Intalnire online HotScience

Dr. Octavian Voiculescu: Platim in pusculita europeana a cercetarii de cateva ori mai mult decat atragem inapoi

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 5 februarie 2009, 15:00 Science - Interviuri


Octavian Voiculescu
Foto: HotNews.ro
In fata crizei, unele state suplimenteaza bugetul pentru cercetare, altele taie de peste tot. Ce consecinte poate avea acest lucru? Ce se va intampla in Romania? Asociatia Ad Astra incearca sa atraga atentia asupra unei foarte serioase probleme : se mai poate sustine cercetarea stiintifica in Romania in conditiile unei drastice reduceri de buget? Sau cine pleaca ultimul stinge lumina? Despre ce inseamna sa fii cercetator roman in vremuri de criza cititorii HotNews.ro discuta online cu Octavian Voiculescu (University College, London), unul dintre membrii Ad Astra.
 • Intalnirea s-a incheiat.

Fragmente din declaratiile facute in intalnirea online
 • Romania e o tara mica doar economic, stiintific si tehnologic. Raportul cauzal e invers decat e sugerat aici: e mica stiintific si tehnologic deci mica economic.
 • Nu cred ca, in sine si in abstract, separarea intre finantarile pt. institute vs cea pt. universitati duce neaparat la o faramitare.
 • Nu functioneaza indeajuns controlul extern, impartial al calitatii stiintifice produse.
 • in evaluarea carierelelor universitare trebuie valorizata serios contributia stiintifica/originala
 • Schimbarile de finantare nu imbunatatesc criteriile de selectie a proiectelor si oamenilor.
 • Mecanica newtoniana n-a influentat cursul merelor sau piata agricola. Nici o anumita lucrare din 1905 nu a schimbat lumea financiara in imediat. Dar lumea e altfel din pricina asta.
 • unul din lucrurile simple este ca un "grant" este un contract: clauzele si rubricile lui contabile se stabilesc la inceput, nu se schimba pe parcurs dupa umorile sau nelinistile de moment ale administratorului.
 • oamenii de stiinta au datoria sa comunice cu publicul larg cat mai bine.
 • Despre bazaconiile prilejuite de LHC - nu-s numai la noi si resursele de timp sunt acelea care sunt.
 • Platim in pusculita europeana a cercetarii de cateva ori mai mult decat atragem inapoi. Nu atragem mai mult nu fiindca se scaldau cercetatorii romani in aur si nu se sinchiseau sa aplice si la europeni. Ci fiindca nu sunt destul de competitivi, luati in ansamblu.
Octavian Voiculescu este cercetator la University College, London. Este specialist in biologia dezvoltarii, un domeniu aproape necunoscut in Romania. Are un doctorat la Paris, obtinut in 2001, la Universite Paris IV, cu magna cum laudae. A plecat din Romania in 1993 selectionat printre studentii de mare performanta la Ecole Normale Superieure.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 alina

  Care pot fi consecintele internationale in cazul cind Romania nu se va conforma Pactului de la Lisabona? Prin semnarea acestuia tara noastra isi asuma cresterea in urmatorii ani a bugetului alocat cercetarii la 1% din PIB.

  • Octavian Voiculescu

   Este un pact politic asumat ca atare. Consecintele sunt morale, politice si indirecte mai curand decat juridice.
   Ceea ce nu le face mai putin serioase: credibilitatea si increderea se construiesc foarte greu, se pierd intr-o clipita. Inca mult mai greu se incheaga o comunitate stiintifica si un sistem in care sa functioneze – sunt lucruri care se fac in ani, zeci de ani, si se pot narui ireversibil foarte usor.
   In general, sunt lucruri de facut daca/fiindca ne intelegem bine propriul interes, deci intelegem bine importanta finalitatii.
   Impinsi de la spate mergem atat cat e interesul altora – adica, neglijabil in cel mai bun caz.

 • Întrebarea nr. 2 EccE

  Considerati ca o tara mica precum Romania ar putea sa sustina sectorul de cercetare la un nivel competitiv cu cel din vest, sau ar fi mai rational sa incerce doar mentinerea contactului cu cercetatorii romani cu rezultate din afara, astfel incat mediul academic romanesc sa beneficieze indirect de rezultatele lor?

  • Octavian Voiculescu

   Tari mici sunt Cehia, Ungaria, Elvetia, Singapore, Noua Zeelanda. Sau Bulgaria, cu care am regretul sa va spun ca nu ne este favorabila comparatia dpdv. al productiei stiintifice. Si e din “est”, nu din “vest”.
   Romania e o tara mica doar economic, stiintific si tehnologic. Raportul cauzal e invers decat e sugerat aici: e mica stiintific si tehnologic deci mica economic. Insa excelam la bucla de feed-back negativ – iata si problema in chestiune.

   Din mentinerea contactului nu rezulta mai nimic – asta v-o pot spune cu autoritate, fiindca sunt precis in aceasta situatie.

 • Întrebarea nr. 3 EccE

  Organizarea actuala a sistemului de invatamant superior din Romania nu permite desfasurarea activitatii de cercetare, deoarece aceasta ar trebui realizata in paralel cu un program de predare incarcat. In vest, un cercetator, desi asociat unei universitati, de cele mai multe ori beneficiaza de o norma de cercetare exclusiva. Credeti ca s-ar impune o reforma in aceasta directie a sistemului romanesc?

  • Dana Jalobeanu [moderator]

   Aici ar fi iar multe de spus. Sigur ca in invatamantul romanesc normele didactice sunt foarte incarcate. Sigur ca invatamantul este si el subfinantat. Pe de alta parte, toti cei care au fost la universitati occidentale sunt familiarizati cu socul cultural pe care-l traieste universitarul roman atunci cand vede cum se pregateste un curs, cata munca este implicata de activitatea de predare si evaluare in invatamantul centrat pe student. E mult mai mult decat s-a facut vreodata in ROmania. In universitatile britanice, pe care le cunosc si eu mai bine (iar Octavian poate sa ma confirme sau infirme, din domeniul stiintelor fundamentale, expertiza mea tine mai degraba de stiintele umaniste), profesorul nu se limiteaza sa predea un curs si sa tina un seminar. Exista tutoriale (intalniri unu-la-unu cu fiecare student in parte), "office hours", platforme online pe care se comunica direct si se incarca materialele de curs si seminar inainte ca acestea sa aiba loc si asa mai departe. Deci, daca numaram doar cate cursuri sunt in norma unui profesor "aici" si "acolo", nu dam peste raspunsuri relevante. Activitatea de predare e foarte importanta in orice universitate serioasa, iar activitatea de cercetare este absolut obligatorie pentru orice profesor, din orice mare universitate. Sigur ca pe langa asta mai sunt si cercetatori care nu predau. Insa cei care predau, mai ales de la un nivel in sus, fac toti si cercetare

  • Octavian Voiculescu

   Fara indoiala.
   Nu stiu prea bine ce inseamna “in vest”, dar stiu formule indreptate spre aceeasi problema si care au trecut deja proba timpului. D.ex., exista scheme de finantare a cercetarii care au portiuni dedicate expres suplinirii – ceea ce ingaduieste unei persoane sa fie degrevate de o parte din sarcinile didactice si sa faca mai multa cercetare.
   Merg, evident, daca este valorizata cercetarea originala in evaluarea carierei universitare. Acest lucru:
   1) este esential, ar trebui sa ni-l propunem prioritar si programatic,
   2) il voi discuta si mai jos (imi cer scuze ca nu postarii dvs., care are intaietate cronologica).

 • Întrebarea nr. 4 Adrian Buzatu

  Marea Britanie, tara in care profesati, trece printr-o foarte grava criza economica si financiara. In aceste conditii, stiti cat este procentul din PIB oferit cercetarii pe 2009 si cat era in anii trecuti?

  Stiti cumva unde putem gasi pentru fiecare stat UE cat la suta din PIB este alocat pe 2009 cercetarii stiintifice?

  • Octavian Voiculescu

   Banii britanici oferiti de stat:
   http://www.dius.gov.uk/publications/URN07114.pdf
   p.29: sumar buget
   pp.66-7 (Anexa A2): link-uri catre indicatorii de performanta folositi
   Trebuie adaugat ca exista si surse foarte consistente si foarte bine administrate care vin din donatii publice – atat mici (“cu lumanarica” , daca pot prelua asta) cat si datorate unor acte filantropice enorme. Sunt numitele “Charities”.
   Doua exemple relevante pt. cercetarile biologice si medicale (deopotriva fundamentale si applicative):
   - Wellcome Trust (http://en.wikipedia.org/wiki/Wellcome_Trust, http://www.wellcome.ac.uk/)
   - Cancer Research UK (http://en.wikipedia.org/wiki/Cancer_Research_UK, http://www.cancerresearchuk.org/)
   Avem un cadru legal asemanator pt strangerea de fonduri “cu lumanarica” (asa-numita “lege 2%”). De bine, de rau, avem si industriasi (sa zicem, mutatis mutandis, precum Henry Wellcome).
   Ce nu avem – va las placerea descoperirii :). De ce – nu intru in detalii de psihologie sociala, sunt persoane mai calificate.

   Statistici pt. UE sunt disponibile dintr-o multime de surse. Un pic “doctored” si sterilizate diplomatic, dar cu autoritatea CE:
   http://cordis.europa.eu/erawatch/index.cfm?fuseaction=ri.content&topicID=72&countryCode=US&parentID=71

   Studii si masuratori OECD (mai orientate spre implicatiile economice):
   http://www.oecd.org/dataoecd/9/44/41850733.pdf
   www.oecd.org/education/database
   (din nefericire, datele complete si actualizate sunt platibile)

 • Întrebarea nr. 5 Adrian Iordache

  Poate exista o solutie pentru cercetarea din Romania independent de invatamantul universitar (undergraduate)?

  Credeti ca problemele calitatii in cercetare sunt legate nu numai de procedura acordarii de granturi, sau si de calitatea si consistenta mediului universitar? Putem vorbi de o dezvoltare de durata in cercetare cu profesori care nu participa sau participa foarte putin la mediul stiintific pe care il reprezinta?

  • Octavian Voiculescu

   In ordine:
   nu, nu si iar nu!

   Asta, privind diagnosticul/efectele. Leacul, evident, ar veni in ordine inversa: sitemul de granturi trebuie insanatosit si deschis dascalilor (cum spuneam mai inainte, exista formule deja testate pt. “secondments”, supliniri). Simultan, in evaluarea carierelelor universitare trebuie valorizata serios contributia stiintifica/originala. In chip de capitol separat in dosar, de judecat “pass or fail” – nu aditiv sau in competitie cu insusirile / realizarile pedagogice.

 • Întrebarea nr. 6 Lucian Ancu

  Cat de mult se pierde in cercetarea din Romania prin faramitarea resurselor? Majoritatea institutelor apartin de Academie iar universitatile au inceput sa aiba centre de cercetare insa acestea functioneaza oarecum ca niste insule ne-existan o colaborare bine pusa la punct. Exista o duplicare atat a activitatii birocratice cat si de cercetare?

