ingrijorare? Este LHC « sigur »?
C.A.
Exista o serie de documente CERN sau de rapoarte externe privind siguranta acceleratorului. O simpla privire peste ele ar fi de-ajuns sa ne lamureasca. LHC este un proiect la care se lucreaza de 20 de ani, iar in « siguranta » lui s-a investit enorm.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11946 vizualizari

 • -4 (6 voturi)    
  Un mare fissss (Miercuri, 10 septembrie 2008, 9:53)

  Weather [anonim]

  Ca si cu clonarea oamenilor,la moda acum vreo 4-5 ani,totul se va termina in ceata.De fapt clonarea nu a facut decit sa demonstreze ca omul facut de om nu are CEVA,anume suflet.Pe care omul nu il poate crea.Au rezultat doar niste animale cu morfologie umana si atit.Omul a vrut sa fie Dumnezeu si a constat ca nu poate.Si a facut uitat totul.La fel si acest experiment va demonstra de fapt ca teoria BigBang nu e decit o elucubratie ieftina.Si treptat experimentul LHC va fi uitat...
  • +3 (5 voturi)    
   Aparatul de masurat sufletul (Miercuri, 10 septembrie 2008, 12:26)

   Bosonul singuratic [anonim] i-a raspuns lui Weather

   Amice, se pare ca esti detinatorul unor date confidentiale.

   Spune-ne si noua unde ai aflat despre efectuarea cu succes a clonarii umane, sa nu murim nestiutori.

   Dar mai ales spune-ne unde putem cumpara si noi un aparat de masurat sufletul. Se pare ca detii asa ceva, de-ai putut masura cu precizie cantitatea de suflet dintr-o clona.

   Acum vorbind serios, cred ca ai cresit forumul: paginile cu horoscoape, ghicit in cafea, sutiene (si lipsa de) ale vedetelor etc sunt la sectiunea "Life".
  • +1 (1 vot)    
   vorbesti prostii bizonule (Miercuri, 10 septembrie 2008, 14:59)

   einstein [anonim] i-a raspuns lui Weather

   Poti cita date concrete care sa sustina prostiile pe care le-ai debitat mai devreme? Toate limitarile tehnologice in calea clonarii au fost depasite. Clonari umane nu au loc (oficial) in primul rand din considerente morale dar mai ales legale, in niciun caz tehnologice si nu pentru ca cei clonati n-ar avea "suflet"

   Btw, poti demonstra ca intre oile clonate si alea "naturale" exista vreo diferenta? Si unele si altele traiesc bine merci si fac...ceea ce face orice oaie :)

   Anyway, cea mai tare faza mi se pare ca indoctrinatii religiosi isi cam pierd mintiile de invidie si frustrare cu fiecare avans major al stiintei. Ineptiile debitate de acestia pe toate forumurile de media din Romania in ultimele zile o dovedesc cu prisosinta.
   • 0 (0 voturi)    
    Comparatie (Miercuri, 10 septembrie 2008, 19:55)

    Weather [anonim] i-a raspuns lui einstein

    Taticu,daca ai ajuns sa compari oile cu oamenii esti pe calea cea buna....Probabil in conceptia ta singura diferenta e cantitatea de lina.
    Cit despre clonarile umane,in urma cu 4-5 ani poate iti amintesti ca in vreo enspe locuri din lume apareau destepti care anuntau in citeve luni nasterea unei clone umane.Si atit....Apoi tacere.
 • -1 (1 vot)    
  Planul B ? (Miercuri, 10 septembrie 2008, 10:07)

  Razvan007 [utilizator]

  Care este planul B in cazul in care apare o gaura neagra de mici dimensiuni ? Din moment ce s-a investit "enorm" in siguranta acceleratorului, atunci ce vor face cercetatorii daca se va ajunge la formarea unei asemenea entitati ?

