Hotview cu Vlad Mixich

Fizicianul Alexandru Boboc: Baloanele pentru copii vor fi umplute cu deseu nuclear

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 30 octombrie 2008, 11:34 Science - Interviuri


Dr. Alexandru Boboc
Foto: Courtesy of EFDA-JET
Reactorul nuclear ITER este unul dintre cele mai costisitoare si ambitioase experimente stiintifice internationale. In interiorul sau vor fi reproduse fenomenele care au loc la suprafata Soarelui. De ce? Pentru ca in curand, rezervele de combustibili fosili (petrol, gaz, carbune) se vor epuiza, iar planeta va avea nevoie de alte resurse de energie. Daca experimentul va reusi, omenirea va avea la dispozitie o sursa de energie nepoluanta si inepuizabila. Si atunci, istoria isi va schimba cursul. La acest proiect lucreaza si un cercetator roman. Alexandru Boboc ne ofera o lectie de fizica science-fiction, dar povesteste si despre zilele studentiei sale din Romania.
 

MASINA CARE PRODUCE MAI MULTA ENERGIE DECAT CONSUMA

 
- S-a nascut in 1974 la Campulung-Muscel. Este licentiat in fizica al Universitatii din Craiova si doctor in stiinte al Universitatii din Padova, cu o lucrare in domeniul ingineriei nucleare
- Timp de doi ani a fost bursier Marie-Curie la Universitatea din Limerick si a beneficiat de un stagiu de pregatire EUROATOM la Ecole Politechnique din Lausanne.
- Din martie 2004 lucreaza in cadrul European Fusion Development Agreement, fiind fizician-senior la cel mai mare centru de cercetare in fuziune nucleara din lume, JET.
- Este responsabilul unuia dintre sistemele de diagnosticare a plasmei nucleare prin interferometrie/polarimetrie cu ajutorul laserilor.
 
 
Carte de vizita Alexandru Boboc
V.M.: Cum ati ajuns sa lucrati la EFDA-JET, cel mai mare centru de cercetare in fuziune nucleara din lume?
Alexandru Boboc: Dupa ce am terminat doctoratul in Italia, mi s-a oferit o bursa Marie-Curie la Universitatea din Limerick. La sfarsitul lui 2003, un fost coordonator al meu din Irlanda mi-a trimis un e-mail in care imi spunea ca cei de la EFDA-JET au o pozitie deschisa. In Europa nu exista foarte multi specialisti in domeniul meu, si asa am avut norocul sa ajung aici. Postul a fost dat exclusiv pe principii de competenta profesionala, cum este normal. Nu a contat faptul ca sunt roman...

V.M.: De ce sunt atat de importante cercetarile care se desfasoara la JET?
Alexandru Boboc: Rezervele de combustibili fosili, in particular petrolul, se vor epuiza in acest secol, iar efectul de sera il resimtim deja cu totii. Prin urmare, energia nucleara este poate singura sansa a omenirii de a supravietui in contextul actual. 

V.M.: Si cum obtineti energie la JET?
Alexandru Boboc: Exista doua metode de obtinere a energiei electrice din reactii nucleare: fisiune si fuziune nucleara. Fisiunea nucleara este deja o tehnologie bine stapanita, dar are trei mari dezavantaje: se consuma mult uraniu, care este un combustibil limitat, deseurile prezinta o radioactivitate care persista milioane de ani, iar principiul de functionare prezinta riscuri mari (aduceti-va aminte de Cernobil).

Insa mai avem o alta optiune: fuziunea nucleara. Daca ea nu este momentan disponibila comercial, in prezent, aici la JET, se lucreaza in directia aceasta. Cercetarea in acest domeniu a inceput in perioada razboiului rece, odata cu inventarea bombei cu hidrogen, care functioneaza pe principiul fuziunii nucleare necontrolate.

In anii ‘50 s-a pus problema de a putea controla si extrage aceasta energie imensa folosind atomi usori. Cercetatorii din fosta Uniune Sovietica au inventat primele camere de fuziune cu confinare magnetica, denumite TOKAMAK. Aparatul cu care lucram noi, JET, este un fel de capcana magnetica imensa si experimentala si este singura masina de fuziune care este capabila sa functioneze cu deuterium si tritium, cei doi izotopi ai hidrogenului care vor fi folositi in viitorul reactor comercial de fuziune nucleara. Ea poate sa rezolve multe dintre intrebarile oamenilor de stiinta.

Pe de alta parte, proiectul ITER este primul pas in viitor, fiind prima masina de fuziune nucleara capabila sa functioneze in regim de reactor, adica sa produca mai multa energie decat se introduce in ea. Acest reactor va fi dat in folosinta in 2020 si va fi pasul decisiv catre primul prototip de centrala nucleara comerciala de fuziune, proiectat sa functioneze din 2050.