  Mai poate suporta educatia un nou exod ? Pun aceasta intrebare avand in vedere ca in opinia mea educatia si formarea continuua a mediului universitar ar trebui sa se realizeze prin activitatea de cercetare. Rezultatele primului exod de la inceputul anilor '90 se vad de la gradinita pana la universitati si institute de cercetare. Un noua ruptura de continuitate mai poate fi suportata de sistem in ansamblu ?

  • Octavian Voiculescu

   La prima intrebare:
   Nu cred ca, in sine si in abstract, separarea intre finantarile pt. institute vs cea pt. universitati duce neaparat la o faramitare. Sunt tipuri institutii cu ethosuri si constrangeri diferite. Cel mai rau mi se pare faptul ca portionarile astea duc la entitati prea inchise. Nu functioneaza indeajuns controlul extern, impartial al calitatii stiintifice produse. Daca astea ar merge, colaborarile se stabilesc de la sine pe orizontala – nu cred ca sunt de “pus la punct” de sus in jos.

   La a doua intrebare:
   Nu stiu daca MAI poate suporta unul, cred ca si primul a fost un tsunami!
   Then again, there is no limit to how low one can get.
   Ce nu parem sa stim este ca, invers, the sky is the limit. Nu cred ca exista limite "fizice" in situatia noastra, doar lipsa de curaj, ambitie dar fie ne-stiinta, fie inconstienta.

 • Întrebarea nr. 7 Catalin

  1. Cum comentati zvonul cum ca unele institute ce cercetare vor concedia pana la 30% dintre angajati in viitorul apropiat, datorita noului buget pe cercetare? Considerati ca se va face o "putificare" a personalului, sau vor fi si victime nevinovate, ramanand in sistem cei care au pile, relatii etc?

  2. Criza, noul buget si situatia cercetarii si a invatamantului din Romania nu sunt o lovitura sub centura adusa in special tinerilor care ar putea asigura viitorul cercetarii romanesti?

  • Octavian Voiculescu

   1. Nu-l comentez deloc, cred ca e de luat ca atare. Vine de la persoane autorizate precum dl Ancu (ANCS), dl. Zamfir (IFIN). Bugetul si sistemul de evaluare sunt independente: Schimbarile de finantare nu imbunatatesc criteriile de selectie a proiectelor si oamenilor.

   2. Putem sa le spunem “sub centura” sau, la fel de bine, cu toporul si pe la spate, fara avertisment.

 • Întrebarea nr. 8 gadolinium

  Ati accepta ca proiectele de cercetare sa fie evaluate si prin prisma raportului intre buget si consumul de hartie? Pentru ca in Romania am vazut proiecte la care partea experimentala dureaza doua zile, cea stiintifica o saptamana iar redactarea actelor birocratice pentru justificarea fondurilor dureaza doua luni minim si nu este deloc o ocupatie interesanta pentru cercetatori.

  • Octavian Voiculescu

   Nu sunt sigur ca inteleg bine intrebarea sau indicatorul propus.

   Birocratia, da, este infricosatoare. Este insa un principiu mult mai simplu (pe care creatorii de formulare si forme ar trebui sa-l respecte): sa nu ceri mai multa informatie decat iti trebuie, demostrabil si/sau explicabil.

   De asemenea, unul din lucrurile simple este ca un "grant" este un contract: clauzele si rubricile lui contabile se stabilesc la inceput, nu se schimba pe parcurs dupa umorile sau nelinistile de moment ale administratorului.

 • Întrebarea nr. 9 voinic

  A fi cercetator in Romania e cumva asemanator cu a fi cadru medical in Africa subsahariana: diferenta la nivelul de plata si statutul social intre acasa si afara e atat de mare, incat e imposibil sa ramai.

  Adevarul e ca cercetarea costa FOARTE mult; pentru 0.5% rezultate *valide si aplicabile*, trebuie platit si restul de 99.5% care nu duce nicaieri. Asta nu include doar nivelul slab al unora, dar si rezultatele negative, ne-aplicabilitatea (datorita costului, maturitatii technologiei), si alti factori care determina majoritatea articolelor de jurnal sa ramana doar atat.

  Costul este deci inerent ridicat, iar acea 99.5% parte din cost nu poate fi usor eliminata. Oamenii astia calificati au intotdeauna suficiente optiuni de a face < bani (in invatamant), sau de a face > bani (domenii aplicate, aproape de produsul final) -- deci nu trebuie sa ramana in cercetare.

  • Dana Jalobeanu [moderator]

   Cercetarea stiintifica are in ea, ca orice activitate creativa, si un foarte serios procent de nedeterminare: nu toate proiectele de cercetare propuse aduc rezultate, nu toate directiile de cercetare duc la descoperiri. Nu poti merge la sigur. Asta se vede si in politica stiintei. De peste tot, nu doar de la noi.

   Apoi, cercetarea stiintifica este o activitate costisitoare (in raport cu cultivatul cartofilor). Si totusi, chiar in aceste conditii vitrege, sunt oameni dispusi sa faca cercetare in Romania - sau si in Romania. Cel putin o vreme. Problema e daca ei sunt incurajati sau descurajati. De aceea merita mereu sa aruncam o privire si "in ograda vecinilor", sa vedem cu se rezolva aceste probleme spinoase in alte tari

  • Octavian Voiculescu

   Intai, as vrea sa ne lamurim care este sursa acestei socoteli: "Pentru 0.5% rezultate valide si aplicabile, trebuie platit si restul de 99.5% care nu duce nicaieri".
   De dragul discutiei, sa zicem ca-i asa.
   0.5 sau alt procent, nu stiu cum altfel merg stiinta si tehnologia, in ultimele secole. Singura exceptie istorica pe care o cunosc este China clasica. Dar nu mai sunt vremurile alea.
   Sa ne intoarcem la clasici, d.ex. la Newton si marul contondent (desi apocrifa). Mecanica newtoniana n-a influentat cursul merelor sau piata agricola. Nici o anumita lucrare din 1905 nu a schimbat lumea financiara in imediat. Dar lumea e altfel din pricina asta.
   Stiinta in sine (cu sau fara aplicatii imediate) e o gramatica a limbii in care intelegem cel mai bine lumea sublunara. Analfabestismul se plateste scump. Foarte scump. Alfabetizarea este fara pret.

 • Întrebarea nr. 10 Cristina Am

  Care este parerea dvs despre acel procent de 0,18 % din PIB care se presupune ca va fi alocat de guvern cercetarii romanesti in 2009? Care este solutia pentru a aduce cercetarii romanesti mai multi bani?

  • Octavian Voiculescu

   Parerea mea este cea imprumutata de la oameni mult mai avizati si ancorati in meandrele concretului romanesc - precum domnii Aldea (ANCS) si Zamfir (IFIN) pe care publicul i-a auzit in zilele din urma si a caror buna credinta n-o pot pune la indoiala.

   Solutia, deocamdata, sunt fondurile de la bugetul de stat. Presupune doar o minima responsabilitate si intelegere a situatiei. "Doar"?

 • Întrebarea nr. 11 Romanul

  De ce nu exista si in universitatile din Romania un proiect in programul Boinc? nu avem informaticieni si cativa oameni de stiinta? Toti intelectualii din Ro. declara in cor ca sufera mult vazand ignoranta poporului in materie de stiinta, dar nici unul nu sacrifica ceva timp ca sa traduca un articol din wikipedia in engleza.

  • Octavian Voiculescu

   Nu pun intrebarea la rubrica "retorice": nu stiu.

   Daca e o idee interesanta, ceea ce nu pot deloc sa stiu, cineva va propune si, fara indoiala, va va fi foarte recunoscator.

   Desi nu deslusesc nici legatura cu a doua intrebare, raspunsul e similar: cine e interesat ar trebui sa urmeze maxima potrivit careia cel mai bine e sa se ocupe personal.

 • Întrebarea nr. 12 Adrian Buzatu

  Continuand ideea mesajului precedent (al lui Romanul): de ce credeti ca cercetatorii romani nu se implica in promovarea stiintei catre publicul larg si catre conducerea tarii? Cand o saptamana inainte de inaugurarea LHC-ului presa romaneasca anunta deja "sfarsitul lumii", nici un cercetator roman nu a luat atitudine. Timp de o saptamana, tara a fost indoctrinata de posturi mari de televiziune si de ziare cu ideea ca vine sfarsitul lumii. Abia o zi inainte de lansarea acceleratorului au iesit cu declaratii de presa cativa cercetatori. Lansarea LHC-ului si Romania candidata oficiala la CERN nu este inca nici in prezent pe siteul Laboratorului de Fizica si Inginerie Nucleara.

  De ce atata inertie din partea cercetatorilor in promovarea stiintei catre public si politicieni? Nu este acesta un motiv pentru care cercetarea nu este finantata la nivelul la care ar trebui?

  • Dana Jalobeanu [moderator]

   Vorbiti aici cu cei care se implica :). De ani de zile, impreuna cu Adrian Stanica, facem popularizarea si promovarea stiintei. Desi suntem, amandoi, cercetatori si profesori. Credem insa ca merita sa facem ca o a treia meserie, un fel de "comunicarea stiintei catre public". Adica cam ce faceti si voi, Adrian, cu site-urile voastre. Si sper ca nu suntem singuri. Suntem inca putini, dar poate ca genul acesta de discutii ar putea inaugura o "moda"?

  • Octavian Voiculescu

   Nu pot spune altii cum sunt, dar sunt foarte de acord ca oamenii de stiinta au datoria sa comunice cu publicul larg cat mai bine.

   Precum vedeti, ma straduiesc in masura posibilitatilor.

   Despre bazaconiile prilejuite de LHC - nu-s numai la noi si resursele de timp sunt acelea care sunt. Nu e o scuza, e doar o constatare.

 • Întrebarea nr. 13 alice

  Propunerea de buget pentru cercetare in Romania este, in 2009, cu aproape doua treimi mai mica decat in 2008. ce s-ar intampla in Marea Britanie daca:
  1. s-ar reduce finantarea cercetarii de la un an la altul la o treime?
  2. care ar fi reactia celor din educatie si invatamant in Marea Britanie daca ar fi retezata co-finantarea pentru participarea la programele de cercetare ale Uniunii Europene (asa cum se va intampla in Romania daca bugetul va fi aprobat in structura actuala)?
  3. ce s-ar intampla daca la University College London - unde lucrati - s-ar taia brusc posibilitatea angajarii (cu contract temporar) a tinerilor care trebuie sa duca mai departe numele institutiei?
  va doresc numai bine si va felicit ca sunteti acolo - unde e mai bine sa ramaneti decat sa fiti aici - la batjocura politicienilor.

  • Octavian Voiculescu

   s-ar intampla ce se intampla si cu Romania de 20 de ani incoace

 • Întrebarea nr. 14 Gimmy

  Ce sfat ne dati, domnule Voiculescu?
  Sa ne intoarcem si sa zgaltaim sistemul din interior sau sa ramanem afara (unde avem un confort al muncii de cercetare la care cei din tara nici nu pot visa) si sa tipam la eipana ne rupem bojocii?

  • Octavian Voiculescu

   1: nu-mi ingadui sa dau sfaturi nimanui;

   2: cred ca-i pernicios sa-ti faci viata numai dupa sfaturi.

