Hotscience: Ce se intampla cu cercetarea romaneasca?

Asociatia AdAstra: Guvernul e pe cale de a face o greseala istorica

de Dana Jalobeanu     HotNews.ro
Joi, 5 februarie 2009, 10:15 Science - Interviuri


Roxana Bojariu (INM)
Foto: Hotnews
La sfarsitul anului trecut, toate partidele parlamentare semnau cu entuziasm Pactul National pentru educatie, un document care semnala subfinantarea cronica a educatiei si cercetarii si necesitatea unor masuri dure pentru a reduce decalajul dintre Romania si celelalte state ale Uniunii Europene. Toate partidele se angajau ca, daca vor ajunge la guvernare, sa asigure un minim de 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare. Proiectul de buget pentru 2009 are cei 6% pentru educatie. Despre cercetare, insa, nu se prea mai vorbeste.

E destul de greu sa afli care este procentul pentru cercetare din stirile care apar in presa, insa institutele isi recalculeaza deja bugete si contributii la proiecte de cercetare pornind de la un procent de 0,18% din PIB. In anul 2008 era 0,8%.

Nu e de mirare ca cercetatorii se ingrijoreaza si incearca sa ia atitudine. Cu cateva saptamani in urma, asociatia Ad Astra a tinerilor cercetatori romani a trimis o scrisoare deschisa guvernului Romaniei. Astazi va organiza o conferinta de presa la Palatul Parlamentului. Intrebarea de pornire este destul de grava: se va mai face cercetare stiintifica in Romania?

Pe de alta parte, veti spune, e criza economica: e normal sa facem economii. Cum si de unde ar trebui taiat? Care sunt domeniile in care trebuie stransa cureaua? Cum ar trebui construita o politica a stiintei? Iata intrebarile pe care vi le propunem pentru zilele urmatoare. Am stat de vorba pe acest subiect cu Roxana Bojariu, membra a asociatiei Ad Astra, cercetator la Institutul National de Meteorologie si unul dintre autorii principali ai IPCC (Grupul interguvernamental pentru schimbari climatice). Iar la ora 15 va astept la o discutie online cu Octavian Voiculescu, de la University College London, sa vedem cum se face politica stiintei in alte tari aflate in criza.

R: Roxana Bojariu, asociatia Ad Astra protesteaza impotriva modului in care actualul guvern nu respecta promisiunile Pactului National pentru educatie si cere alocarea a cel putin 0,8% din PIB pentru cercetare. Vi se va spune ca tara e in criza, si ca trebuie sa facem economii. Nu e normal sa se "taie" de peste tot?

Criza economica actuala poate fi abordata reactiv, supravietuind de azi pe maine sau proactiv, marcand inceputul unei noi linii de evolutie. In primul caz, se poate guverna, fara prea mare efort administrativ – se reduce bugetul pana la limita de subzistenta. Abordarea proactiva transforma criza în semnul unei noi dezvoltari. In cazul Romaniei, abordarea proactiva poate transforma decalajul dezvoltarii intarziate in avantaj. La nivel global, exista o nevoie radicala de restructurare socio-economica care ne aduce la aceeasi linie de start, motivandu-ne sa regandim inovator bazele societatii noastre. Investitii bine tintite in cercetare si inovare pot declansa procese in cascada care sa impinga Romania intr-un nou salt evolutiv.

R: Deocamdata, insa "stam prost". Cat de ramasa in urma e Romania la capitolul cercetare?

Realitatea de la care pornim este consecinta unei subfinantarii cronice a cercetarii, cu o relativa revenire la sume mai decente, în ultimii ani. Conform celui mai recent raport privind aria europeana de cercetare, în 2006 Romania avea în jur de 20.500 de cercetatori si se afla pe unul din ultimele locuri din UE cu ai sai  2 cercetatori la 1.000 de lucratori, intr-un clasament al resursei umane din sectorul de cercetare. In 2006, alocatia bugetara dedicata cercetarii a fost de 0,45% din produsul intern brut (PIB). Tot în 2006 Finlanda avea în jur de 15 cercetatori la mia de locuitori activi. O tara ca Finlanda a alocat insa peste 3,37% din produsul intern brut cercetarii şi inovarii, aflandu-se printre fruntase la numarul de lucrari stiintifice publicate si numarul de patente depuse. Tot în 2006, Finlanda se situa peste media europeana si in ceea ce priveste ponderea exportului high-tech din totalul exporturilor nationale. In toate aceste clasamente Romania se plasa la polul opus al ierarhiei. Am ales spre comparatie cazul Finalndei, pentru ca e o tara care nu exceleaza in resurse naturale, in schimb straluceste prin exploatarea resursei umane. Ceea ce ne-am dori si noua.