  Dupa cum spune chiar acest cercetator roman, exista teorii neconfirmate, unele dintre aceste teorii prezicand aparitia unor gauri negre minuscule. Excelent ! Sa presupunem ce teoria cu aparitia gaurilor negre este adevarata ! Ce facem mai departe ?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: Planul B (Miercuri, 10 septembrie 2008, 11:17)

   eins [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   Ori esti o speranta a fizicii mondiale, caz in care stii mai bine raspunsul, ori trebuie sa studiezi vreo 10 ani ca sa intelegi raspunsul.
   Sau crezi ca ceea ce se intampla acolo este accesibil intelegerii oricui?
   • 0 (0 voturi)    
    Nu ai inteles nimic (Miercuri, 10 septembrie 2008, 12:25)

    Razvan007 [utilizator] i-a raspuns lui eins

    Nu trebuie sa ai cunostinte de fizica ca sa intelegi ce optiuni ai la un anumit moment in timp.

    Orice fel de chestiune, oricat ar fi de complicata se poate explica intr-un limbaj accesibil - la nivelul de optiuni care sunt disponibile.

    Pana si primatele mai putin dezvoltate inteleg notiunea de optiune. In aceste conditii, indraznesc ca cred ca si oamenii pot intelege ce optiuni au la dispozitie.

    In acest caz (posibila aparitie a unei gauri negre), oamenii de stiinta ar trebuie sa furnizeze o lista de optiuni: optiunea A, optiunea B, optiunea C samd.

    Oamenii NU TREBUIE SA INTELEAGA ce anume implica din punct de vedere fizic aceste optiuni. Oamenii trebuie doar sa stie ca ele exista.

    Pana in momentul de fata, daca se va crea o gaura neagra, avem o singura optiune explicata: radiatia Hawkins.
    • 0 (0 voturi)    
     da' tot mai bine ar fi sa inveti ceva fizica (Miercuri, 10 septembrie 2008, 15:12)

     spiderman [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

     Gaura aia neagra trebuie sa aiba materie din care sa se hraneasca, sa prinda macar ceva electroni altfel e cam degeaba.
     Pe langa radiatia Hawkins mai sunt si observatiile din natura: ciocniri de particule au loc tot timpul in atmosfera, la o scara mult mai mare si mult mai energetice decat la LHC. Un articol in Science acum vreo 4 ani chiar lansase o teorie ca gauri negre mici apar frecvent in urma acestor ciocniri. Daca era ca asta sa duca la sfarsitul Pamantului, s-ar fi intamplat cu mult timp in urma.

     Nu exista evenimente imposibile, ci numai improbabile, acuma tu ce-ai vrea sa stea lumea dupa tine sa-ti explice la fiecare pas ce riscuri oricat de mici si neglijabile sunt? Cand s-a construit primul reactor nuclear ignoranti se panicau de la un zvon cum ca aceasta ar putea produce o reactie in lant care sa aduca sfarsitul lumii. Deja vu?
  • -1 (1 vot)    
   slabe sanse (Miercuri, 10 septembrie 2008, 11:18)

   maria_eugenia [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   sansele ca o gara neagra sa se produca sunt cam de 0.9% (sunt fizician)
   • 0 (0 voturi)    
    a (Miercuri, 10 septembrie 2008, 11:36)

    iulian [anonim] i-a raspuns lui maria_eugenia

    Daca erai fizician ai incetat sa mai fi cu astfel de postare. Ciocniri de genul ce-or sa fie la CERN au loc mereu pe Pamant, in sistemul solar, etc. Daca probabilitatea ar fi 0.9% sau 10^1000, atunci unuversul si Pamantul ar fi plin de gauri negre. Cum nu este atunci ....
   • 0 (0 voturi)    
    0.9% ? (Miercuri, 10 septembrie 2008, 12:29)

    Razvan007 [utilizator] i-a raspuns lui maria_eugenia

    0.9% la cate particule ciocnite ? 0.9% mi se pare un procent enorm.

    Cate particule trebuie sa ciocnesti la viteze apropiate de viteza luminii ca sa obtii o probabilitate de 0.9% pentru aparitia unei gauri negre ?