 • Întrebarea nr. 15 Prapastian

  1. Latru si eu la Luna spunand ca o reducere bugetara la ministerul de interne va determina o diminuare a numarului de politisti obezi, in timp ce reducerea bugetului cercetarii scutura din nou sistemul de valori pentru totdeauna. Ad-astra are vreun cuvant de spus in fata decidentilor sau e o simpla asociatie de contemplat indici?
  2. Din moment ce am pornit un programul PNCDI 2007-2013 si majoritatea securistilor din sistem au castigat prin... competitie finantare, in conditiile in care sunt eligibili pentru cate un singur proiect per program, credeti ca e normal sa se limiteze bugetul cercetarii tocmai acum cand competitia incepe sa devina reala?
  3. Tinand cont ca PNCDI are ca principal deziderat formarea tinerilor cercetatori, isi pune cineva problema ca majoritatea cheltuielilor de personal sunt indreptate in proportie de 10-20% catre tineri si restul, 80-90% catre eminentele cenusii de inestimabila valoare si nelimitata cunoastere?
  4. Ad-astra stie ca tinerii cercetatori cu contracte de munca sunt platiti de universitati anual sau bianual?
  5. Cum este posibil ca in cadrul competitiei PNCDI-IDEI 2008 finantarea sa fie intarziata din Octombrie 2008 pana in Ianuarie 2009, dupa care amanata pana la o data care va fi precizata...ulterior?

  • Dana Jalobeanu [moderator]

   Nu credeti ca ar trebui sa vem cu totii un cuvant de spus? Pana la urma e o problema care ne priveste pe toti. Tot asa cum educatia (modul in care se face, politica educationala, costurile) este o problema care ne priveste pe toti. Doar ca in cazul cercetarii acest lucru nu e atat de evident. De aceea e nevoie de discutii precum cea de azi, sau semnale de alarma precum cele lansate de Ad Astra.

   Vorbim despre cum vrem sa arate Romania in care am vrea sa traim. Nu e asta problema tuturor? Asociatii sau indivizi, in egala masura?

  • Octavian Voiculescu

   Nu pot raspunde decat la intrebarile la care pot raspunde, adica:

   1. nu stiu exact, nimeni nu stie. Personal, nici nu ma preocupa prea mult, fac si facem (la Ad Astra) atat cat putem. Uneori chiar mai mult.

   2. Evident, nu. E o enormitate care, la drept vorbind, ma lasa fara cuvinte.

   3. Da, noi ne punem problema.

 • Întrebarea nr. 16 HansBrinker

  Care credeti ca e cea mai eficienta cale de protest impotriva reducerii masive a bugetului pentru cercetare in acest an in Romania?

  • Octavian Voiculescu

   Fiecare parere e la fel de indreptatita cu alta.

   CE spunem e primul pas - exista textul Ad Astrei, prezentat astazi intr-o conferinta de presa.

 • Întrebarea nr. 17 Gabriela

  Se vorbeste despre subfinantarea cercetarii. Ce parere aveti insa despre suprafinatarea centrelor de cercetare si a echipelor care nu ar castiga niciun cent intr-o competitie onesta? E suficient sa ne uitam pe lista celor mai recente granturi CNCSIS, stiinte sociale: alaturi de proiecte realmente promitatoare, conduse de profesori /cercetatori de certa valoare (Jalobeanu, Vintila Mihailescu, Vlad Alexandrescu, Ciprian Mihali, etc) ii gasim pe eternii no-name ai stiintelor sociale (Schifirnet, etc) care primesc sume colosale pentru a studia non-subiecte.. Si anul asta e un caz fericit: clanurile pseudo-stiintifice de la sociologie si la la SNSPA par a fi lasat loc si alti cercetatori.. Dar in anii trecuti situatia era si mai dezastruoasa.. De exemplu, marele "noolog" Ilie Badescu a folosit banii Ministerului pentru a fonda, impreuna cu Dinu Sararu, "Universitatea Taraneasca" de la Slatioara, la care se studia „cultura muncii, cultura minţii, cultura sănătăţii şi cultura sufletului, cultura şi educaţia pentru mediu" (?!!) Subfinantare sau lipsa oricaror criterii stiintifice in acordarea finantarii?

  • Octavian Voiculescu

   E foarte adevarat. Nu numai ca nu ignoram si deplangem si acuzam asta - public si precis, ceea ce ne costa o multime de efort (data fiind opacitatea si secretomania institutiilor romanesti). Propunem si solutii, tot in urma unor dezbateri si confruntari demne de democratia ateniana. Asta am facut totdeauna, asta facem si acum - si cateva analize si propuneri f. consistente si integrate vor aparea in curand.

 • Întrebarea nr. 18 adela

  Cu riscul ca va plictisesc inca de la inceput: este clar, este nevoie de o reforma substantiala in cercetarea din Romania din prea multe motive pentru a le enumera acum! Si totusi nu cred ca aceasta poate sa inceapa cu investirea unor sume mari in cercetare sau, cel putin, acest lucru nu ii va garanta niciodata calitatea in mod direct. Dar de unde sa se inceapa?

  • Dana Jalobeanu [moderator]

   N-ar fi oare util sa ne uitam cum se face reforma invatamantului, sau dezvoltarea cercetarii in alte parti, acolo unde se face, eventual, cu succes?

   • University

    Doamna Jalobeanu, credeti ca se doreste intr-adevar aplicarea cu succes a reformei in sistemul de invatamant? Cati ar trebui sa plece in cazul asta? Sunt prea multe persoane, unele in pozitii de raspundere, care se simt amenintati de o astfel de transformare - de aici rezistenta bine cunoscuta! Sunt Profesori universitari care nu au in prezent nici dosar de conmferentiar, dar fac parte din comisii si pretind candidatilor ceea ce ei insusi nu au! E normal? Sunt cadre didactice blocate pe post de lector pentru ca nu au mai facut nimic de ani de zile deci nu au cum sa indeplineasca criteriile (mai dure acum decat in trecut) de promovare. Unii au 40-45 de ani... vor mai ramane in Universitati inca 20 de ani pana la pensie! Vor preda aceleasi cursuri ca acum 10-15 ani... nu se poate atinge nimeni de ei, inca nu am vazut vreo persoana data afara din invatamantul superior pe motivul asta! Si blocheaza niste locuri pe care ar putea veni persoane cu adevarat competitive! Dar nu se doreste asta, in nici un caz...

    • Dana Jalobeanu [moderator]

     Acestea sunt unele dintre problemele cu care se confrunta orice incercare de a reforma sistemul. Daca ele n-ar exista, reforma n-ar fi necesara.

     Altiminteri, tind sa ma feresc de impersonale "se doreste aplicarea reformei?" Eu o doresc. Dumneavoastra nu? Ca membri ai societatii romanesti, platitori de taxe si impozite, consumatori de educatie si cercetare, unii chiar producatori de educatie si cercetare, cei cu care am vorbit azi par s-o doreasca de asemenea. Avem deci o problema: cum facem?

     • University

      Ca sa ma feresc si eu de generalizari - nu cunosc tot sistemul - in "zona" unde activez eu, cred ca aproximativ 70% nu o doresc (desi poate multi declara ceea "ce trebuie"). Nu o doresc pentru ca nu-i pot face fata... La intrebarea: Cum facem? - As vrea sa am un raspuns! In structura actuala sistemul nu poate fi reformat (nu vreau sa fiu foarte pesimista, dar asta cred). Singura solutie ar putea aparea daca, odata devenita "atractiva" aria invatamant -cercetare numarul celor "buni" (a se intelege performanti sau care macar vor performanta, isi doresc sa munceasca serios si au si capacitatea sa o faca) va egaliza macar numarul celor "rai" (a se intelege persoane plafonate sau cu tendinta de plafonare, lenese si oportuniste sau incapabile intelectual - din pacate sunt si astfel de specimene). Atunci am putea spera ca se va modifica inclinarea balantei...

 • Întrebarea nr. 19 Matei

  Dupa cum stiti, un cercetator care abia a terminat doctoratul este angajat in general pe contractele de cercetare aflate in derulare in institute sau universitati. Din pacate, prin oprirea acestor contracte va fi nevoit sa lucreze fara salariu sau sa devina somer. Vor fi foarte multi tineri, care abia incep sa se integreze in diferite laboratoare, obligati sa isi caute un loc de munca in alte sectoare mai putin specializate sau sa plece in laboratoare din strainatate. Romania va pierde in primul rand continuitatea pregatirii generatilor de cercetatori dar si perspectiva ca cei plecati acum se vor intoarce in tara. Ce credeti ca este de facut?

  • Dana Jalobeanu [moderator]

   Este vesnica noastra intrebare, noi o stim in forma de dupa 89. Dar daca cititi jurnalul de calatorie al lui Dinicu Golescu (de exemplu) tot de intrebarea asta veti da. Ce sa faca tinerii, dupa ce studiaza in universitati occidentale? Sa vina sa se lupte cu sistemul? Sa continue sa faca cercetare performanta prin alte parti? Nu cred ca putem da vreodata un raspuns general acestei intrebari. V-ar consola sa stiti ca ea se pune si in tari mult mai dezvoltate dpdv al cercetarii, ca in Marea Britanie, de exemplu? Si din perspectiva unui tanar doctor cu doctoratul luat la Oxford, e mult mai rentabil si mai sigur financiar sa plece la o mare universitate americana decat sa ramana in Anglia, unde viata e mai grea, statutul de cercetator mai putin interesant social...

 • Întrebarea nr. 20 Prapastian

  Poate Romania sa faca Justitie? Poate Romania sa faca educatie? Poate Romania sa-si dezvolte economia?
  Mai concret, ce poate Romania?

  Poate renuntam, totusi, la intrebari puerile.

  Ati fost selectat de Ecole Normale Superieure pentru ca Romania nu poate sa faca cercetare stiintifica? Da, probabil sunteti autodidact si ati invatat biologia de la BBC.

  • Dana Jalobeanu [moderator]

   Nu stiu de ce nu vi se par intrebari legitime. Numai pentru ca ne deranjeaza? Mi se pare perfect legitim sa ne intrebam daca nu cumva calitatea actului de cercetare, invatamant sau justitie din Romania sunt de asa natura incat denatureaza puternic sensul cuvintelor (de la un moment incolo educatia poate sa devina anti-educatie).

   Se vorbeste de multa vreme pe tema olimpicilor romani: sunt ei produsul sistemului de educatie sau nu? S-ar putea spune acelasi lucru si despre cercetatorii performanti care fac treaba in marile universitati occidentale?

   Nu e, desigur, obligatoriu sa fie asa. Dar toate acestea sunt intrebari la care ar merita sa meditam, zic eu.

 • Întrebarea nr. 21 Dan C.

  Romania are putea accesa fonduri de o anumita valoare( cateva miliarde de euro per total)disponibile in primul rand pentru cercetare. Credeti ca aceasta masura luata de subfinantare a cercetarii nu va orienta in primul rand tinta cercetatorilor din Romania tocmai catre aceste proiecte? Si daca da atunci nu cumva asta ar insemna tocmai finantarea cercetarii din celelate state europene prin contributia pt cercetare a Romaniei care se plateste anual?

  • Octavian Voiculescu

   Nu cred deloc. Platim in pusculita europeana a cercetarii de cateva ori mai mult decat atragem inapoi. Nu atragem mai mult nu fiindca se scaldau cercetatorii romani in aur si nu se sinchiseau sa aplice si la europeni. Ci fiindca nu sunt destul de competitivi, luati in ansamblu.