R: Pe de alta parte, am putea spune asa: cercetarea romaneasca cronic subfinantata este oricum non-competitiva si ineficienta. Poate ca ar trebui sa acceptam ca nu se face cercetare de calitate in Romania si ca toti cei care vor sa faca cercetare trebuie sa-si gaseasca o institutie occidentala performanta. Avem pentru ce lupta? Se face cercetare de calitate in momentul de fata in Romania? Ceva care sa merite finantat chiar in conditii de criza pentru ca ne poate propulsa inainte?

Dincolo de statistici, exista insule de excelenta care functioneaza in cercetarea romaneasca. Romania participa la activitati ale Agentiei Spatiale Europene, contribuind la intelegerea proceselor fizice din atmosferele ultrainalte si ionizate ale planetelor Pamant si Venus si pregatind lansarea unui minisatelit. In cadrul Centrului European de Cercetari Nucleare (CERN), Romania participa la trei experimente internationale, fiecare cu peste 2.000 de cercetatori din peste 80 de tari. Participarea Romaniei la activitati stiintifice de anvergura include si proiectul GRID care presupune interconectarea a 100.000 de unitati de calcul de pe intregul glob in ceea ce poarta deja numele sugestiv de "internet de generatia a doua". Prin Institutul de Fizica şi Inginerie Nucleara (IFIN), Romania si-a asumat participarea la constructia Institutului de Cercetari de Fizica Nuclearǎ de la Darmstadt, Germania, un proiect care va demara peste 7 ani si care va investiga materia nucleara in conditii extreme. Cercetatori romani participa si la proiectul international H1 (300 de cercetatori din 20 tari) de la Deutsches Elektronen Sychrotron (DESY, Hamburg, Germania) in cadrul caruia studiaza structura intima a materiei cu rezolutii ce ating dimensiuni de ordinul unei miimi dintr-un proton. In 2007, a aparut Raportul al IV–lea al Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), unde, din colectivul de autori principali si editori, au facut parte si oameni de stiinta romani. Toate aceste rezultate si inca multe altele, au fost posibile si pentru ca a existat o alocare bugetara, semnificativ marita, in ultimii ani.

Dar, oare, acestea sunt grupurile si proiectele care sunt in mod predilect finantate? Cum se face politica cercetarii in Romania? Cum se fac evaluarile?

Exista inca probleme legate de evaluarea institutionala si individuala a rezultatelor activiatii stiintifice, semnalate si de Asociatia Ad Astra. In ciuda problemelor existente, transparenta cheltuirii fondurilor in cercetare este printre cele mai mari, comparativ cu ce se intampla in alte sectoare socio-economice ale societatii romanesti. Cheltuielile se fac, in general, in urma derularii proiectelor castigate prin competitie si intregul proces, de la propunere pana la obtinerea de rezultate, este public. Asociatia Ad Astra a facut eforturi deosebite sǎ impuna aceast transparenta si eforturile vor continua. Nu exista limite ale performantei stiintifice, de aceea nici demersul critic nu poate inceta vreodata. Reforma continua tine de esenta activitatii stiintfice, dar reforma fara resurse e doar o forma fara fond.

Ce se va intampla in conditiile reducerii dramatice a finantarii pentru cercetare? Dincolo de faptul ca guvernul nu respecta o promisiune facuta si solemn intitulata Pactul national pentru educatie, cum vezi consecintele reducerii bugetului pentru cercetarea stiintifica?