    Cum a scris si Iulian mai sus, impresia mea este ca bati campii. Cifra de 0.9% nu are absolut nici o semnificatie daca nu vii si cu alte informatii complementare.

    CATE PARTICULE TREBUIE SA CIOCNESTI CA SA OBTII O PROBABILITATE DE 0.9% ?
   • 0 (0 voturi)    
    duduie, nu ai treaba cu fizica (Miercuri, 10 septembrie 2008, 15:14)

    cip [anonim] i-a raspuns lui maria_eugenia

    banuiesc ca ai fi cantareata de manele :)
    asa-i ca te-am ghicit?
   • 0 (0 voturi)    
    sansele (Joi, 11 septembrie 2008, 5:21)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui maria_eugenia

    sansele sa se produca o gaura neagra sunt 0. Sunt teolog, la ora asta...
    Ok, sa-ti explicesc si tie. Cate coliziuni se produc la cern pe secunda? Nu am capul enciclopedie asa ca ma uit iute pe net: 600 milioane de evenimente. Acu 0.1% inseamna unu dintr-o mie adica 600000. Asta inmultim cu 9 cat ai zis tu da 3600000 deci 3 milioane si un picut de gauri negre pe secunda... Am spus de mai multe ori ca DIN PACATE nu cred sa se ajunga la energii suficiente pentru a produce gauri negre. Totusi, ar fi senzational daca ar aparea. Am avea sansa sa analizam asa ceva si sa vedem dinamica legata cvasi-direct de gravitatia cuantica. Ar fi EXCELENT sa avem gauri negre microscopice si in principiu daca ar aparea ar putea fi puse in evidenta. Totusi, nu cred sa apara deoarece energia e mult prea mica.
   • 0 (0 voturi)    
    Pati campii (Joi, 11 septembrie 2008, 8:49)

    gaspy [utilizator] i-a raspuns lui maria_eugenia

    conform datelor oficiale , probabilitatea este de 1 la 50.000.000

    Hmmm, oare pe cine sa cred -- niste fizicieni care publica niste informatii oficiale, ce poti fi verificate de fizicieni, sau pe un anonim?
  • +1 (1 vot)    
   SIMPLU (Miercuri, 10 septembrie 2008, 12:05)

   florin [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   gandim prea complicat, o inchidem, o astupam.... asta e problema? sa apara gaura :P
  • 0 (0 voturi)    
   Big Bang 2 (Miercuri, 10 septembrie 2008, 12:20)

   Nea Piti' fizicianu' [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   La inceput vom instala Counter Strike pe toate serverele(sa vedem cat spatiu ne mai ramane si poate vom baga si NFS), apoi fizicienii alarmisti vor zidi toate gaurile negre din tubu' ala mare, lucrand la negru fara carte de munca evident, in fina,l la ora 19:30 vom savura al 2-lea Big Bang dupa Lituania , in Ins. Feroe unde are loc o anexa a experimentului numit efectul de domino-casino al maestrului Large Defense Guard (7 fundasi folositi) nea Piti.
 • +1 (1 vot)    
  enegia din accelerator (Miercuri, 10 septembrie 2008, 10:12)

  Radu [anonim]

  1 eV = 1.602 176 53(14)×10−19 J.
  este o energie f mica chair daca este de ordinul Tera (10+12)!!!
  nu are sens nicio exagerare.
  • 0 (0 voturi)    
   enrgia (Miercuri, 10 septembrie 2008, 11:14)

   re [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Ppoblema energieu se pune altfel in cazul acesta.
   Mai simpu ar fi sa iti imaginezi un ciocan de 1kg. daca vei lovi o nicovala efectul ar insesizabil. Daca cu acelasi ciocan vei lovi un ac de siguranta, fii sigur cael se va deforma. In limbaj mai academic se traduci prin actiunea unei forte mai mari decat forta de legatura, ceea ce area ca rezultata, probabil, descompunerea si recompunerea lor in alta forma( a particulelor).
   Probabilitate gaurilor negere este mult mai mica decat cea estimata iar persistenta lor va fi de ordinul nanosecunde.
   PS Naspa ar fi ca sa le absoarba noile particule compuse si ei sa ramana cu nimica :)))
  • +1 (1 vot)    
   numere (Miercuri, 10 septembrie 2008, 11:27)