 
Proiectul ITER este primul pas in viitor, fiind prima masina de fuziune nucleara capabila sa produca mai multa energie decat se introduce in ea
 
 
Alexandru Boboc
Daca JET este un proiect al comunitatii europene, la ITER colaboreaza UE, SUA, Japonia, Rusia, China, India si Canada. Si va costa peste 10 miliarde de dolari numai pentru a fi construit. Tot ce s-a construit pana in prezent este doar o jucarie pe langa ITER.

Eu fac parte din grupul care se ocupa de designul unuia dintre zecile de sisteme de diagnosticare a plasmei care vor fi instalate pe ITER. La acest proiect lucreaza mii de cercetatori si oameni de stiinta. Daca experimentul va reusi, se va putea construi prima statie experimentala comerciala.

V.M.: Ne puteti explica cat mai simplu principiile fizice care stau la baza acestui proiect?
Alexandru Boboc: In cazul reactiilor de fisiune, atomii grei de uraniu se descompun in atomi mai mici plus energie. Problema este ca acesti atomi mici pot avea o inalta radioactivitate, iar reactia poate deveni necontrolata daca nu este permanent tinuta sub observatie.

Fizicianul Alexandru Boboc in laborator
Foto: Courtesy of EFDA-JET
In cazul fuziunii nucleare procesul este invers: doi atomi se aproprie atat de mult incat fuzioneaza, rezultand un atom mai mare si energie. Procesul fuziunii nucleare are loc la suprafata Soarelui. Aici, gravitatia imensa determina atomii de heliu sa fuzioneze, rezultand energia termica care face posibila viata pe Pamant. Dar pe Pamant acest proces nu poate avea loc natural, ci doar in conditii speciale.

Exista la ora actuala diverse tehnologii experimentale construite pentru a fuziona atomii. Unele folosesc laserul (fuziunea inertiala), altele utilizeaza magnetii (fuziunea cu confinare magnetica). Cea din urma este in stadiul cel mai dezvoltat. Pe principiul fuziunii cu confinare magnetica se bazeaza primul reactor de fuziune din lume, ITER, care se construieste in prezent.

Principiul de functionare este simplu: o camera speciala in forma de covrig, continand o multime de magneti, comprima in interior si mentine in suspensie, departe de pereti, plasma la temperaturi de sute de milioane de grade Celsius pana la punctul in care atomii ionizati fuzioneaza. In prezent se folosesc izotopi ai hidrogenului - deuteriul si tritiul, care se pot obtine din apa de mare, si respectiv litiul. Ca deseu rezulta heliul, care este un gaz inert si nu e radioactiv.

 
Principalul avantaj al fuziunii: resurse practic nelimitate de combustibil
 
 
Alexandru Boboc
Din 30 mg de deuterium (1 litru apa de mare) si 50 mg de litiu (din 5 grame de minereu de litiu) se poate obtine energia echivalenta a 360 litri de petrol (aproximativ 2,2 barili). Principalele avantaje ale fuziunii sunt resursele practic nelimitate de combustibil, faptul ca nu exista deseuri radioactive directe, iar aparitia unei reactii nucleare necontrolate este imposibila prin definitie.

Dar exista si cateva dezavantaje. Cel mai important este legat de costurile foarte mari pentru construirea unui prototip, deoarece dimensiunile reactorului trebuie sa fie foarte mari. Plus ca mai avem probleme cu intelegerea si controlarea acestor reactii pe termen lung.

ALTERNATIVA LA PETROL

V.M.: Un astfel de experiment poate sa revolutioneze piata energetica mondiala...
Alexandru Boboc: Categoric. Proiectul ITER trebuia sa inceapa in 1989, dar au aparut probleme politice. Uniunea Sovietica, unul dintre marii finantatori ai proiectului, s-a prabusit. Daca acest experiment va avea succes, costurile de producere a energiei ar fi foarte mici, asta pe langa siguranta intrinseca a sistemului. Cred ca aceasta este unica alternativa pe termen lung la petrol.

Tehnologiile noi apar in functie de necesitati. De exemplu, criza petrolului a fost de bun augur pentru ITER, pentru ca proiectului i s-a dat verde. Sunt inca probleme tehnice de rezolvat: camera reactorului va fi foarte mare - 30 de metri inaltime - si va necesita folosirea unor materiale care inca nu au fost puse la punct.

 
Tehnologiile noi apar in functie de necesitati
 
 
Alexandru Boboc
Mai este inca nevoie de munca de cercetare. Evident ca exista feluriti factori care decid ritmul cercetarii in fuziunea nucleara. De exemplu, la inceputul anilor ‘50 s-a investit mult in acest tip de proiecte, si s-a crezut ca in 5-6 ani se va obtine fuziune nucleara comerciala. Dar, odata cu aprofunderea intelegerii fenomenelor fizice, s-a constatat ca sunt imense costurile pentru constructia unui reactor experimental.