Conform tintelor asumate pentru 2010, Romania trebuie sa-si mareasca semnificativ bugetul cercetarii, aratǎ raportul Comisiei Europene.  Pactul pentru Educatie şi Cercetare, semnat de toate partidele, prevede si el marirea bugetului destinat cercetarii, ca o conditie necesara a reformei. Insa guvernul Romaniei, în anul 2009, intorce iar “armele” si procentele. Asociatia Ad Astra considera ca guvernul Romaniei - prin intentia de a acorda cercetarii si dezvoltarii doar 0,18% din PIB – e pe punctul de a face o greseala istorica ale carei urmari vor fi greu de remediat în viitor. Pe termen scurt si mediu, ea va conduce la blocarea activitatilor din cercetare, diminuarea numarului tinerilor cercetatori si descurajarea revenirii in tara a oamenilor de stiinta romani din strainatate. Pe termen lung, performantele economiei nationale, in particular competivitatea tehnologica a tarii, vor fi substantial afectate.

Din acest motiv, Asociatia Ad Astra solicita guvernului alocarea pentru cercetare, dezvoltare şi inovare în 2009 a cel putin 0,8% din Produsul Intern Brut, în conformitate cu angajamentele Romaniei fatǎ de Uniunea Europeana si in spiritul Pactului pentru Educatie si Cercetare, semnat si de partidele aflate in prezent la guvernare. Solicitam Preşedintelui Romaniei, ca initiator si garant al Pactului pentru Educatie si Cercetare, sprijinul pentru respectarea literei si spiritului acestui acord care a adus impreuna politicienii şi o parte insemnata a societatii civile din România. Demersul nostru privind alocarea pentru cercetare a 0,8% din PIB este sustinut direct de peste 1.100 semnatari ai petitiei on-line, gǎzduita de situl Asociatiei Ad Astra. Lista semnatarilor ramane deschisa.Mai multe despre cercetare, criza si politica stiintei in Europa, in discutia online de la ora 15, cu dr. Octavian Voiculescu de la University College, London.Linkuri interesantePactul pentru Educatie şi Cercetare


Petiţia Asociaţiei Ad Astra


A more research-intensive and integrated European Research Area Science, Technology and Competitiveness key figures report 2008/2009
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2926 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  intrebari fara raspuns... (Joi, 5 februarie 2009, 11:00)

  Dedalus [anonim]

  a) De ce nu sunt puse pe web-site rezultatele proiectelor de cercetare? Ma refer la rezultatele reale, nu la cele scrise in proiect ca ar fi trebuit sa fie?

  Pornind de la portalurile de finantarea a cercetarii cunoscute, am ajuns la web-paginile proiectelor de cercetare. Numai la 20% (cel mult) din ele am gasit ceva informatii despre rezultatele cercetarii. La restul nu este nimic, sau sunt copiate proiectele in sine (adica documentatiile depuse).

  b) De ce 99% din finantarea din cercetare merge numai la institutii de stat?

  c) De ce personalul de atestare de la ARACIS face parte din universitati de stat? Cum se impaca neutralitatea acestora cu faptul ca sunt profesori la universitati concurente celor pe care le evalueaza?

  d) Care este fundamentarea economica a taxei de evaluare ARACIS, de doua-trei ori mai mare decat orice alta taxa similara pe care o cunosc?

  e) Criteriile de evalaure a proiectelor din PNCDI sunt inimaginabil de subiective - se pot gasi pe site-ul ANC, la programele de finantare respective.

  Cum se impaca aceste criterii subiective cu "imparitalitatea" si "transparenta" afirmate?

  f) Este imposibil de aflat cat s-a cheltuit de fapt, pe fiecare domeniu in parte. Nu cat s-a alocat, ci cat s-a cheltuit. De ce nu exista o comparatie alocat/distribuit/cheltuit, disponibila publicului?

  g) De ce se impune cerinta conducerii unui grant de cercetare pentru a fi conferentiar, cand se stie foarte bine ca universitatile particulare nu pot accede la aceste granturi?

  h) De ce la decizia ARACIS nu exista nici o posibilitate de apel, in afara contestatiei care se depune... tot la ei! Ce poti sa faci atunci cand decizia evaluarii sufera din cauza necunosterii crase a domeniului evaluat?
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Joi, 5 februarie 2009, 11:29)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   De ce "universitatile particulare nu pot accede la granturi"? Pana si ONG in care sunt eu a avut acces la un grant - e drept ca oarecum "indirect" (ca "stakeholder") iar suma a fost relativ mica; si vreau sa spun ca nici macar nu CUNOSTEAM pe cineva din echipa coordonatoare pentru Romania, nu mai vorbesc de coordonatorul "mare" (care era din Franta).