   fatman [anonim] i-a raspuns lui Radu

   7 TeV = 0.00000112152352 Ws (watt second)

   Adica o energie cat o treime de milionime de bec de lanterna.
   • 0 (0 voturi)    
    bec (Joi, 11 septembrie 2008, 5:46)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui fatman

    bah a darqu si fizicienii astia! Dau miliarde de eur pe ditamai acceleratorul cand tot ce trebuiau sa faca era sa aprinda si ei un bec (neecologic) si desluseau toate misterele universului... Vezi? unde nu-i bec...
  • -1 (1 vot)    
   energia din accelerator (Miercuri, 10 septembrie 2008, 11:53)

   OcPa [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Ca sa aveti grad de comparatie: in urma procesului de fisiune nucleara, izotopul de uraniul-235 se rupe in cesiu 140, rubidiu 93, 3 neutroni si elibereaza o energie de 200 MeV. Energia asta e infim mai mica decat energia particulelor din LHC.

   Totusi fisiunea nucleara e unul din procesele cunoscute si stapanite de omenire care elibereaza una din cele mai mari cantitati de energie in ziua de azi. E inutil sa amintesc ca aplicatiile fisiunii nucleare sunt: bombele atomice, centralele nucleare. Faza e ca sunt foarte multi atomi care participa la proces, si uite cum din putin se face mult ...

   La fel si cu particulele din LHC ... 7TeV e o energie imensa daca ne gandim la numarul de particule implicate in proces. Deci daca energia asta e scapata de sub control, efectele nu sunt chiar placute ... nu va fi chiar sfarsitul lumii, dar cu siguranta nu le va fi chiar bine celor din complexul LHC.
   • +1 (1 vot)    
    omiti ceva (Miercuri, 10 septembrie 2008, 15:23)

    gopo [anonim] i-a raspuns lui OcPa

    Diferenta e ca la ciocnirea de particule nu se produc reactii in lant. Pe cand in reactoarele nucleare sau bombele de care vorbesti da. Neutronii rezultati din fisiune induc reactii de fisiune si altor atomi si tot asa.
    • 0 (0 voturi)    
     cine ce omite ? (Joi, 11 septembrie 2008, 11:27)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui gopo

     ai perfecta dreptate oarecum. inca nu se stie insa in ce anume se sparge in urma ciocnirii doi protoni. se considera ca se vor obtine bosonii cunoscuti si bosonii huggs plus inca ceva. nu se stie exact ce. sar putea sa rezulte si alte particule care sa semene din punct de vedere a proprietatilor fizice cu neutronii, in sensul ca ar putea genera fisiuni ale celorlalti protoni. oare vom mai avea atunci masa pe pamant sau vom trece intr-o alta stare fizica.
     oricum ceea ce am scris este doar o ineptie nefundamentata matematic. ia-o ca atare
 • -1 (1 vot)    
  fine (Miercuri, 10 septembrie 2008, 11:38)

  anonim [anonim]