Unde lucrez eu, la JET, producerea unui singur impuls de plasma cu durata de 100 de secunde costa 25.000 de lire sterline si 2% (circa 2 GW) din energia electrica a Marii Britanii. Si producem aproximativ 20 de impulsuri pe zi. Deci costurile zilnice pentru a tine in functiune aceasta masinarie sunt foarte mari.

V.M.: Costurile fiind foarte mari, care este eficienta economica a unui astfel de proiect?
Alexandru Boboc: Daca te gandesti si la CERN, proiectul a costat aproximativ 5 miliarde de euro si a avut drept produs “secundar” punerea la punct a primului browser si a limbajului HTML. Impactul economic a fost urias. Dar in astfel de tehnologii noi, in care se lucreaza in domenii complet netestate (noi vom lucra la temperaturi la care nu s-a mai testat nimic niciodata pe Pamant) costurile mari sunt inerente.

Noi avem un ideal: sa facem o centrala nucleara conventionala pe fuziune pana in 2050. Heliul, deseul nuclear rezultat, nu este radioactiv, ci este un gaz pe care il putem folosi la o multime de lucruri... De exemplu, vom putea umple baloanele pentru copii cu “deseul” unei centrale nucleare!

ANTI-MODELELE SUNT LA PUTERE

Vlad Mixich: Cum ati inceput sa studiati fizica?
Alexandru Boboc: De mic am avut inclinatie spre mecanica, spre partea mai tehnica. Imi doream sa fiu inginer de aeronautica, dar in Craiova, orasul in care am facut liceul, nu exista o sectie de acest fel si m-am gandit sa fac totusi fizica, pentru ca fizica iti deschide mai multe usi.

V.M.: A fost fizica ca o prima dragoste?
Alexandru Boboc: Nu... eu eram bun la stiintele exacte, imi puteam alege si chimia, dar am ales fizica pur si simplu pentru ca imi placea mai mult. Aveam foarte multe carti de fizica in biblioteca parintilor, erau multe carti de popularizare a fizicii si toate astea mi-au dat un imbold catre fizica.

Tatal meu, de mic m-a invatat sa fiu autodidact: nu vroia sa ma ajute la lectii, imi spunea la matematica si la fizica “uite, daca vrei, aici este cartea asta, te uiti la capitolul 5 si citesti singur”. Si asta m-a ajutat enorm. Am citit foarte mult, nu numai fizica si stiinte, dar si literatura, care m-a ajutat sa-mi dezvolt creativitatea.

V.M.: Cum erau profesorii pe vremea cand erati elev?
Alexandru Boboc: Am avut in gimnaziu o profesoara care si-a dat seama ca imi place fizica si ma sacaia intruna: la fiecare ora vroia sa ma asculte. Si la sfarsitul trimestrului eram singurul cu mediile neincheiate. Ma stimula intr-un mod mai aparte. Apoi am avut un profesor foarte bun de matematica care dadea note pe idei, punea mare pret pe istetime, nu pe memorie.

V.M.: Cei doi faceau parte dintre acei  profesori de moda veche?
Alexandru Boboc: Nu, din contra. Amandoi profesorii erau tineri, aveau in jur de 30 de ani, nu erau batrani... 

 
In invatamintul pre-universitar nu mai sunt referinte
 
 
Alexandru Boboc
V.M.: De ce credeti ca a scazut atat de mult calitatea invatamantului pre-universitar in Romania?
Alexandru Boboc: Motivul principal este ca nu mai sunt referinte. Inainte, ideea de a deveni inginer sau profesor era ceva fantastic. Acelea erau referintele. Acum ce referinte au romanii? Politicienii care fura sau cei care fac afaceri necurate si sunt smecheri. In Romania, idealul este sa ai bani si atat. Nu mai exista modele sanatoase. Dupa parerea mea, aceasta este principala problema. In Romania sunt la putere anti-modelele.

“AM AVUT NOROCUL UNUI CONCURS CORECT”

V.M.: Dupa facultate v-ati continuat studiile in Italia, la Padova. Ati petrecut mult timp in Italia. Sunt diferente notabile intre invatamantul din Italia si cel din Romania?
Alexandru Boboc: Nu ca sunt diferente, sunt enorm de mari diferentele... Eu am plecat dintr-un sistem in care principalul mod de a face cursuri la Universitate era dictarea. Am plecat in anul 4 si am avut norocul sa particip la un concurs corect.

V.M.: Ati avut norocul...? 
Alexandru Boboc: Da, am avut noroc, erau doar vreo 5 burse la fizica pentru toata tara. Erau alte facultati unde se stia dinainte cine merge, concursul era aranjat. Desi nu eram un student de zece, la concurs am luat a doua medie. In Italia puteam sa fac orice curs doream, nivelul bursei era foarte bun, imi puteam plati masa si chiria, imi puteam cumpara si carti. In schimb, m-am trezit la cursuri ca trebuie sa fiu autodidact.