   Si nu vor deveni mai competitivi cu mai putini bani - cu atat mai putin cu bani sub-supravietuire.

4553 vizualizari

 • Lisabona (Miercuri, 4 februarie 2009, 17:18)

  alina [anonim]

  Care pot fi consecintele internationale in cazul cind Romania nu se va conforma Pactului de la Lisabona? Prin semnarea acestuia tara noastra isi asuma cresterea in urmatorii ani a bugetului alocat cercetarii la 1% din PIB.
  • Lisabona (Joi, 5 februarie 2009, 15:30)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alina

   Este un pact politic asumat ca atare. Consecintele sunt morale, politice si indirecte mai curand decat juridice.
   Ceea ce nu le face mai putin serioase: credibilitatea si increderea se construiesc foarte greu, se pierd intr-o clipita. Inca mult mai greu se incheaga o comunitate stiintifica si un sistem in care sa functioneze – sunt lucruri care se fac in ani, zeci de ani, si se pot narui ireversibil foarte usor.
   In general, sunt lucruri de facut daca/fiindca ne intelegem bine propriul interes, deci intelegem bine importanta finalitatii.
   Impinsi de la spate mergem atat cat e interesul altora – adica, neglijabil in cel mai bun caz.
 • DIASPORA (Miercuri, 4 februarie 2009, 18:13)

  EccE [utilizator]

  Considerati ca o tara mica precum Romania ar putea sa sustina sectorul de cercetare la un nivel competitiv cu cel din vest, sau ar fi mai rational sa incerce doar mentinerea contactului cu cercetatorii romani cu rezultate din afara, astfel incat mediul academic romanesc sa beneficieze indirect de rezultatele lor?
  • poate Romania sa faca cercetare stiintifica? (Joi, 5 februarie 2009, 15:17)

   Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro] i-a raspuns lui EccE

   Iata, de fapt, o foarte serioasa intrebare: incomoda si poate chiar neplacuta, insa foarte serioasa. Despre ce cercetare vorbim? Suntem sau putem ajunge vreodata competitivi? Sau toti care vor sa faca cercetare sa plece (cine pleaca ultimul stinge lumina?) cautand institutii cu adevarat competitive din Occident?

   Aici s-ar putea raspunde ca sunt multi cercetatori romani care chiar fac cercetare in Romania (Vezi interviul cu Roxana Bojariu, facut de dimineata). Si totusi, intrebarea ramane
   • raspunsul vi-l dau eu (Joi, 5 februarie 2009, 15:35)

    Prapastian [anonim] i-a raspuns lui Dana Jalobeanu [moderator]

    Poate Romania sa faca Justitie? Poate Romania sa faca educatie? Poate Romania sa-si dezvolte economia?
    Mai concret, ce poate Romania?

    Poate renuntam, totusi, la intrebari puerile.

    Ati fost selectat de Ecole Normale Superieure pentru ca Romania nu poate sa faca cercetare stiintifica? Da, probabil sunteti autodidact si ati invatat biologia de la BBC.
    • intrebarile legitime (Joi, 5 februarie 2009, 15:44)

     Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro] i-a raspuns lui Prapastian

     Nu stiu de ce nu vi se par intrebari legitime. Numai pentru ca ne deranjeaza? Mi se pare perfect legitim sa ne intrebam daca nu cumva calitatea actului de cercetare, invatamant sau justitie din Romania sunt de asa natura incat denatureaza puternic sensul cuvintelor (de la un moment incolo educatia poate sa devina anti-educatie).

     Se vorbeste de multa vreme pe tema olimpicilor romani: sunt ei produsul sistemului de educatie sau nu? S-ar putea spune acelasi lucru si despre cercetatorii performanti care fac treaba in marile universitati occidentale?

     Nu e, desigur, obligatoriu sa fie asa. Dar toate acestea sunt intrebari la care ar merita sa meditam, zic eu.
     • si totusi (Joi, 5 februarie 2009, 16:00)

      Prapastian [anonim] i-a raspuns lui Dana Jalobeanu [moderator]

      V-am dat exemple de domenii in care Romania aloca resurse uriase si nu se alege cu absolut nimic. Nu vad care ar fi argumentul renuntarii la cercetare si mentinerii submediocritatii din educatie?

      In fond, dumneavoastra ati raspuns nu, nu si nu educatiei fara cercetare. Daca e legitima intrebarea "poate Romania sa faca cercetare?", atunci rezulta ca Romania poate renunta si la educatie ceea ce... numai legitim nu e!
      • si totusi (Joi, 5 februarie 2009, 20:44)

       Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Prapastian

       Daca nu am repetat destul, nu ignor si nu ignoram (Ad Astra) amploarea industriei de tocat frunze la caini. O analizam continuu - nu fiindca ne face vreo placere, ci fiindca e demonstrabila.

       Inca o data, nu inteleg opozitia intre "bani" (generalmente, asigurarea unor conditii tehnice, administrative necesare) si evaluarea "calitatii stiintei". Trebuie amandoua.

       Dupa cum trebuie si educatie, si cercetare. Una moare fara cealalta - poate incet, dar sigur sigur.
       Marturisesc ca nu inteleg de unde vine opozitia de care vorbiti. Poate dintr-o imprecizie de exprimare sau interpretare nejustificata.
       • desi (Vineri, 6 februarie 2009, 12:22)

        Prapastian [anonim] i-a raspuns lui Octavian Voiculescu

        Intr-adevar, am interpretat eu gresit raspunsurile doamnei Dana si mai si crezusem ca posteaza in numele dumneavoastra.
        Oricum, ideea lui EccE de a merge in vizita afara dupa adus stiinta in desaga tine de specificul zonei mioritice si mi-am cam iesit din pepeni.
        In concluzie, o natiune fara educatie si cercetare va fi o simpla furnizoare de forta de munca necalificata in afara, o natiune care va lancezi vesnic pe plan intern intr-o submediocritate amara.
    • Întrebarea nr. 7 Prapastian (Joi, 5 februarie 2009, 20:11)

     Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Prapastian

     1) nu sunt "Romania", deci nu pot sa va raspund. Toti suntem si trebuie sa raspundem.

     2) :-)

     3) de ce am fost selectat, de intrebat la ENS.
     In ierarhia respectelor mele, pe o culme izolata se afla cativa profesori/mentori de la Bucuresti. In primul rand, Prof. Luiza-Maria Flonta.
     Dar, da, am plecat esentialmente fiindca imi dadea acces la arii neacoperite in tara si pe care le exploram autodidact. Era un potential de mentori cu experienta de cercetatori, nu "par procuration".
     Altminteri, da, in domeniul in care activez sunt autodidact si calificat la locul de munca. Nu am urmat cursuri de specialitate in Romania (de altminteri, nici in Franta prea mult, ca "undergrad"). Nici nu stiam ce inseamna - imi parea un domeniu pur descriptiv si neinteresant. Nu aveam cunostinta de existenta a doi cercetatori absolut remarcabili din Romania - am aflat de ei prin 2001. Raman foarte putin cunoscuti si recunoscuti - macar retrospectiv - in Romania. Sunt Sandor si Menkes de la Timisoara.
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 15:34)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui EccE

   Tari mici sunt Cehia, Ungaria, Elvetia, Singapore, Noua Zeelanda. Sau Bulgaria, cu care am regretul sa va spun ca nu ne este favorabila comparatia dpdv. al productiei stiintifice. Si e din “est”, nu din “vest”.
   Romania e o tara mica doar economic, stiintific si tehnologic. Raportul cauzal e invers decat e sugerat aici: e mica stiintific si tehnologic deci mica economic. Insa excelam la bucla de feed-back negativ – iata si problema in chestiune.

   Din mentinerea contactului nu rezulta mai nimic – asta v-o pot spune cu autoritate, fiindca sunt precis in aceasta situatie.
 • REFORMA (Miercuri, 4 februarie 2009, 18:16)

  EccE [utilizator]

  Organizarea actuala a sistemului de invatamant superior din Romania nu permite desfasurarea activitatii de cercetare, deoarece aceasta ar trebui realizata in paralel cu un program de predare incarcat. In vest, un cercetator, desi asociat unei universitati, de cele mai multe ori beneficiaza de o norma de cercetare exclusiva. Credeti ca s-ar impune o reforma in aceasta directie a sistemului romanesc?
  • invatamant sau cercetare (Joi, 5 februarie 2009, 15:31)

   Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro] i-a raspuns lui EccE

   Aici ar fi iar multe de spus. Sigur ca in invatamantul romanesc normele didactice sunt foarte incarcate. Sigur ca invatamantul este si el subfinantat. Pe de alta parte, toti cei care au fost la universitati occidentale sunt familiarizati cu socul cultural pe care-l traieste universitarul roman atunci cand vede cum se pregateste un curs, cata munca este implicata de activitatea de predare si evaluare in invatamantul centrat pe student. E mult mai mult decat s-a facut vreodata in ROmania. In universitatile britanice, pe care le cunosc si eu mai bine (iar Octavian poate sa ma confirme sau infirme, din domeniul stiintelor fundamentale, expertiza mea tine mai degraba de stiintele umaniste), profesorul nu se limiteaza sa predea un curs si sa tina un seminar. Exista tutoriale (intalniri unu-la-unu cu fiecare student in parte), "office hours", platforme online pe care se comunica direct si se incarca materialele de curs si seminar inainte ca acestea sa aiba loc si asa mai departe. Deci, daca numaram doar cate cursuri sunt in norma unui profesor "aici" si "acolo", nu dam peste raspunsuri relevante. Activitatea de predare e foarte importanta in orice universitate serioasa, iar activitatea de cercetare este absolut obligatorie pentru orice profesor, din orice mare universitate. Sigur ca pe langa asta mai sunt si cercetatori care nu predau. Insa cei care predau, mai ales de la un nivel in sus, fac toti si cercetare
   • invatamant sau cercetare (Joi, 5 februarie 2009, 17:49)

    AB [anonim] i-a raspuns lui Dana Jalobeanu [moderator]

    In Romania normele didactice nu sunt incarcate deloc, as spune ca din contra: sunt mult mai lejere decat in universitati din UE. Diferenta e ca in Romania se face cumul de functii, sau ore cu plata, ceea ce duce uneori la supra aglomerarea orarului. vorbind insa strict de o norma, universitarii din Romania nu o duc rau defel.

    Supraincarcarea normelor didactice este adeseori invocata ca motiv pentru rezultate mai modeste in cercetare. Ma intreb insa daca uneori cumulul de functii nu e propria alegere, ca o sursa suplimentara de venit.
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 15:40)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui EccE

   Fara indoiala.
   Nu stiu prea bine ce inseamna “in vest”, dar stiu formule indreptate spre aceeasi problema si care au trecut deja proba timpului. D.ex., exista scheme de finantare a cercetarii care au portiuni dedicate expres suplinirii – ceea ce ingaduieste unei persoane sa fie degrevate de o parte din sarcinile didactice si sa faca mai multa cercetare.
   Merg, evident, daca este valorizata cercetarea originala in evaluarea carierei universitare. Acest lucru:
   1) este esential, ar trebui sa ni-l propunem prioritar si programatic,
   2) il voi discuta si mai jos (imi cer scuze ca nu postarii dvs., care are intaietate cronologica).
 • Cat ofera cercetarii UK si UE? (Miercuri, 4 februarie 2009, 18:24)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Marea Britanie, tara in care profesati, trece printr-o foarte grava criza economica si financiara. In aceste conditii, stiti cat este procentul din PIB oferit cercetarii pe 2009 si cat era in anii trecuti?