  LONDRA - Per gli studiosi che si apprestano a spingere il pulsante d’accensione, si tratta di ricreare le condizioni che esistevano una frazione di secondo dopo il Big Bang: ovvero di riportarci indietro nel tempo sino al momento della creazione del nostro universo, all’inizio del mondo.
  Ma per un gruppo di preoccupati ricercatori l’esperimento che dovrebbe cominciare tra dieci giorni in un immenso laboratorio sotterraneo, sepolto a un centinaio di metri sotto il confine tra Francia e Svizzera, comporta il rischio della fine del mondo, la distruzione e anzi la letterale scomparsa del nostro pianeta. Così, all’ultimo momento, gli oppositori del progetto hanno presentato un ricorso davanti alla Corte Europea dei Diritti Umani, che in teoria potrebbe bloccare il più grande, ambizioso e costoso test scientifico di tutti i tempi.
  Oggetto della contesa è il Large hadron collider, un acceleratore da 6 miliardi di euro che, facendo scontrare particelle atomiche ad alta velocità e generando temperature di più di un trilione di gradi centigradi, dovrebbe rivelare il segreto di come è cominciato l’universo. Venti paesi europei, più gli Stati Uniti, hanno finanziato il progetto, che dopo anni di preparativi dovrebbe prendere il via il 10 settembre al Centro di Ricerche Nucleari di Ginevra.
  Qualcuno, tuttavia, teme che l’esperimento andrà ben oltre le aspettative, creando effettivamente un mini buco nero, che crescerà di dimensioni e potenza fino a risucchiare dentro di sé la terra, divorandola completamente nel giro di quattro anni. Gli scienziati di Ginevra ribattono che non c’è assolutamente nulla da temere: ci sono scarse possibilità che l’acceleratore formi un buco nero capace di porre una minaccia concreta al pianeta, dicono, perché la natura produce continuamente delle collisioni di energia più alte di quelle che saranno create artificialmente dall’acceleratore, per esempio quando i raggi cosmici colpiscono la terra. Esperimenti di questo tipo, inoltre, son
  • 0 (0 voturi)    
   Desperado (Miercuri, 10 septembrie 2008, 12:02)

   Bog [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Ce zici ma ?
 • +1 (1 vot)    
  Stocare date si Grid (Miercuri, 10 septembrie 2008, 12:06)

  marius [anonim]

  Am sa incep cu stocarea datele.
  700 gb/s date pare o cifra mare dar nu este deloc deoarece nu sunt toate adunate de acelasi calculator. Stocarea acestor date nu pune nici o problema atata timp cat se folosesc matrici raid (penru cei care nu stiu ce e http://en.wikipedia.org/wiki/RAID ). Doar o singura matrice poate scrie 700 gb/s putand avea statii de zeci de tera ... mai nou poate chiar sute (un singur hdd a ajuns la 1.5 tera).
  Grid = in romana grila; http://en.wikipedia.org/wiki/Grid_computing. De fapt este interconectarea mai multor calculatoare printr-o retea; acestea sunt consuse de un parinte care ii zice fiecarui calculator din "grila" ce sa faca dupa care aduna datele. Nu a fost inventat de cei de la CERN. Ca o paranteza va zic ca avem si in romania griduri; unul experimnetal este si in iasi pe care l-am si vazut.

  Unitati de masura
  -se scri cu litere mari daca provin din denumirea unui savant de exemplu: A de la André-Marie Ampère; W de la James Watt;
  - se scriu cu litere mici daca nu provin de la numele unei persoane exemplu m = metru; k = kilo; g=giga; b=bit
  • 0 (0 voturi)    
   vara nu-i ca iarna (Miercuri, 10 septembrie 2008, 14:06)

   Mr D [anonim] i-a raspuns lui marius

   Parca in articol scria de 700MB/s nu GB. Altfel ar trebui sa multiplici totul cu 1024 ceea ce e o diferenta.
   Si ca sa fim pana la sfarsit coerenti e vorba de MB (mega byte) nu de mb (mega bit).
  • 0 (0 voturi)    
   Habar n-ai! (Joi, 9 octombrie 2008, 20:01)

   Ciurea isabela [anonim] i-a raspuns lui marius

   de cand kilo si giga sunt unitati de masura?
   //
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari Hotnews! (Miercuri, 10 septembrie 2008, 18:10)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Felicitari Hotnews ca ia interviuri la cercetori romani, asa trebuie facut, aflat direct de la sursa.