La noi, in Romania, in biblioteca universitara erau 10 carti de fizica in limba romana, restul in rusa sau deloc, si cartile erau foarte greu disponibile. De aceea profesorii dictau, pentru ca era dificil sa gasesti carti. In Italia am descoperit bibliotecile cu randuri-randuri de carti... Examenele se bazau nu pe memorie, ci pe intelegerea materiei. Asta m-a marcat mult.

Si alt lucru care m-a impresionat a fost mentalitatea profesorilor. Am avut un coleg care a picat un examen si care a fost anuntat de catre profesor ca nu a trecut, cu urmatoarele cuvinte: “ti-as recomanda sa repeti examenul”.

 
Cand m-am intors dupa bursa Tempus, un singur profesor din intregul departament m-a luat la el in cabinet sa ma intrebe cum se fac cursurile in Italia
 
 
Alexandru Boboc
V.M.: Ce ar fi putut sa va ofere Romania in plus ca sa va convinga sa nu plecati in alta tara?
Alexandru Boboc: Lasand la o parte aspectul financiar, despre care nici nu are rost sa mai discutam... Cand m-am intors in Romania dupa bursa Tempus din Italia, un singur profesor din intregul departament m-a luat la el in cabinet sa ma intrebe cum e in Italia, cum se fac acolo cursurile si ce am facut. Unul singur! Si asta mi-a spus totul.

Nu stiu daca sistemul s-a mai schimbat intre timp, dar o astfel de intamplare m-a determinat atunci sa fiu sigur ca voi pleca cu prima ocazie. Eu cred, de altfel, ca singurul lucru care te poate opri sa nu pleci in strainatate este familia. Chestia cu “vai ce frumoasa e tara noastra, si muntii” se poate rezolva daca esti in strainatate si ai bani. Iei avionul si in doua ore esti la Iasi sa te odihnesti sub statuia lui Eminescu. Dar daca esti profesor la Iasi si ai rude la Giurgiu, se poate intampla sa nu ai bani sa mergi sa-ti vezi parintii, pentru ca ai salariul mic.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15077 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Precizare (Joi, 30 octombrie 2008, 11:53)

  sile [anonim]

  Fuziunea nu are loc chiar la suprafata soarelui. E ceva mai in interior.

  In rest, alt roman care se realizeaza prin alte parti... Bravo lui, rusine noua.
  • +1 (1 vot)    
   ... cu adaugare (Joi, 30 octombrie 2008, 14:46)

   CGR [anonim] i-a raspuns lui sile

   Iar soarele este suficient de mic si tanar, asa ca fuzioneaza la greu hidrogen (si nu heliu) prin reactie proton-proton.
   M-ar fi interesat explicatia echivalentelor energetice citate in articol 30mg deuterium / 50mg litium echivalente cu 2,2 barili de petrol... Ma gandesc la densitatea emisiei energetice in nucleul solar de circa 275 microW/cm3 din cauza conditiilor initiale (temperatura si densitate "reduse"). De aici intrebarile mai interesante: la ce temperaturi trebuie incalzita plasma si cum transofma energia degajata de reactie in electricitate?
   • +2 (2 voturi)    
    explicatii (Sâmbătă, 1 noiembrie 2008, 0:43)

    Alexandru Boboc [anonim] i-a raspuns lui CGR

    DIn lipsa de spatiu si deoarece nu am dorit sa fiu foarte matematic ca sa inteleaga toata lumea am fost mai simplist in exprimare.
    In un reactor nuclear de fuziune lucrurile stau cam asa:
    Plasma care este formata din atomii ionizati si electroni trebuie incalzita la sute de milioane de grade Celsius si este exprem de rarefiata (1 gram de combustibil in didamai reactorul)

    Neutronul rezultat din reactie loveste peretii reactorului care contine litiu si care prin reactie nucleara genereaza tritiu necesar ca reactia sa se automentina.
    Heliul rezultat in urma reactiei nucleare este in stadiu ionizat (particula alfa) si are o viteza foarte mare.
    Aceasta particula detine circa 20% din energia de reactie si este confinata in reactor(adica se invarte in acel covrig) atata timp cat sa isi piarda viteza prin ciocniri cu alti ioni dupa care vine pompat afara.
    Energia rezultata din fuziune este in principal caldura care vine absorbita de invelisul reactorului, in principal de partea inferioara numita divertor.
    Aceasta caldura(energie termica ) vine preluata de sistemele de racire cu lichid(apa?!?) care devine vapori si care pune in miscare o turbina(asa cum se intampla la centralele conventionale cu carbune/petrol si cele de fisiune).
    Pentru mai multe informatii vizitati:
    www.jet.efda.org sau www.iter.org
  • +4 (4 voturi)    
   mai e o greseala (Joi, 30 octombrie 2008, 15:01)

   levi [anonim] i-a raspuns lui sile

   nu heliul ci hidrogenul fuzioneaza in interiorul Soarelui,cind heliul va fuziona Soarele va deveni un gigant rosu
 • +15 (17 voturi)    
  Bravo (Joi, 30 octombrie 2008, 12:04)

  Gigi Becali [anonim]

  Bravo! In sfarsit o stire cu adevarat interesanta si senzationala!