  Stiti cumva unde putem gasi pentru fiecare stat UE cat la suta din PIB este alocat pe 2009 cercetarii stiintifice?
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 15:43)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Banii britanici oferiti de stat:
   http://www.dius.gov.uk/publications/URN07114.pdf
   p.29: sumar buget
   pp.66-7 (Anexa A2): link-uri catre indicatorii de performanta folositi
   Trebuie adaugat ca exista si surse foarte consistente si foarte bine administrate care vin din donatii publice – atat mici (“cu lumanarica” , daca pot prelua asta) cat si datorate unor acte filantropice enorme. Sunt numitele “Charities”.
   Doua exemple relevante pt. cercetarile biologice si medicale (deopotriva fundamentale si applicative):
   - Wellcome Trust (http://en.wikipedia.org/wiki/Wellcome_Trust, http://www.wellcome.ac.uk/)
   - Cancer Research UK (http://en.wikipedia.org/wiki/Cancer_Research_UK, http://www.cancerresearchuk.org/)
   Avem un cadru legal asemanator pt strangerea de fonduri “cu lumanarica” (asa-numita “lege 2%”). De bine, de rau, avem si industriasi (sa zicem, mutatis mutandis, precum Henry Wellcome).
   Ce nu avem – va las placerea descoperirii :). De ce – nu intru in detalii de psihologie sociala, sunt persoane mai calificate.

   Statistici pt. UE sunt disponibile dintr-o multime de surse. Un pic “doctored” si sterilizate diplomatic, dar cu autoritatea CE:
   http://cordis.europa.eu/erawatch/index.cfm?fuseaction=ri.content&topicID=72&countryCode=US&parentID=71

   Studii si masuratori OECD (mai orientate spre implicatiile economice):
   http://www.oecd.org/dataoecd/9/44/41850733.pdf
   www.oecd.org/education/database
   (din nefericire, datele complete si actualizate sunt platibile)
 • Cercetare si invatamant (Miercuri, 4 februarie 2009, 18:58)

  Adrian Iordache [anonim]

  Poate exista o solutie pentru cercetarea din Romania independent de invatamantul universitar (undergraduate)?

  Credeti ca problemele calitatii in cercetare sunt legate nu numai de procedura acordarii de granturi, sau si de calitatea si consistenta mediului universitar? Putem vorbi de o dezvoltare de durata in cercetare cu profesori care nu participa sau participa foarte putin la mediul stiintific pe care il reprezinta?
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 15:43)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Iordache

   In ordine:
   nu, nu si iar nu!

   Asta, privind diagnosticul/efectele. Leacul, evident, ar veni in ordine inversa: sitemul de granturi trebuie insanatosit si deschis dascalilor (cum spuneam mai inainte, exista formule deja testate pt. “secondments”, supliniri). Simultan, in evaluarea carierelelor universitare trebuie valorizata serios contributia stiintifica/originala. In chip de capitol separat in dosar, de judecat “pass or fail” – nu aditiv sau in competitie cu insusirile / realizarile pedagogice.
 • Ar strica continuitatea si constanta ? (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:08)

  Lucian Ancu [anonim]

  Cat de mult se pierde in cercetarea din Romania prin faramitarea resurselor? Majoritatea institutelor apartin de Academie iar universitatile au inceput sa aiba centre de cercetare insa acestea functioneaza oarecum ca niste insule ne-existan o colaborare bine pusa la punct. Exista o duplicare atat a activitatii birocratice cat si de cercetare?

  Mai poate suporta educatia un nou exod ? Pun aceasta intrebare avand in vedere ca in opinia mea educatia si formarea continuua a mediului universitar ar trebui sa se realizeze prin activitatea de cercetare. Rezultatele primului exod de la inceputul anilor '90 se vad de la gradinita pana la universitati si institute de cercetare. Un noua ruptura de continuitate mai poate fi suportata de sistem in ansamblu ?
  • Ar strica continuitatea si constanta ? (Joi, 5 februarie 2009, 15:38)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian Ancu

   La prima intrebare:
   Nu cred ca, in sine si in abstract, separarea intre finantarile pt. institute vs cea pt. universitati duce neaparat la o faramitare. Sunt tipuri institutii cu ethosuri si constrangeri diferite. Cel mai rau mi se pare faptul ca portionarile astea duc la entitati prea inchise. Nu functioneaza indeajuns controlul extern, impartial al calitatii stiintifice produse. Daca astea ar merge, colaborarile se stabilesc de la sine pe orizontala – nu cred ca sunt de “pus la punct” de sus in jos.

   La a doua intrebare:
   Nu stiu daca MAI poate suporta unul, cred ca si primul a fost un tsunami!
   Then again, there is no limit to how low one can get.
   Ce nu parem sa stim este ca, invers, the sky is the limit. Nu cred ca exista limite "fizice" in situatia noastra, doar lipsa de curaj, ambitie dar fie ne-stiinta, fie inconstienta.
 • intrebare (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:53)

  Catalin [anonim]

  1. Cum comentati zvonul cum ca unele institute ce cercetare vor concedia pana la 30% dintre angajati in viitorul apropiat, datorita noului buget pe cercetare? Considerati ca se va face o "putificare" a personalului, sau vor fi si victime nevinovate, ramanand in sistem cei care au pile, relatii etc?

  2. Criza, noul buget si situatia cercetarii si a invatamantului din Romania nu sunt o lovitura sub centura adusa in special tinerilor care ar putea asigura viitorul cercetarii romanesti?
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 15:55)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   1. Nu-l comentez deloc, cred ca e de luat ca atare. Vine de la persoane autorizate precum dl Ancu (ANCS), dl. Zamfir (IFIN). Bugetul si sistemul de evaluare sunt independente: Schimbarile de finantare nu imbunatatesc criteriile de selectie a proiectelor si oamenilor.

   2. Putem sa le spunem “sub centura” sau, la fel de bine, cu toporul si pe la spate, fara avertisment.
   • si atunci (Joi, 5 februarie 2009, 16:00)

    Catalin [anonim] i-a raspuns lui Octavian Voiculescu

    Si atunci cum mai putem convinge elevul sa se indrepte catre fizica de exemplu, cand realitatea striga contrariul?
   • completare (Joi, 5 februarie 2009, 16:17)

    University [anonim] i-a raspuns lui Octavian Voiculescu

    Imi cer scuze ca intervin, sunt si eu in sistem, tristul adevar este ca, atata vreme cat finantarea va scadea - drastic as putea spune - aproape toti banii se vor distribui exclusiv prin pile si relatii. Si pana acum se dadeau proiecte in felul asta, nu chiar toate, pentru ca erau bani... de acum chiar nu va mai ajunge nimic "la intamplare".. ci doar bine dirijat! Sunt si oameni buni in sistem, dar sunt PREA PUTINI, ii coplesesc restul... incepuse sa se mai indrepte situatia si acum se revine din nou la trecul... pacat...
 • Propunere indicator (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:57)

  gadolinium [anonim]

  Ati accepta ca proiectele de cercetare sa fie evaluate si prin prisma raportului intre buget si consumul de hartie? Pentru ca in Romania am vazut proiecte la care partea experimentala dureaza doua zile, cea stiintifica o saptamana iar redactarea actelor birocratice pentru justificarea fondurilor dureaza doua luni minim si nu este deloc o ocupatie interesanta pentru cercetatori.
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:06)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gadolinium

   Nu sunt sigur ca inteleg bine intrebarea sau indicatorul propus.

   Birocratia, da, este infricosatoare. Este insa un principiu mult mai simplu (pe care creatorii de formulare si forme ar trebui sa-l respecte): sa nu ceri mai multa informatie decat iti trebuie, demostrabil si/sau explicabil.

   De asemenea, unul din lucrurile simple este ca un "grant" este un contract: clauzele si rubricile lui contabile se stabilesc la inceput, nu se schimba pe parcurs dupa umorile sau nelinistile de moment ale administratorului.
 • cercetarea costa f. mult (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:59)

  voinic [utilizator]

  A fi cercetator in Romania e cumva asemanator cu a fi cadru medical in Africa subsahariana: diferenta la nivelul de plata si statutul social intre acasa si afara e atat de mare, incat e imposibil sa ramai.

  Adevarul e ca cercetarea costa FOARTE mult; pentru 0.5% rezultate *valide si aplicabile*, trebuie platit si restul de 99.5% care nu duce nicaieri. Asta nu include doar nivelul slab al unora, dar si rezultatele negative, ne-aplicabilitatea (datorita costului, maturitatii technologiei), si alti factori care determina majoritatea articolelor de jurnal sa ramana doar atat.

  Costul este deci inerent ridicat, iar acea 99.5% parte din cost nu poate fi usor eliminata. Oamenii astia calificati au intotdeauna suficiente optiuni de a face < bani (in invatamant), sau de a face > bani (domenii aplicate, aproape de produsul final) -- deci nu trebuie sa ramana in cercetare.
  • din nou despre costuri (Joi, 5 februarie 2009, 16:03)

   Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro] i-a raspuns lui voinic

   Cercetarea stiintifica are in ea, ca orice activitate creativa, si un foarte serios procent de nedeterminare: nu toate proiectele de cercetare propuse aduc rezultate, nu toate directiile de cercetare duc la descoperiri. Nu poti merge la sigur. Asta se vede si in politica stiintei. De peste tot, nu doar de la noi.

   Apoi, cercetarea stiintifica este o activitate costisitoare (in raport cu cultivatul cartofilor). Si totusi, chiar in aceste conditii vitrege, sunt oameni dispusi sa faca cercetare in Romania - sau si in Romania. Cel putin o vreme. Problema e daca ei sunt incurajati sau descurajati. De aceea merita mereu sa aruncam o privire si "in ograda vecinilor", sa vedem cu se rezolva aceste probleme spinoase in alte tari
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:14)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui voinic

   Intai, as vrea sa ne lamurim care este sursa acestei socoteli: "Pentru 0.5% rezultate valide si aplicabile, trebuie platit si restul de 99.5% care nu duce nicaieri".
   De dragul discutiei, sa zicem ca-i asa.
   0.5 sau alt procent, nu stiu cum altfel merg stiinta si tehnologia, in ultimele secole. Singura exceptie istorica pe care o cunosc este China clasica. Dar nu mai sunt vremurile alea.
   Sa ne intoarcem la clasici, d.ex. la Newton si marul contondent (desi apocrifa). Mecanica newtoniana n-a influentat cursul merelor sau piata agricola. Nici o anumita lucrare din 1905 nu a schimbat lumea financiara in imediat. Dar lumea e altfel din pricina asta.
   Stiinta in sine (cu sau fara aplicatii imediate) e o gramatica a limbii in care intelegem cel mai bine lumea sublunara. Analfabestismul se plateste scump. Foarte scump. Alfabetizarea este fara pret.
 • Procentul alocat cercetarii in 2009 (Miercuri, 4 februarie 2009, 21:19)

  Cristina Am [anonim]

  Care este parerea dvs despre acel procent de 0,18 % din PIB care se presupune ca va fi alocat de guvern cercetarii romanesti in 2009? Care este solutia pentru a aduce cercetarii romanesti mai multi bani?
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:25)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristina Am

   Parerea mea este cea imprumutata de la oameni mult mai avizati si ancorati in meandrele concretului romanesc - precum domnii Aldea (ANCS) si Zamfir (IFIN) pe care publicul i-a auzit in zilele din urma si a caror buna credinta n-o pot pune la indoiala.