  Adrian Buzatu, StiintaAzi.ro
 • 0 (0 voturi)    
  Profesore, fii cu ochii pe ei sa nu le bubuie! (Miercuri, 10 septembrie 2008, 20:17)

  DorinD [anonim]

  Salut Calin,
  Ma bucur sa aflu ca esti in miezul experimentului si-ti doresc multa bafta. Astept cu interes momentul ciocnirii la energia maxima. Sa ne tii la curent.
  Dorin D.
 • 0 (0 voturi)    
  ??? (Miercuri, 10 septembrie 2008, 21:03)

  Alex [anonim]

  Eu nu inteleg nimic din tot acest experiment , da probabil nu trebuie toata lumea sa inteleaga dar daca ne gandim bine ne afecteaza pe toti chiar daca stapanim notiunile de fizica su nu...
  Bun, sa analizam un pic ce vor cercetatorii de la CERN
  - sa demonstreze ca materia are masa
  - cauta bosonul Higgs
  iar criticii afirma ca
  -pot aparea minuscule gauri negre care ar afecta omenirea.
  Din toate aceste date eu ca om simplu nu inteleg mai nimic poate cineva dintre voi care are notiuni despre asa ceva sa ii explice si unui biet muritor de rand ca mine , bineinteles folosind exemple simple ce se intampla de fapt acolo de fapt si care ar fi consecintele pozitive si negative?
  Ce aduce bun acest experiment ?
  Multumesc anticipat!
  • 0 (0 voturi)    
   adaptare la stil... (Joi, 11 septembrie 2008, 4:51)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui Alex

   sincer sa fiu, nici ei nu stiu exact ce vor. Cu cat esti mai scolit cu atat incepi sa fii mai greu de cap. Adica tot omu vede ca obiectele au masa si vin aia sa zica ca ei imi demonstreaza mie asa ceva. Pai ia mai stai un pic, o sa inceapa sa ceara 10 miliarde de euro sa imi demonstreze ca covrigul are gaura (neagra) sau ca farfuriile zboara daca le arunci pe geam? Ce vor si disperatii aia? Bampiri ce sug sangele muncitorului de rand care din sudoarea fruntii(sic) lui incearca sa duca in spate (ca o adevarata baza a societatii) intregul conglomerat de structuri mosiero-burgheze, mama voastra de imperialisti!!!
   Cu bine,
   Karl Marx,
   New York, USA
   • 0 (0 voturi)    
    Demonstrare masa (Joi, 11 septembrie 2008, 11:05)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui atreus

    Daca un corp material are masa pentru ca exista Bosonii H, si se gaseste o metoda de a separa acesti bosoni de materia respectiva, vor putea fi miscate cu viteze mai mari decat viteza luminii respectivele corpuri in spatiu, urmand ca la destinatie sa le fie atasati din nou bosoni h din mediul de destinatie. Asta inseamna ca ceea ce vedeam si vedem in filmele Sf se va putea realiza in practica.
  • 0 (0 voturi)    
   materia are masa (Joi, 11 septembrie 2008, 11:15)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Baiete, nu ai inteles nimic. Nu vor sa demonstreze ca materia are masa. Asta deja este bine, bine, foarte bine cunoscut. Vor sa demonstreze ca si masa este data si caracterizata de o particula elementara care se numeste boson Higgs, si ca aceasta particula se poate obtine in laborator. Apoi se vor verifica proprietatile acestei particule si interactiunile lor cu alte particule fundamentale, cum ar fi de exemplu gravitron - boson h.
   gravitronul fiind particula care da gravitatia.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Joi, 11 septembrie 2008, 0:23)

  gicu [anonim]

  cu respect, intreb ca prostu', ce inseamna expresia:
  "partajarea coordonata a resurselor si rezolvarea problemelor in cadrul organizatiilor virtuale dinamice multinstitutionale"?
  • 0 (0 voturi)    
   Partajare coordonata (Joi, 11 septembrie 2008, 11:08)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui gicu

   Atunci cand parte a unui fisier de date este transferat pe PC-ul tau si prelucrate cu programele de pe el, sau chiar programe care nu se gasesc pe calculatorul tau si ulterior reintregite rezultatele conform partajarii in respectiva retea. Asta ca sa fie mai pe intelesul tau. Intr-o astfel de situatie daca ai fost parte la un astfel de experiment, ceea ce din pacate vei observa este ca al tau calculator lucreaza cam de zece ori mai incet decat esti obisnuit.
 • 0 (0 voturi)    
  great! (Joi, 11 septembrie 2008, 5:49)

  atreus [anonim]