  Va rog sa umpleti paginile hotnews cu astfel de stiri, si sa scoateti stirile care includ cuvinte obscene ca : "gigi becali oana zavoranu corneliu vadim tudor tariceanu" etc...

  Multumesc pentru o stire care merita citita.
 • +8 (8 voturi)    
  Felicitari! (Joi, 30 octombrie 2008, 12:11)

  Cristi [anonim]

  Ce-ar mai fi de adaugat decat felicitari! Si sa va vedeti visul implinit!
 • -12 (12 voturi)    
  DEJA VU !!! (Joi, 30 octombrie 2008, 12:18)

  IOANDUMITRUORIGINAL@GMAIL.COM [anonim]

   aceasta tehnologie este deja disponibila shi utilizata !!!
 • +5 (5 voturi)    
  felicitari.. (Joi, 30 octombrie 2008, 12:22)

  mandea [anonim]

  si ca el mai sunt(em) multi altii.. La noi la romani, valorile sunt recunoscute, ori dupa ce mor, ori dupa ce pleaca definitiv din tara. cg, uk
 • +3 (5 voturi)    
  bravo (Joi, 30 octombrie 2008, 12:23)

  gigi [anonim]

  super, atat ce a facut nenea cat si faptul ca e posibil sa avem in curand centrale de fuziune :) pacat ca totusi nu prea curand, o sa fiu la pensie in 2050 :(

  legat de invatamant, stim cu totii ce dezastru e. iar anti-modelele mi-e teama ca o sa mai dureze...
 • +3 (3 voturi)    
  Stire! (Joi, 30 octombrie 2008, 12:31)

  OvidiuP [anonim]

  Asta da stire, Bravo!
 • +7 (9 voturi)    
  Inca un articol care demonstreaza (Joi, 30 octombrie 2008, 12:32)

  zet [anonim]

  Cat este Romania de anormala. Felicitari Alexandru Boboc. Rusine majoritatii profesorilor universitari din Romania care au transformat universitatile romanesti din institutii ale dezvoltarii in cladiri unde se freaca buha pe bani. Rusine Romaniei ca nu esti in stare sa administrezi cea mai valoroasa resursa a unei natii: resursa umana.
  • 0 (0 voturi)    
   universitate=business (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:05)

   Denis70 [utilizator] i-a raspuns lui zet

   ..din pacate cam asa suna ecuatia in ziua de azi. Universitatile au ajuns fabrici de bani, de diplome. Minus valorile ne napadesc, se cultiva un invatamint de masa in loc de excelenta.
 • +7 (7 voturi)    
  FELICITARI (Joi, 30 octombrie 2008, 12:38)

  ARE MARE DREPTATE: [anonim]

  "Inainte, ideea de a deveni inginer sau profesor era ceva fantastic. Acelea erau referintele. Acum ce referinte au romanii? Politicienii care fura sau cei care fac afaceri necurate si sunt smecheri. In Romania, idealul este sa ai bani si atat. Nu mai exista modele sanatoase. Dupa parerea mea, aceasta este principala problema. In Romania sunt la putere anti-modelele"
  Durerea e ca nici nu vad sa se schimbe ceva la noi.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Joi, 30 octombrie 2008, 13:08)

  Razvan [anonim]

  Imi cer scuze daca gresesc, insa fizica mea de liceu nu prea e de acord cu "[...] Aici, gravitatia imensa determina ATOMII de HELIU sa fuzioneze [...]". Daca am dreptate sunt sigur ca nu e decat o greseala de transcriere.
  • +1 (1 vot)    
   intrati pe site-ul ITER pentru mai multe informati (Joi, 30 octombrie 2008, 13:44)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   http://www.iter.org/a/index_nav_2.htm
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns posibil (Joi, 30 octombrie 2008, 13:51)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   Ca urmare a gravitatii imense, doi atomi de heliu se imping unul in celalalt, si fuzioneaza...

   Dar, din ce stiu si eu, fuziunea nucleara are nevoie si de temperaturi imense, care sporesc agitatia termica moleculara, atomii se ciocnesc violent, si fuzioneaza.
   Pe suprefata soarelui nu sunt temperaturi suficient de mari pentru fuzionare... Acestea apar mai in centrul soarelui.
 • +3 (3 voturi)    
  felicitari (Joi, 30 octombrie 2008, 13:28)

  mozzy [utilizator]

  felicitari hotnews pentru reportaj!