   Solutia, deocamdata, sunt fondurile de la bugetul de stat. Presupune doar o minima responsabilitate si intelegere a situatiei. "Doar"?
 • Criza de finante si idei (Miercuri, 4 februarie 2009, 21:48)

  Romanul [anonim]

  De ce nu exista si in universitatile din Romania un proiect in programul Boinc? nu avem informaticieni si cativa oameni de stiinta? Toti intelectualii din Ro. declara in cor ca sufera mult vazand ignoranta poporului in materie de stiinta, dar nici unul nu sacrifica ceva timp ca sa traduca un articol din wikipedia in engleza.
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:27)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Romanul

   Nu pun intrebarea la rubrica "retorice": nu stiu.

   Daca e o idee interesanta, ceea ce nu pot deloc sa stiu, cineva va propune si, fara indoiala, va va fi foarte recunoscator.

   Desi nu deslusesc nici legatura cu a doua intrebare, raspunsul e similar: cine e interesat ar trebui sa urmeze maxima potrivit careia cel mai bine e sa se ocupe personal.
 • Promovarea stiintei (Miercuri, 4 februarie 2009, 22:29)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Continuand ideea mesajului precedent (al lui Romanul): de ce credeti ca cercetatorii romani nu se implica in promovarea stiintei catre publicul larg si catre conducerea tarii? Cand o saptamana inainte de inaugurarea LHC-ului presa romaneasca anunta deja "sfarsitul lumii", nici un cercetator roman nu a luat atitudine. Timp de o saptamana, tara a fost indoctrinata de posturi mari de televiziune si de ziare cu ideea ca vine sfarsitul lumii. Abia o zi inainte de lansarea acceleratorului au iesit cu declaratii de presa cativa cercetatori. Lansarea LHC-ului si Romania candidata oficiala la CERN nu este inca nici in prezent pe siteul Laboratorului de Fizica si Inginerie Nucleara.

  De ce atata inertie din partea cercetatorilor in promovarea stiintei catre public si politicieni? Nu este acesta un motiv pentru care cercetarea nu este finantata la nivelul la care ar trebui?
  • promovarea stiintei (Joi, 5 februarie 2009, 16:13)

   Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Vorbiti aici cu cei care se implica :). De ani de zile, impreuna cu Adrian Stanica, facem popularizarea si promovarea stiintei. Desi suntem, amandoi, cercetatori si profesori. Credem insa ca merita sa facem ca o a treia meserie, un fel de "comunicarea stiintei catre public". Adica cam ce faceti si voi, Adrian, cu site-urile voastre. Si sper ca nu suntem singuri. Suntem inca putini, dar poate ca genul acesta de discutii ar putea inaugura o "moda"?
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:28)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Nu pot spune altii cum sunt, dar sunt foarte de acord ca oamenii de stiinta au datoria sa comunice cu publicul larg cat mai bine.

   Precum vedeti, ma straduiesc in masura posibilitatilor.

   Despre bazaconiile prilejuite de LHC - nu-s numai la noi si resursele de timp sunt acelea care sunt. Nu e o scuza, e doar o constatare.
 • ce-ar fi daca... (Miercuri, 4 februarie 2009, 22:43)

  alice [anonim]

  Propunerea de buget pentru cercetare in Romania este, in 2009, cu aproape doua treimi mai mica decat in 2008. ce s-ar intampla in Marea Britanie daca:
  1. s-ar reduce finantarea cercetarii de la un an la altul la o treime?
  2. care ar fi reactia celor din educatie si invatamant in Marea Britanie daca ar fi retezata co-finantarea pentru participarea la programele de cercetare ale Uniunii Europene (asa cum se va intampla in Romania daca bugetul va fi aprobat in structura actuala)?
  3. ce s-ar intampla daca la University College London - unde lucrati - s-ar taia brusc posibilitatea angajarii (cu contract temporar) a tinerilor care trebuie sa duca mai departe numele institutiei?
  va doresc numai bine si va felicit ca sunteti acolo - unde e mai bine sa ramaneti decat sa fiti aici - la batjocura politicienilor.
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:29)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alice

   s-ar intampla ce se intampla si cu Romania de 20 de ani incoace
 • Sfat (Joi, 5 februarie 2009, 13:22)

  Gimmy [anonim]

  Ce sfat ne dati, domnule Voiculescu?
  Sa ne intoarcem si sa zgaltaim sistemul din interior sau sa ramanem afara (unde avem un confort al muncii de cercetare la care cei din tara nici nu pot visa) si sa tipam la eipana ne rupem bojocii?
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:34)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gimmy

   1: nu-mi ingadui sa dau sfaturi nimanui;

   2: cred ca-i pernicios sa-ti faci viata numai dupa sfaturi.
 • Romanian system (Joi, 5 februarie 2009, 14:10)

  Prapastian [anonim]

  1. Latru si eu la Luna spunand ca o reducere bugetara la ministerul de interne va determina o diminuare a numarului de politisti obezi, in timp ce reducerea bugetului cercetarii scutura din nou sistemul de valori pentru totdeauna. Ad-astra are vreun cuvant de spus in fata decidentilor sau e o simpla asociatie de contemplat indici?
  2. Din moment ce am pornit un programul PNCDI 2007-2013 si majoritatea securistilor din sistem au castigat prin... competitie finantare, in conditiile in care sunt eligibili pentru cate un singur proiect per program, credeti ca e normal sa se limiteze bugetul cercetarii tocmai acum cand competitia incepe sa devina reala?
  3. Tinand cont ca PNCDI are ca principal deziderat formarea tinerilor cercetatori, isi pune cineva problema ca majoritatea cheltuielilor de personal sunt indreptate in proportie de 10-20% catre tineri si restul, 80-90% catre eminentele cenusii de inestimabila valoare si nelimitata cunoastere?
  4. Ad-astra stie ca tinerii cercetatori cu contracte de munca sunt platiti de universitati anual sau bianual?
  5. Cum este posibil ca in cadrul competitiei PNCDI-IDEI 2008 finantarea sa fie intarziata din Octombrie 2008 pana in Ianuarie 2009, dupa care amanata pana la o data care va fi precizata...ulterior?
  • cine are un cuvant de spus (Joi, 5 februarie 2009, 16:32)

   Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro] i-a raspuns lui Prapastian

   Nu credeti ca ar trebui sa vem cu totii un cuvant de spus? Pana la urma e o problema care ne priveste pe toti. Tot asa cum educatia (modul in care se face, politica educationala, costurile) este o problema care ne priveste pe toti. Doar ca in cazul cercetarii acest lucru nu e atat de evident. De aceea e nevoie de discutii precum cea de azi, sau semnale de alarma precum cele lansate de Ad Astra.

   Vorbim despre cum vrem sa arate Romania in care am vrea sa traim. Nu e asta problema tuturor? Asociatii sau indivizi, in egala masura?
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:35)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Prapastian

   Nu pot raspunde decat la intrebarile la care pot raspunde, adica:

   1. nu stiu exact, nimeni nu stie. Personal, nici nu ma preocupa prea mult, fac si facem (la Ad Astra) atat cat putem. Uneori chiar mai mult.

   2. Evident, nu. E o enormitate care, la drept vorbind, ma lasa fara cuvinte.

   3. Da, noi ne punem problema.
 • masuri de protest (Joi, 5 februarie 2009, 14:29)

  Pranjelea [anonim]

  Domnule Voiculescu,
  Eu cred ca nenorocirea cercetatorului roman e legata de faptul ca e prea bland, prea cu bun simt si de aceea nu e luat in seama. Ia sa facem si noi un miting imens, sa blocam vamile si autostrazile si sa vedeti cum ne cheama la negocieri si ne asculta! Rusine dlui Boc care pe deasupra e si universitar pentru bugetul de mizerie alocat cercetarii!
 • Cum protesta eficient? (Joi, 5 februarie 2009, 14:37)

  HansBrinker [utilizator]

  Care credeti ca e cea mai eficienta cale de protest impotriva reducerii masive a bugetului pentru cercetare in acest an in Romania?
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:37)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui HansBrinker

   Fiecare parere e la fel de indreptatita cu alta.

   CE spunem e primul pas - exista textul Ad Astrei, prezentat astazi intr-o conferinta de presa.
 • Subfinantare ? (Joi, 5 februarie 2009, 15:02)

  Gabriela [anonim]

  Se vorbeste despre subfinantarea cercetarii. Ce parere aveti insa despre suprafinatarea centrelor de cercetare si a echipelor care nu ar castiga niciun cent intr-o competitie onesta? E suficient sa ne uitam pe lista celor mai recente granturi CNCSIS, stiinte sociale: alaturi de proiecte realmente promitatoare, conduse de profesori /cercetatori de certa valoare (Jalobeanu, Vintila Mihailescu, Vlad Alexandrescu, Ciprian Mihali, etc) ii gasim pe eternii no-name ai stiintelor sociale (Schifirnet, etc) care primesc sume colosale pentru a studia non-subiecte.. Si anul asta e un caz fericit: clanurile pseudo-stiintifice de la sociologie si la la SNSPA par a fi lasat loc si alti cercetatori.. Dar in anii trecuti situatia era si mai dezastruoasa.. De exemplu, marele "noolog" Ilie Badescu a folosit banii Ministerului pentru a fonda, impreuna cu Dinu Sararu, "Universitatea Taraneasca" de la Slatioara, la care se studia „cultura muncii, cultura minţii, cultura sănătăţii şi cultura sufletului, cultura şi educaţia pentru mediu" (?!!) Subfinantare sau lipsa oricaror criterii stiintifice in acordarea finantarii?
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:41)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriela

   E foarte adevarat. Nu numai ca nu ignoram si deplangem si acuzam asta - public si precis, ceea ce ne costa o multime de efort (data fiind opacitatea si secretomania institutiilor romanesti). Propunem si solutii, tot in urma unor dezbateri si confruntari demne de democratia ateniana. Asta am facut totdeauna, asta facem si acum - si cateva analize si propuneri f. consistente si integrate vor aparea in curand.
  • Întrebarea nr. 20 Gabriela (Joi, 5 februarie 2009, 20:37)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriela

   v. si raspunsul la intrebarea 10 a Adelei.
 • inceputul intalnirii (Joi, 5 februarie 2009, 15:03)

  Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro]

  Buna ziua tuturor, Dana Jalobeanu este pe receptie la Bucuresti, Octavian Voiculescu este pe receptie la Londra, incercam sa-l aducem si in fata voastra in imagini. Avem deja o serie de intrebari interesante la care lucram de zor. Asteptam, desigur, si altele.
 • ministrul educatiei si cercetarii (Joi, 5 februarie 2009, 15:04)