   Cat despre "apel", "contestatii" samd.: am constat ca, din pacate, cam ASTA e situatia in Romania, cam cu toate fondurile europene - presupun ca tzine de oarece "lene" a celor de la Bruxelles iar "motivul" ar fi, pasamite, ca, daca s-ar mai judeca si contestatiile, termenele ar fi dramatic intarziate. In principiu cam asa ar fi - de fapt, se incalca, totusi, un drept democratic: acela la "contestatie". Ca "regula UE" pare astfel destul de bizara! Eu cred ca ar trebui actionat direct la Bruxelles - dar pentru asta ar trebui sa fim mai multi ;)
  • 0 (4 voturi)    
   Ai dreptate! (Joi, 5 februarie 2009, 11:32)

   Vali cel Batran [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Daca ne uitam dupa rezultate concrete vom vedea ce este zero taiat in patru. Nu am vazut pe piata romaneasca sau internationala un produs romanesc care sa rupa gura targului.(se lauda si astazi cu Gerovitalul facut de altii in timpuri imemoriale) Asa zisele institute de cercetare sunt pline de nepoti fii rude care mai de care mai necalificat dar plini de morga a specialistului. Nu au facut nimic pentru ca nu sunt in stare. La Brasov pe langa uzina de autocamioane exista un institut intreg, Ai vazut vreun camion super romanesc? Nu, in schimb am vazut falimentul uzinei. Eu le-as taia banii de tot. Cine vrea sa faca cercetare sa se duca la institutele private si daca are vana va fi tinut si se va imbogati. Dar ma indoiesc ca vreunul din ei va gasi de lucru.Trebuie sa inceteze odata cu sinecurile acestea date pe degeaba de catre stat, adica de noi toti.
   • +3 (3 voturi)    
    Nu intelegeti ce este cercetarea. (Joi, 5 februarie 2009, 14:11)

    Cristina [anonim] i-a raspuns lui Vali cel Batran

    Domnule Vali cel Batrin, cred ca nu intelegeti ce este Cercetarea. Cercetarea nu inseamna sa construiesti o masina. De aceea exista industrie. Cercetarea este sa faci zeci de experimente si sa vezi ca adaugarea a 0.001% de nu stiu ce substanta in combustibilul normal conduce la o crestere a puterii combustibilului degajata prin ardere cu 1%. Nu inseamna ca de miine experimentatorul pune pe piata benzina cu acesti aditivi.
    Cercetarea inseamna zeci si zeci de experimente din care s-au obtinut lentilele de ochelari heliomate, care limiteaza luminozitatea care ajunge la nivelul ochiului, etc. Dar nu inseamna ca de miine cercetatorul pune pe piata lentilele.
    Desigur, cei care arunca la cos Cercetarea sunt cei care nu inteleg ce este ea de fapt. Calculatorul de la care ati postat si LCD-ul la care poate va uitati sunt rodul unei munci de Cercetare. Nu neaparat din Romania, dar 0.1% sau poate mai putin din aceste cercetari apartin si cercetatorilor romani. Pe ei vreti sa ii aruncati la cos.
    Daca vreti sa contam stiintific pe plan international, chiar si putin, avem nevoie de Cercetare romanesca. Daca nu o vom mai avea, vom deveni doar piata de desfacere si atit. O mare Africa bananiera.
    • -1 (1 vot)    
     Doamna! (Joi, 5 februarie 2009, 18:22)