  Multumiri comentatorilor la articolele cu CERN. N-am mai ras asa bine de ceva vreme.
  SUPER!
 • 0 (0 voturi)    
  scop (Miercuri, 12 noiembrie 2008, 23:45)

  mama mia [anonim]

  ce scoupuri ar putea avea niste "bampiri care sug singele poporului (ignorant de altfel)" decat sa cerceteze ... materia ce nencojoara?
  Isi mai aduce aminte cineva de cei care au inventat LASERUL?
  Mai poate trai cineva in ziua de azi fara CD/DVD/Blue RAY?
  Mai poate cineva duce o viata normala fara microcipurile produse in fabricile celor de la INTEL AMD DEC ori Motorola?

  Eu zic sa -i lasam sa ne suga in continuare... cine stie, poate maine poimaine voi sta de vb cu nepotumiu despre ce-a vazut intro banala vizita prin centru galaxiei.

  Vam salutat!
 • 0 (0 voturi)    
  daca este luni ne doare capul (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 21:00)

  MARIANA ONEA [anonim]

  sunt adepta stiintei,citesc foarte mult,dar sun cobaiul din romania si stiu mai multe decat voi.noapea incepe troscul in cap,,iar dimineata incepe zona ombilicala sa circule.voi ati invatat atat de mult ,ca pierdeti din vedere un lucru ;eu cu cine ma sfatuiesc si cu cine cladesc ?
  multe salutari,mai mult se schimba si clima pe capetele noastre.
 • 0 (0 voturi)    
  CERN, PARTICULA LUI DUMNEZEU SI BOMBA ATOMICA (Duminică, 8 februarie 2009, 22:21)

  manoliu valentin [anonim]

  Ce se urmareste cu acest experiment?
  Acest experiment este fabricat pentru a atrage fonduri, restul este o mare publicitate mass media internationala.
  Proiectul LHC incearca sa dovedeasca existenta particulei Higgs numita PARTICULA LUI DUMNEZEU, despre care fizicianul Peter Higgs spune ca: aceasta particula ar inzestra cu masa toate particulele din Univers, exceptie facand fotonii si neutronii.
  Dupa ideea fizicianului englez, totul pluteste intr-o mare de particule Higgs, capatand la nivel de electroni o masa si o greutate proprie.
  Dupa unii specialisti planetele, stelele si galaxiile reprezinta 4% din Univers, iar o cantitate de 26% este reprezentata de materia neagra, in timp ce 70% este format din materie intunecata, numita "energie noire" vinovata de continua expansiune a Universului si accelerarea galaxiilor in directii opuse uneia fata de celelalte.
  Oamenii de stiinta nu pot sa explice modul in care s-au format si in care ele interactioneaza.
  Omenirea se confrunta cu o mare criza de energie, dar nu se face mare lucru in acest sens.
  Practic ce se intampla?
  Un gaz, HIDROGEN este descompus in particulele componente, protoni si electroni cu ajutorul unor campuri electrice pozitive si negative.
  Protonii rezultati sunt accelerati in doua acceleratoare de particule in doua directii diferite pe o lungime de aproximativ 29 km.
  Acceleratorul de particule este format din 5000 de magneti supraconductori si raciti pana la -271,25C, temperatura minima admisa de natura.
  Protonii sunt accelerati in ambele sensuri ale acceleratorului cu o viteza egala cu 99,9999991 din viteza luminii care se vor intalni intr-un punct (CSM)
  si vor interactiona, iar energia rezultata in timpul acestui experiment ar fi de 100 000 ori mai mare decat cea existenta in centrul SOARELUI.
  Oamenii de stiinta au mai facut descoperi in acest sens, adica obtinerea de energie cat mai multa pentru distrugerea planetei si a fiintelor de pe aceasta planeta.
  http://crizaenergie-sistemeeneregie.blogspot.com


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by