  Prapastian [anonim]

  Credeti ca e normal ca D-na E. Andronescu sa ameninte cu demisia in lupta dumneaei pentru aplicarea fanteziilor salariale de +50%, iar acum sa accepte fara nicio jena 6% din PIB pentru educatie si 0,18% din PIB pentru cercetare?
  • ministrul educatiei si cercetarii (Joi, 5 februarie 2009, 21:18)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Prapastian

   Raspunde politic, dimpreuna cu primul ministru si colegii de guvern care au o "contributie" la asta. E urmarea unui principiu, nu a unei opinii personale.
   O alta rasponsabilitate este pentru faptul ca proiectul de buget s-a negociat/stabilit in secret - cel putin, din perspectiva comunitatii stiintifice. Nu l-am gasit pana cand a fost trimis Parlamentului.
   E mai mult decat o crima politica, e o eroare prin definitie - stiinta nu se face din fotoliu, nici politica ei.
 • reforma sa fie! (Joi, 5 februarie 2009, 15:14)

  adela [anonim]

  Cu riscul ca va plictisesc inca de la inceput: este clar, este nevoie de o reforma substantiala in cercetarea din Romania din prea multe motive pentru a le enumera acum! Si totusi nu cred ca aceasta poate sa inceapa cu investirea unor sume mari in cercetare sau, cel putin, acest lucru nu ii va garanta niciodata calitatea in mod direct. Dar de unde sa se inceapa?
  • reforma (Joi, 5 februarie 2009, 16:06)

   Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro] i-a raspuns lui adela

   N-ar fi oare util sa ne uitam cum se face reforma invatamantului, sau dezvoltarea cercetarii in alte parti, acolo unde se face, eventual, cu succes?
   • Nu doreste nimeni asta (Joi, 5 februarie 2009, 16:31)

    University [anonim] i-a raspuns lui Dana Jalobeanu [moderator]

    Doamna Jalobeanu, credeti ca se doreste intr-adevar aplicarea cu succes a reformei in sistemul de invatamant? Cati ar trebui sa plece in cazul asta? Sunt prea multe persoane, unele in pozitii de raspundere, care se simt amenintati de o astfel de transformare - de aici rezistenta bine cunoscuta! Sunt Profesori universitari care nu au in prezent nici dosar de conmferentiar, dar fac parte din comisii si pretind candidatilor ceea ce ei insusi nu au! E normal? Sunt cadre didactice blocate pe post de lector pentru ca nu au mai facut nimic de ani de zile deci nu au cum sa indeplineasca criteriile (mai dure acum decat in trecut) de promovare. Unii au 40-45 de ani... vor mai ramane in Universitati inca 20 de ani pana la pensie! Vor preda aceleasi cursuri ca acum 10-15 ani... nu se poate atinge nimeni de ei, inca nu am vazut vreo persoana data afara din invatamantul superior pe motivul asta! Si blocheaza niste locuri pe care ar putea veni persoane cu adevarat competitive! Dar nu se doreste asta, in nici un caz...
    • problema (Joi, 5 februarie 2009, 16:45)

     Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro] i-a raspuns lui University

     Acestea sunt unele dintre problemele cu care se confrunta orice incercare de a reforma sistemul. Daca ele n-ar exista, reforma n-ar fi necesara.

     Altiminteri, tind sa ma feresc de impersonale "se doreste aplicarea reformei?" Eu o doresc. Dumneavoastra nu? Ca membri ai societatii romanesti, platitori de taxe si impozite, consumatori de educatie si cercetare, unii chiar producatori de educatie si cercetare, cei cu care am vorbit azi par s-o doreasca de asemenea. Avem deci o problema: cum facem?
     • Sunt prea putini... cred... (Joi, 5 februarie 2009, 17:14)

      University [anonim] i-a raspuns lui Dana Jalobeanu [moderator]

      Ca sa ma feresc si eu de generalizari - nu cunosc tot sistemul - in "zona" unde activez eu, cred ca aproximativ 70% nu o doresc (desi poate multi declara ceea "ce trebuie"). Nu o doresc pentru ca nu-i pot face fata... La intrebarea: Cum facem? - As vrea sa am un raspuns! In structura actuala sistemul nu poate fi reformat (nu vreau sa fiu foarte pesimista, dar asta cred). Singura solutie ar putea aparea daca, odata devenita "atractiva" aria invatamant -cercetare numarul celor "buni" (a se intelege performanti sau care macar vor performanta, isi doresc sa munceasca serios si au si capacitatea sa o faca) va egaliza macar numarul celor "rai" (a se intelege persoane plafonate sau cu tendinta de plafonare, lenese si oportuniste sau incapabile intelectual - din pacate sunt si astfel de specimene). Atunci am putea spera ca se va modifica inclinarea balantei...
  • Întrebarea nr. 10 adela (Joi, 5 februarie 2009, 20:21)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adela

   Pozitia Ad Astrei (si a mea) este neechivoca: trebuie SI UNA, SI ALTA, simultan. "Si" logic (nu se poate una fara alta):
   - si suficienti bani
   - si evaluare demonstrabil competenta, exercitata de oameni fara conflicte/coincidente de interese.

   Nu e imposibil deloc. E cum nu se poate mai firesc si realizabil.

   Cum, politic (in sens larg), is anyone's idea. Personal, fac atat cat imi sta in putinta si nu ma framant (prea mult :-)) cu cele asupra carora n-am vreo putere.

   Daca Ad Astra vi se pare indreptatita si eficienta, suntem deschisi oricui - singurul criteriu de admitere ca membru este CV-ul stiintific. Exista, de asemenea, posibilitati de colaborare "externa" (fara full membership). O idee e o idee, nu conteaza cum apare si de unde.
 • cu tinerii cercetatori ce se va intampla? (Joi, 5 februarie 2009, 15:20)

  Matei [anonim]

  Dupa cum stiti, un cercetator care abia a terminat doctoratul este angajat in general pe contractele de cercetare aflate in derulare in institute sau universitati. Din pacate, prin oprirea acestor contracte va fi nevoit sa lucreze fara salariu sau sa devina somer. Vor fi foarte multi tineri, care abia incep sa se integreze in diferite laboratoare, obligati sa isi caute un loc de munca in alte sectoare mai putin specializate sau sa plece in laboratoare din strainatate. Romania va pierde in primul rand continuitatea pregatirii generatilor de cercetatori dar si perspectiva ca cei plecati acum se vor intoarce in tara. Ce credeti ca este de facut?
  • vesnica intrebare (Joi, 5 februarie 2009, 16:22)

   Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro] i-a raspuns lui Matei

   Este vesnica noastra intrebare, noi o stim in forma de dupa 89. Dar daca cititi jurnalul de calatorie al lui Dinicu Golescu (de exemplu) tot de intrebarea asta veti da. Ce sa faca tinerii, dupa ce studiaza in universitati occidentale? Sa vina sa se lupte cu sistemul? Sa continue sa faca cercetare performanta prin alte parti? Nu cred ca putem da vreodata un raspuns general acestei intrebari. V-ar consola sa stiti ca ea se pune si in tari mult mai dezvoltate dpdv al cercetarii, ca in Marea Britanie, de exemplu? Si din perspectiva unui tanar doctor cu doctoratul luat la Oxford, e mult mai rentabil si mai sigur financiar sa plece la o mare universitate americana decat sa ramana in Anglia, unde viata e mai grea, statutul de cercetator mai putin interesant social...
  • Întrebarea nr. 13 Matei (Joi, 5 februarie 2009, 20:33)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Matei

   Asupra previziunii, sunt desigur de acord - este o evidenta. Nu si pentru decidentii directi - nu pot intelege nici eu cum se poate dar ma inclin in fata evidentei empirice. Sau "decid" ca lucrurile astea(in particular, capitalul uman in stiinta) sunt dispensabile sau disponibile "la minut". NU sunt, evident. Daca ma insel, astept cu nerabdare sa aflu pe ce se bazeaza. M-as linisti in buna masura.

   Ceea ce cred ca este de facut: spun aici in general, in detaliu tehnic la Ad Astra, reiese si din documentele de pozitie, analizele si propunerile noastre.
 • bani sau organizare? (Joi, 5 februarie 2009, 15:30)

  alexescu [anonim]

  Citeam zielele trecute discursul lui Sarkozy despre cercetarea din Franta.
  Intrebarea mea ar fi: cind vorbim de aducerea cercetarii romanesti cit este vorba de bani si cit despre o reforma organizatorica.


  "I don't see at all how a system of weak universities, led by a finicky central government, could be an efficient weapon in the battle for intelligence. On the contrary, it's a system that infantilizes and paralyzes creativity and innovation. That's why we gave the universities autonomy …

  No other country has produced so many institutes, agencies, groups and other microscopic organizations that dilute means and responsibilities, pull every which way, and waste time and money ...

  Is science just a question of financial means and jobs? How then do we explain that with science spending higher than in Great Britain, and about 15% more researchers than our English friends, France is well behind in its scientific production? Somebody better explain that to me! More researchers, fewer publications, and excuse me, I don't want to be unpleasant, with a comparable budget, a French researcher publishes 30% to 50% less than a British one in some sectors …

  Sometimes I hear people say: We have to have a pause in the reforms. I'd like to reply: Tired already? Really, two years of reforms, that should bearable! …

  Really, for higher education, for research and innovation, 2009 will be the year of action and reforms."
  Sarkozy
 • Cercetare. Este necesara o noua viziune politica ? (Joi, 5 februarie 2009, 15:52)

  Dr.ing. Dan C. Badea [anonim]

  Este necesara o noua viziune politica ?
  Obiectivele generale ale politicii industriale ale guvernării postdecembriste au fost:
  • Creşterea competitivitatii
  • Sporirea rolului cercetarii si dezvoltarii
  Guvernarea postdecembrista nu a îndeplinit aceste obiective, in economia nationala existand inca puncte slabe.
  I. Esecuri guvernamentale
  - Romania nu a adoptat o politica industriala bazata pe un model de dezvoltare prin stiinta si tehnologie.
  - Guvernul a facut greseala politica de a subordona cercetarea aplicativa domeniului educatiei.
  - Balbaielile autoritatilor in a fundamenta Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare, Inovare si Programele Operaţionale au condus la la obtinerea de rezultate ale cercetarii nesemnificative pentru economia nationala.
  II. Ce ar trebui facut?