  Dr. Alexandru Boboc este intr-adevar un model, din pacate insa doar putini oameni inteleg. Succes in continuare!
 • +8 (8 voturi)    
  Inca o dovada... (Joi, 30 octombrie 2008, 13:33)

  dragon [utilizator]

  ... ca am fost tinuti in ignoranta de catre "cei mai mari". "criza petrolului a fost de bun augur pentru ITER, pentru ca proiectului i s-a dat verde"
  Inca din 1960 trebuia sa functioneze reactoare cu fuziune. E pueril motivul ca nu s-au construit reactoare pentru ca trebuiau multi bani bagati. Nu exista asa ceva... La cati bani ar fi scos pe partea cealalta, nu inseamna nimic investitia in cercetare. Dar unii trebuiau sa isi vanda barilii si sa isi construiasca altii rafinarii. Asa, cu cateva reactoare se rezolva din capul locului problema energiei, si ar fi putut si atunci sa ne subjuge, ca energia era la tot la ei, dar la alti "ei". :)) Dar asa a fost sa fie. De-acu sa vedem ce o sa mai fie...
  • +5 (7 voturi)    
   cercetarea costa.... (Joi, 30 octombrie 2008, 14:05)

   Psycon [utilizator] i-a raspuns lui dragon

   Dupa cum se spune in articol un proiect de cercetare de genul asta inghite o gramada de bani. In orice proiect de cercetare nu exista siguranta ca se va ajunge la rezultatul dorit... dar banii raman cheltuiti.

   In anii 60 cand petrolul era mai ieftin ca apa costurile nu erau justificate.
  • +1 (1 vot)    
   Asa e (Joi, 30 octombrie 2008, 14:42)

   sile [anonim] i-a raspuns lui dragon

   Si tot de prin anii 60 materialele in care sa tii niste plasma la cateva milioane de grade se gasesc pe toate drumurile. La niste preturi derizorii.
  • +6 (6 voturi)    
   Las-o, frate... (Joi, 30 octombrie 2008, 15:37)

   CD [anonim] i-a raspuns lui dragon

   ... cu alta teorie a conspiratiei...
   Fuziunea controlata a fost intotdeauna o mare, uriasa problema stiintifica si tehnica. Faptul ca fisiunea fost controlata (relativ) usor si repede, inca din vremea WWII, practic in numai cativa ani de cand au inceput sa se bage bani/resurse serioase in asta, nu inseamna ca automat lucrurile stau la fel cu fuziunea.
   O comparatie simpla, nu neaparat si reusita -- e destul de usor si ieftin sa faci un ghiveci sa cada de pe balcon. Putin mai dificil sa-l duci inapoi de unde-a cazut, eventual si intreg...
   Cam stiu ce vorbesc; in anii '80 am lucrat si eu in domeniu, in singurul laborator din tara care cat de cat mai tinea pasul cu strainii (adica macar stiam/intelegeam ce fac ei si mai puneam si noi cate-o caramida la zidul chinezesc...), daca traiam in alte vremuri si eram cu 15 ani mai tanar, poate acum as fi fost coleg cu Alexandru Boboc...
   Rusii investeau big time, de fapt ei sunt autorii tehnologiei tokamak, francezii la Cadarache, italienii la Trieste, nemtii la Julich, pe unde-o mai fi si asta, englezii la Culham, americanii la LLL, japonezii aveau si ei un proiect mare... Se bagau deja de zeci de ani bani seriosi, dar progresele erau chinuitor de lente si marunte, kg/m3 cu kg/m3, grad cu grad (Kelvin, vreau sa zic...) si microsecunda cu microsecunda...
   Passons. Oricum, super-profesionist omul, felicitari si la (mult) mai mare, macar de-ar fi cat mai multi ca el... De Mixich nu mai zic nimic, ca m-am obisnuit cu articole excelente de la el...
  • +2 (2 voturi)    
   mai citeste, mestere! (Joi, 30 octombrie 2008, 19:09)

   CGR [anonim] i-a raspuns lui dragon

   Ca sa reuseasca sa mentina conditiile necesare unei fuziuni controlate EFICIENTE baietii au nevoie de campuri magnetice extrem de puternice si granular controlabile, ca si de temperaturi extrem de ridicate (de ordinul sutelor de milioane de Kelvini). Asa ceva nu se obtine cu magnetu' din difuzoru de la radioul lu' bunicu sau cu flacara de la Gaz Metan Medias! Pentru asta iti trebuie tehnologii cuantice de genul supermagnetism, laseri, etc - chestii care s-au dezvoltat constant in ultimele decenii - n-au cazut din cer!
 • +5 (5 voturi)    
  bravo (Joi, 30 octombrie 2008, 13:58)

  bravo [anonim]