     Vali Cel Batran [anonim] i-a raspuns lui Cristina

     Nu m-ati convins.Stiu prea bine ce inseamna cercetarea mai ales ca o buna parte din viata m-am cam ocupat cu asa ceva. Spuneti ca cercetarea nu face camioane ci industria. dar cine Doamne iarta ii da acelei industrrii materia prima ca sa spun asa. Nu cumva cercetarea? Da. ma uit la un LCD si scriu la un calculator dar din pacate masinariile astea sunt rodul gandirii altora si nu a cercetatatorilor romani. Va rog din suflet sa-mi dati un exemplu de produs romanesc mai complex real;izat pe baza cercetarii romanesti. Va asigur ca va va fi foarte greu sa gasiti. Mi-ati dovedit insa ca se poate discuta si politicos pe acest forum si acest lucru m-a convins sa va raspund. Cu stima!
     • +1 (1 vot)    
      Va agatati. (Joi, 5 februarie 2009, 19:21)

      Cristina [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

      Chestia cu produsul romanesc 100% este doar un pretext. Va agatati pur si simplu pentru a justifica "nemunca" cercetatorilor din Romania.
      Stiti, chiar si cei care lucreaza la Siemens, la Continental, la Nokia, la Dacia, in Romania, aduc mici imbunatatiri produselor. Marile firme au si in Romania mici departamente de cercetare care imping inainte produsul. Desigur, toate se vor duce catre firma mama, nimic nu va fi 100% romanesc. Dar si acestea sunt cercetari. Asta daca doriti un exemplu concret, pentru industrie.
      Dar stiti bine ca nu despre acest fel de cercetare este vorba in Institutele de Cercetare. Este vorba de acele lucrari -daca vreti sa dau un exemplu - despre depuneri de straturi subtiri, care sunt citate pe plan international si care mai apoi se regasesc la IBM sau Motorola in tehnicile lor de depunere. Sunt acele lucrari despre trasportul prin membrane subtiri, lucrari citate si ale caror date sunt folosite mai apoi la fabricarea perfuziilor si a instrumentelor medicale de catre marile fabrici de medicamente, nu din Romania pentru ca aici nu exista astfel de fabrici, etc, etc.
      Cercetarea in sine nu produce materiale finite, ci arata doar directii de urmat.
      Pacat ca Romania va ramine codasa daca nu se va face ceva. Ginditi-va cit de multa tehnica exista astazi si cit de putin din ea este inteleasa de cei care o utilizeaza! Prin scaderea Cercetarii in Romania va scadea si numarul de romani care sa tina cit de cit pasul cu tehnica, cu noile teorii, cu inovatiile. Vom deveni naivi din punct de vedere stiintific si manipulabili.
      Pacat. Africa bananiera ne asteapta cu bratele deschise.
      • 0 (0 voturi)    
       Va rog din suflet..... (Vineri, 6 februarie 2009, 10:46)

       Vali cel batran [anonim] i-a raspuns lui Cristina

       . . . . nu mai folositi expresia Africa sau republica bananiera in sens negativ si jignitor pentru acele state. Lasati acest lucru pe seama unor inculti ajunsi in mari functii de conducere. Dumneavoastra ca om citit ar trebui sa stiti ca fiecare tara are cultura ei despre care nu se poate vorbi decat cu respect. In ce priveste cercetarea romaneasca oricat de mult ati dori sa ma convingeti cu pelicule subtiri sau depuneri subtiri nu reusiti, pentru ca eu sunt convins ca cercetarea platita de stat este egala cu zero si se cere a fi subventionata in continuare doar pentru ca o suma intreaga de oameni sa primeasca leafa doar pentru ca poarta halate albe. Apropo: De cate ori se vorbeste in Romania de criza agazului sau de lipsa caldurii aproape toate televiziunile imi arata o imagine cretina a unei femei sau a unui barbat care aprinde aragazulu si isi freava miinine pentru ase incalzi. Acelasi lucru se intampla cand e vorba de cercetare: Fie un cercetatot agita de zor o eprubeta cu ceva rosu in ea fie se uita tamp la o raza laser verde care trece dintr-un aparat in altul. Cu stima!
       • 0 (0 voturi)    
        Cu tristete (Vineri, 6 februarie 2009, 13:12)

        Cristina [anonim] i-a raspuns lui Vali cel batran

        Scuze pentru ca am folosit sugestiv exemplu cu Africa. Aveti dreptate.