  - Elaborarea unei politici industriale nationale care sa se bazeze pe urmatoarele cerinte:
  ● acordarea transferului de tehnologie cu lista de „produse admise” de Uniunea Europeana;
  ● redistribuirea activitatilor industriale;
  ● cresterea randamentelor industriale si a calitatii produselor;
  ● stimularea investitiilor straine in activitati ce utilizeaza tehnologii de varf;
  ● initierea si dezvoltarea de nuclee si centre de activitati inovativ-antreprenoriale, ce utilizeaza capital intelectual si financiar romanesc sau mixt;
  ● asigurarea unui management strategic al pachetului de tehnologii ce se utilizeaza in redresarea industriala a Romaniei;
  - Realizarea reformei sistemului national de cercetare – dezvoltare – inovare in scopul de a restructura conexiunile dintre stiinta, tehnologie, economie si societatea civila.
  • Cercetare. Este necesara o noua viziune politica ? (Joi, 5 februarie 2009, 22:07)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dr.ing. Dan C. Badea

   Imi cer scuze pentru disproportia grafica (cel putin) intre raspunsul meu si intrebarile dvs.
   La "ce-i de facut" am spus in alte raspunsuri.
   As vrea sa adaug ca, in opinia mea, e o mare miopie in tara, o fuga dupa "cercetari aplicabile" sau "utile". Lucrurile trebuie separate cand le judecam ca atare. Calitatea stiintifica nu-i totuna cu aplicabilitatea imediata.
   Inteleg preocuparea si stiu ca nu e imediat evident. Dar cercetarea "fundamentala" nu-i o zorzoana de lux. E un lux sa n-o avem. Ne lipseste si de cunostinte, si de aparatul critic pentru a sustine stiintele aplicative.
 • proiecte (Joi, 5 februarie 2009, 15:56)

  Dan C. [anonim]

  Romania are putea accesa fonduri de o anumita valoare( cateva miliarde de euro per total)disponibile in primul rand pentru cercetare. Credeti ca aceasta masura luata de subfinantare a cercetarii nu va orienta in primul rand tinta cercetatorilor din Romania tocmai catre aceste proiecte? Si daca da atunci nu cumva asta ar insemna tocmai finantarea cercetarii din celelate state europene prin contributia pt cercetare a Romaniei care se plateste anual?
  • raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 16:47)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan C.

   Nu cred deloc. Platim in pusculita europeana a cercetarii de cateva ori mai mult decat atragem inapoi. Nu atragem mai mult nu fiindca se scaldau cercetatorii romani in aur si nu se sinchiseau sa aplice si la europeni. Ci fiindca nu sunt destul de competitivi, luati in ansamblu.

   Si nu vor deveni mai competitivi cu mai putini bani - cu atat mai putin cu bani sub-supravietuire.
 • impostura in cercetare (Joi, 5 februarie 2009, 16:03)

  Cata T [anonim]

  Cred ca la noi in tara se vorbeste mult pe tema cercetarii si se face putin. Daca guvernul are vointa poate aloca cercetarii fondurile necesare. Problema consta in dificultatea reformarii sistemului. Cum se poate face acest lucru in conditiile in care foarte multi cercetatori necompeitivi au acces la fonduri mari de cercetare prin evaluare trucata a proiectelor lor depuse in competiti si prin relatiile pe care la au in structurile de conducere al ministerului. Cum poti curata sistemul de impostori?
  • corect! (Joi, 5 februarie 2009, 16:18)

   adela [anonim] i-a raspuns lui Cata T

   Va multumesc, mi-ati continuat ideea intr-o directie foarte importanta. Imi permit sa raspund ca din pacate, aici nu cred ca exista solutii reale sau aplicabile pentru reducerea acestei coruptii extrem de suparatoare.
  • impostura in cercetare (Joi, 5 februarie 2009, 21:43)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cata T

   Absolut de acord: se vorbeste mult si prost. Electoral, nu politic.
   Nu cred ca exista decat 1 (una) solutie: evaluarea cinstita si competenta a cercetatorilor si proiectelor. Ambele sunt, tehnic, foarte usor de verificat: si conflictele de interese, si calitatea evaluatorilor (care, evident, trebuie sa fie, demonstrabil prin publicatii, de specialitate si cel putin la fel de valorosi precum evaluatii).
   Politic, nu e de facut decat asumarea acestei chestii. Nu cred ca ne trebuie neaparat genii sau vedete in aparatul administrativ-politic.
 • Cercetare? (Joi, 5 februarie 2009, 16:11)

  Dan C. [anonim]

  Si inca o tema de gandiredaca imi permiteti apropos de proiecte:
  Anual sunt propuse spre finantare si finantate proiecte in toate domeniile de referinta si nu numai ale stiintei. Valoarea....mult peste cele cateva miliarde desprecare vorbim.
  Cei care au lucrat sau deruleaza proiecte europene cunosc strictetea auditorilor de la comunitate atunci cand e vorba de a justifica tehnic si stiintific pe ce ai cheltuit banii.
  In Romania autoritatile finantatoare si in acelasi timp beneficiare a rezultatelor cercetarii ce au facut sa:
  1. Valorifice rezultatele primite!
  2. Sa auditeze modul cum sunt cheltuiti banii?
  Cu respectul cuvenit celor care muncesc cu adevarat pot spune la aceasta data ca din banii cu care s-a finantatat cercetarea in proportie de cel putin 70% s-a ales praful!
  Sunt aparate si echipamente care si la aceasta data data stau neutilizate!
  Se culege ce s-a semanat!
  • ma bucur ca ai curaj sa o spui! (Joi, 5 februarie 2009, 16:39)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Dan C.

   Fugi de-aici cu "strictetea Uniunii Europene"!

   Cu celelalate intrebari sunt hiper-super de acord, ma bucur ca mai e cineva care a observat cam care e situatia reala in cercetarea romaneasca, dincolo de sforaituri si lauda de sine...

   Adevarul te face liber.

   Dar mai intai de doare...
 • Evaluarea proiectelor de cercetare (Joi, 5 februarie 2009, 16:15)

  Stefan Georgescu [anonim]

  Ce credeti ca se poate face in legatura cu evaluarile produse de expertii evaluatori CNCSIS pentru proiectele depuse pe liniile de finantare nationala pentru cercetare - IDEI spre exemplu? Am vazut unasemenea raport si e jenant (contradictii intre explicatii si note, necitirea corecta a bugetului depus, comentarii irelevante pentru substanta proiectului, care se legau de limba / gramatica si nu se tema si metodologie sau echipa). A doua intrebare se refera la implicarea cercetatorilor romani (care activeaza in universitati, think-tankuri sau institute de cercetare din Romania) in proiecte cadru ale UE: de ce sint asa de putini si de ce aceia care participa (individual sau institutional) nu sint rasplatiti si promovati in institutiile din care provin din Romania? Multumesc mult.
  • Evaluarea proiectelor de cercetare (Joi, 5 februarie 2009, 21:50)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan Georgescu

   La intrebarea 1, am raspuns sub titlul "impostura in cercetare".

   Intrebarea 2: mai bine o adresati institutiilor respective.
   De intrebat serios, cu implicatii asupra finatarii respectivelor institutii: un mecanism prevedem in cadrul propunerilor noastre de reforma.
   Ne dorim (Ad Astra) sa fie obiectul unui angajament politic autentic. Sau daca gresim, sa ni se spuna unde si sa discutam.
 • Cercetare teoretica promovata in Romania (Joi, 5 februarie 2009, 16:23)

  Stefan Georgescu [anonim]

  Revin cu o a treia intrebare: de ce oare partea aplicativa din proiectele de cercetare depuse la CNCSIS nu poate depasi 10% din costul proiectului? Cum putem cu asemenea criterii absurde sa obtinem rezultate empirice comparabile cu cele obtinute in vest?
 • mai aproape de pamant... (Joi, 5 februarie 2009, 16:24)

  Dedalus [anonim]

  Eu, sa traiti, am niste intrebari mai pragmatice (:-)):
  a) De ce pentru 80% din proiectele de cercetare finantate pe bani publici rezultatle nu sunt publice pe site? Vorbesc de rezultatele proiectelor derulate, nu de rezultatele copiate din documentatia de solicitare.

  b) De ce evaluatorii ARACIS sunt toti din invatamantul de stat? De ce cadrele didactice dintr-o universitate de stat verifica universitatile private (concurente)?

  c) Cum se face ca lista furnizorilor de servicii pentru poreicte de infrastructura de cercetaere dion programul IMPACT nu s-a mai deschis de cand s-a intocmit (acum peste doi ani), desi se stie ca furnizorii aia de fapt subcontracteaza, cu toate ca nu au voie. De ce nu vedem si noi rezultatele evaluarii lor pe web-site?

  d) De ce din PNCDI nu s-a finantat (din stirea mea) nici o institutie privata?

  e) Cum se face ca evaluarea popunerilor de cercetare se realizeaza exclusiv dupa criterii subiective? Le puteti vedea pe site-ul ANC.

  f) Dvs. fiind activ in Anglia, imi permit sa va intreb: cum este finantata cercetarea institutiilor si companiilor cu capital privat in Anglia?

  g) tot don Anglia: care este raportul dintre salariul unui cercetator stiintific incepator si al unuia "senior"?

  h) tot din Anglia (ca de, e in tema...): care este raportul dintre salariul obisnuit al unui cercetator si cel al unui contabil la o firma? Sau o comparatie de acest gen pe care o cunaosteti.

  Multumesc,
  • mai aproape de pamant... (Joi, 5 februarie 2009, 22:28)

   Octavian Voiculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dedalus

   a, c: sunt de acord, ar trebui negresit sa apara pe site sau, oricum, sa fie publice. Daca sunt clauze de confidentialitate (nu stiu de ce ar fi, dar poate imi scapa ceva), atunci trebuie facute publice normele respective si explicat cum informatiile de care spuneti cad sub incidenta lor.

   b, d, e: nu sunt deloc persoana potrivita sa va raspund, nu fac parte din vreuna din institutiile respective.

   g, h: grilele de salarizare ale unor universitati sunt disponibile liber. Cateva exemple mai jos.
   Cambridge:
   http://www.admin.cam.ac.uk/offices/hr/salary/grades2.html
   Oxford:
   http://www.admin.ox.ac.uk/finance/salaries_expenses/scales/aa0_cur.shtml
   UCL:
   http://www.ucl.ac.uk/hr/salary_scales/final_grades.php
   Sunt salarii brute anuale, impozitarea e progresiva.
   Exact ce trebuie sa faci ca sa ajungi intr-o casuta sau alta din grila, va las placerea sa descoperiti uitandu-va la CV-urile (listele de publicatii) ale ocupantilor diferitelor ranguri universitare.
   Pentru alte salarii, le gasiti pe caprarii la:
   http://www.statistics.gov.uk/StatBase/Product.asp?vlnk=13101
 • incheierea intalnirii de astazi (Joi, 5 februarie 2009, 16:51)

  Dana Jalobeanu [moderator] [hotnews.ro]

  Cu acestea, vom pune punct aici intalnirii noastre online de astazi.

  Ne-am straduit sa raspundem la cat mai multe din intrebarile voastre. Invitatul nostru, dr. Octavian Voiculescu, va incerca sa raspunda in cursul zilei si la restul intrebarilor deja postate.

  Speram ca am reusit sa va trezim interesul si sa problematizam o serie de chestiuni spinoase.
 • 6.5 (Vineri, 6 februarie 2009, 0:19)

  a. craioveanu [anonim]

  Washington, DC, Feb. 4—The U.S. Senate yesterday agreed to amendment SA 178, introduced by Sen. Tom Harken (D-IA), that would provide an additional $6.5 billion to the National Institutes of Health (NIH) for biomedical research as part of the American Recovery and Reinvestment Act of 2009. The Senate agreed to the amendment by voice vote.

  Last week, the House of Representatives and the Senate Appropriations Committee approved the American Recovery and Reinvestment Act. The bill included $3.5 billion in supplemental funding for the NIH.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by