  De ceva vreme nu am mai citit un articol asa interesant! Felicitari tanarului fizician si mult succes in continuare!
  Multumim Vlad Mixich pentru ca te stradui sa ne aduci in fata modele, puncte de referinta - ceea ce lipseste cel mai mult in peisajul autohton.
 • +4 (4 voturi)    
  bun articol (Joi, 30 octombrie 2008, 14:04)

  mihai [anonim]

  felicitari
 • +4 (4 voturi)    
  model (Joi, 30 octombrie 2008, 15:04)

  DD [anonim]

  Intradevar romanii din ziua de azi nu mai au modele ci antimodele, nu mai fac diferenta dintre bine si rau, si au tendinta de a copia ceea ce este mai popularizat.Aici media are un rol semnificativ...
 • +3 (3 voturi)    
  Felicitari! (Joi, 30 octombrie 2008, 15:47)

  Dragos [anonim]

  Mult succes tanarului fizician si multumesc pt articol!
 • +5 (5 voturi)    
  bravo pentru stire (Joi, 30 octombrie 2008, 16:04)

  Adi [anonim]

  Felicitari lui Vlad Mixich. Ma bucur ca mai exita jurnalisti care scriu o stire pe care poti s-o citesti fara sa te enervezi si romani care fac lucruri la care 1 din 1 mil viseaza.

  Bravo inca o data si la mai mare

  Sunt cu ochiul pe voi!!!
 • +4 (4 voturi)    
  Ami exista totusi, bun simt. (Joi, 30 octombrie 2008, 18:34)

  naufragiatul [anonim]

  Asa cum zicea un antevorbitor, daca presa romaneasca ar vorbi despre acesti oameni, care sunt de fapt importanti, si ar lasa la o parte golaneala si manelismul, sunt convins ca am fi o natiune mai sanatoasa.

  Rusine intregii prese romane.
 • +5 (5 voturi)    
  multumim hotnews !!! (Joi, 30 octombrie 2008, 22:42)

  marius george [anonim]

  bine ca v-ati gandit sa ne scoateti si pe noi din tagma manelistilor,cu acest articol. apropo stiti care sunt modelele pt. copii din ziua de azi ? pentru fete , oana zavoranu si simona nesenzuala ,iar pt. baieti ,jiji becali. dar pt. nea jiji stiti care sunt ? politicienii romani care fura de 20 de ani si nu-i dovedeste nimeni. ca spui romania sau nigeria ,tot una .pe net orice vine dinspre romania nu este luat in serios,adica miroase a teapa,exact ca si nigeria.
 • +2 (2 voturi)    
  bravo lui (Vineri, 31 octombrie 2008, 0:40)

  veninusrl [anonim]

  si bravo romanilor care mai spala imaginea mioritica.
  apropos, nu este singurul roman care lucreaza pt ITER. am intalnit un cuplu de romani care lucreaza la un institut in germania si vin des la cadarache, eu locuiesc in regiune.
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari pentru articol si pentru interviu (Vineri, 31 octombrie 2008, 4:15)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Minunat articol si interviu. Domnul Alexandru Boboc a explicat asa de frumos, pe intelesul tuturor, despre ce este vorba in fuziune, care este istoricul stiintific si economic al cercetarii, care sunt proiectele de viitor. La cat mai multe articole de acest gen! Adrian Buzatu
  • 0 (0 voturi)    
   Apreciez (Vineri, 31 octombrie 2008, 18:17)

   Petre Anghel [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Apreciez articolul si il felicit pe domnul doctor Alexandru Boboc. Sunt covins ca vom mai auzi de Domnia Sa.
   Cred ca merita un cuvant bun si Universitatea din Craiova, unde s-a format.
 • +3 (3 voturi)    
  si totusi (Vineri, 31 octombrie 2008, 10:02)

  hagi [anonim]

  fabulos
  si acuma cateva zile cand am scris ca , profesorii NU MERITA nici un leu in + la salar, mi-au sarit multzi in cap
  pai cum se poate explica faptul ca la UBB, din profesorii buni care mi-au predat in facultate , nu mai este nici macar unu?
  au ramas fosilele Frentiu, Boian ai alte scursuri care , daca ii pui sa faca un design minimal , se uita ca matza in calendar
  Si lor sa le dai mai multi bani? ..sa fim seriosi
  • 0 (2 voturi)    
   logică (Sâmbătă, 1 noiembrie 2008, 9:29)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui hagi

   Păi cum, după părerea matale, profii nu merită mai mulţi bani? Oameni ca Boboc pleacă din cauza lefurilor mici şi a şucărelilor diverşillor tupeişti din structurile de conducere. A, că anumiţi profi merită daţi afară că nu-si fac meseria cum trebuie, asta e altceva. Apropo, care îţi este modelul de prof ideal? Şi pe acel prof ideal nu l-ai plăti bine?
 • +1 (1 vot)    
  Fain articol (Vineri, 31 octombrie 2008, 10:21)

  smc [utilizator]

  Dar nasol titlu. Ce naiba? Nu reflecta deloc continutul articolului. / Toata lumea intelege acum prin "deseu nuclear" uraniu saracit, chestii de astea. Heliul nu este radioactiv, cu el se umplu si acum baloanele pentru copii.