        "Fie un cercetatot agita de zor o eprubeta cu ceva rosu in ea fie se uita tamp la o raza laser verde care trece dintr-un aparat in altul."
        Daca ati sti macar cita munca trebuie uneori ca sa obtii substanta aceea rosie in eprubeta si cit de multe poti face cu raza aceea verde ...poate ati intelege mai mult.

        Cu tristete domnul meu!
        • 0 (0 voturi)    
         Eu vorbeam acolo . . . . (Vineri, 6 februarie 2009, 15:56)

         Vali cel batran [anonim] i-a raspuns lui Cristina

         . . . .despre stereotipia folosita de televiziuni in a ne demonstra noua profanilor ca in Romania se face cercetare. Ar putea de fiecare data sa ne arate alceva si mult mai la concret. Totusi, desi sunteti trista, eu va doresc tot binele din lume.
  • +2 (2 voturi)    
   confundati, si mai rau faceti (Joi, 5 februarie 2009, 13:49)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   confundati mafia existenta in minister,
   pe traseul banilor si in zone
   de decizie ale universitatilor/institutelor cu
   cercetatorii care incearca - in conditii grele -
   sa faca ceva.
   da, cam 20 % lucreaza cu adevarat,
   dar acestia se afla in zdrobitoare majoritate
   la universitatile de stat. Stim cam cum se face carte
   la majoritatea celor private... platesti ca sa iei examenul.
   Iar institute private de cercetare NU exista in Romania, deocamdata.
   Granturile sunt date in proportie mica celor care lucreaza, iar mejoritatea pe pile, indiferent de
   institutie (stat/privat).
   Trebuie sustinuta CURATAREA cercetarii,
   nu distrugerea ei, caci daca se taie fondurile,
   primii dati afara NU vor fi mafiotii!! Ci tinerii,
   fie promitatori, fie nu...
   Mie lista dumneavoastra de intrebari imi pare
   in mod mult prea puternic inspirata exclusiv de
   propriile interese/dezamagiri.
  • 0 (0 voturi)    
   re:intrebari fara raspuns (Joi, 5 februarie 2009, 20:40)

   g. [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Cate universitati private au articole publicate in reviste internationale *prestigioase* (Elsevier, Springer, Institute of Physics, IOS Press) ?

   Un experiment cu ISI Web of Science: pe anul 2008, am filtrat rezultatele cu criteriile de mai sus (nu simplu ISI, care include reviste de la Oradea, rep. Moldova, Croatia, Lituania, etc):

   Univ Spiru Haret 1
   Univ Dimitrie Cantemir 1
   Univ Titu Maiorescu 3
   Univ Hyperion 1

   ... sigur, e mai bine decat acum cativa ani, dar un raspuns e (statistic) cuprins in datele astea.
 • +2 (2 voturi)    
  acrituri (Joi, 5 februarie 2009, 11:35)

  Codruta N [utilizator]

  Exista vreo cale de a scapa de "acriturile" care au ajuns candva "cercetatori" pe baza de "dosar", care s-au saltat pe spinarea celor tineri si intr-adevar creativi - si din cauza carora imaginea "cercetarii in Romania" este stricata?

  Trebuie sa recunoasteti ca o buna parte din populatie aplauda prosteste scaderea bugetului "cercetarii" pe motiv ca "las' ca-i stim noi! niste prafuiti care nu fac nimic".
  Din pacate, din cauza acestor "prafuiti" sufera si cei tineri - si tot "din pacate" cei care pleaca sunt cei tineri, activi si cu idei - "prafuitii" raman (ca stiu ca n-au NICI O sansa in alta parte) si strica SI mai tare imaginea cercetarii :(
  Tot "din pacate", din fondurile UE (FP7 samd.) o buna parte intra in buzunarele lor - in timp ce acestia tineri... raman mai mult cu munca... :(