  Deci titlul nu este incorect, dar este inselator.
  • +1 (1 vot)    
   titlul trebuie sa atraga cititorii (Vineri, 31 octombrie 2008, 18:31)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui smc

   Eu zic ca titlul a fost ok avand in vedere caci lumea intelege prin nuclear numai uraniu, plutoniu si bombe si a atras interesul formatul "non standard".
   Articolul se doreste sa prezinte varianta fuziunii nucleare ca sursa de energie alternativa la ceea ce este in prezent.
 • +1 (1 vot)    
  Super interesant (Vineri, 31 octombrie 2008, 11:14)

  miki triki [anonim]

  Cred ca numarul de comentarii pozitive la adresa articolului defineste clar gradul de apreciere a cititorilor.

  Sper sa citesc tot mai multe articole de genul asta.
 • +1 (1 vot)    
  felicitari (Vineri, 31 octombrie 2008, 18:04)

  vasile [anonim]

  felicitari ptr articol. f. interesant, din 2 pct de vedere : subiectul abordat si interlocutorul. felicitari inca o data la mai multe asemanatoare.
 • 0 (0 voturi)    
  salut Boboc (Sâmbătă, 1 noiembrie 2008, 0:45)

  Muri [anonim]

  Salut Boboc!

  Te-ai mai ingrasat putin de pe vremea cind eram studenti la Padova! Ma bucur sa vad ca faci fizica, nu e simplu sa iei o slujba de cercetare zilele astea. Imi aduc aminte cum imi povesteai despre analizele de date in IDL si cum ii impresionai pe profii de la Padova cu prezentarile.

  Mult success in contiunare!
 • 0 (0 voturi)    
  Cum vine asta? (Joi, 8 ianuarie 2009, 4:41)

  joenegut [anonim]

  Baloanele vor fi umpute cu deseu nuclear! Vrei sa spui cu heliu rezultat din reactia de fuziune? Titlul provocator poate produce confuzie!
 • 0 (0 voturi)    
  Si totusi... (Luni, 31 octombrie 2011, 22:08)

  Ion [anonim]

  Da sub toate aspectele Romania chiar e patetica. Dar ce are a face asta cu stiinta? Si profesorii sunt distrusi de realitatile financiare dar asta trebuie sa te faca sa apreciezi mai mult excelenta rezultata in ciuda mediului ostil. Odata ce ai atins un nivel ridicat de instruire nu trebuie folosit pentru a critica, nu ar fii rational sa-ti irosesti resurse mentale greu dobindite pe trivialitati. The Sky is the limit nu cred ca se refera la a privii in urma. Azi se pare ca Omenirea a trecut pragul de 7 miliarde din care un procent imens nu are acces la apa curenta.Chiar asa de jos vedeti locul Romaniei? Somalia inseamna ca e o destinatie turistica in lume! In final o modesta urare de succes pentru un om care ne aduce ceva in plus la toti chiar si la Somalezi.
 • 0 (0 voturi)    
  articol cu titlu " incendiar " (Marţi, 1 noiembrie 2011, 10:55)

  Aurelian Taranu - Tudor [anonim]

  Ma gandeam cu stupefactie la umplerea baloanelor pentru copii.
  Intamplator la trei ani de la publicare am citit articolul, iar acum regret.Sper din tot sufletul ca deja s-au obtinut ceva rezultate in plus.
  Regret ca nu mai am timpul sa ma bucur de aceasta descoperire. Sper din tot sufletul ca macar nepotica noastra Andreea - Maria impreuna cu printii ei, copii nostrii, sa se bucure.
  Ma rog la Bunul Dumnezeu ca pana cand se va face mare, sa poata alege un model intr-adervar demn de urmat.
  Regretul meu este si mai mare pentru ca acum, la trei ani de la aparitia acestui articol, "modelele" prezentate copiilor si tineretului sunt la fel sau mai "noncoformiste", cum prezinta media "modelele" care sunt grotesti, nu merg la cursuri sau pierd noptile prin cluburi pentru ca au viitorul "asigurat" de parinti.
  Tinerii Olimpici, Tinerii Inventatorii de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachii din Iasi (medaliati anual) in Europa sau in Lume sunt prezentati in doua trei ziare,intr-un articol de 5-6 fraze, sau 30 de secunde la stiri radio sau TV.
  Pacat de ei si de cativa profesori care mai incearca sa pastreze viu geniul creativ al romanilor.
  Domnului Doctor A.Boboc putere de munca si multumiri ca exista, sa poata lucra pana isi va vedea visul cu ochii.
  Vlad Mixich felicit[ri pentru articol,regret ca nu l-am citit mai de mult.
  Cu stima,Aurel


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by