  Se poate face ceva? Sau sunteti blestemati sa-i duceti in spate pana devin mumii?
  • +2 (2 voturi)    
   rarpuns acrituri (Joi, 5 februarie 2009, 12:19)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

   Sunt in totalitate de acord.
   Se poate face ceva mai ales daca folosim tinerii buni care nu au plecat inca si care sunt dornici de munca; si avem si exemple; sunt putine si poate nu atat de 'interesante' pentru publicul larg (ca sa nu spun necalificat in ceea ce priveste stiinta), dar sunt.
   Ce ajunge tara asta fara niste minti care in timp sa tot creasca?!?! o tara de agricultori care va fi 'mulsa' de EU? mai trebuie sa facem si aici ceva, sa educam oameni de stiinta care gandesc mai liber decat daca stau la plug!
 • -3 (5 voturi)    
  Cercetarea romaneasca (Joi, 5 februarie 2009, 11:45)

  mg [anonim]

  Cercetarea romaneasca este sublima, dar lipseste cu desavarsire
  • +3 (3 voturi)    
   nu e chiar asa (Joi, 5 februarie 2009, 12:13)

   marian [anonim] i-a raspuns lui mg

   sa nu exageram. E adevarat ca sunt si institute care toaca banii de pomana, insa sunt si care fac treaba si ne reprezinta f bine la nivel international. Trebuie bani ca sa faci cercetare adevarata, la fel si la educatie. Cu taraita vom merge ca si pina acum, de azi pe maine. Oricum, nu imi fac sperante ca astia vor da mai mult.
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Joi, 5 februarie 2009, 12:20)

   Corneliu Toca [anonim] i-a raspuns lui mg

   Nu, nu lipseste cu desavarsire. Exista, este buna, dar subtire. Trebuie incurajata si finantata. Si da, trebuie scapat de paraziti.
  • +1 (3 voturi)    
   @mg: iar dumneata te pricepi la orice... (Joi, 5 februarie 2009, 13:55)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui mg

   ...dar probabil ca la nimic cu adevarat.

   Numai faptul ca nu ti-a taxat inca nimeni brutal
   prostia ar trebui sa te puna pe ganduri.
   Asta inseamna ca lumea care citeste articolul
   e ceva mai linistita. Si stii cine e linistit?
   nu cine freaca menta (ala e frustrat si ataca orice),
   ci acela/aceea care simte ca lasa ceva in urma lui
   in viata. Lucru pe ca vi-l dorim si dumneavoastra,
   de ce nu, poate, candva, chiar in cercetare..
  • +2 (2 voturi)    
   nu-i deloc asa (Joi, 5 februarie 2009, 14:33)

   HansBrinker [utilizator] i-a raspuns lui mg

   Daca e sa ne uitam la cati bani sunt alocati cercetarii in Romania performantele sunt extraordinare. In afara de proiectele amintite in interviu sunt multe altele mai mici, dar care aduc destui bani de la UE si din surse extrabugetare. Nu e universitate buna din vest unde sa nu dai peste romani sau care nu colaboreaza cu vreo institutie romaneasca. Intr-adevar cercetarea romaneasca este mai putin vizibila decat a altor tari pentru ca este cronic subfinantata.
   Pai ganditi-va un pic: guvernul actual vrea sa dea pt TOATA cercetarea cca 1 miliard RON, adica jumatate din bonurile de turism pentru Elena Udrea. Ce rezultate vreti la asa politica?
 • +1 (1 vot)    
  aristocratie v.s. birocratie (Joi, 5 februarie 2009, 12:39)

  V.Socoliuc [anonim]

  In cercetare si invatzamant excelentza este preponderent aristocratica. Din pacate, birocratizarea excesiva si escaladarea imposturii profesionale, pe langa tarele comunismului, au aneantizat practic valorile aristocratice din sistemul cercetarii si invatzamantului de stat. Avem de ales: ne luptam cu statul sa-i schimbam naravurile sau ne luptam pentru construirea unui sistem privat sanatos.
 • 0 (2 voturi)    
  se pot aloca si 5% din PIB (Joi, 5 februarie 2009, 16:14)

  rita veverita [anonim]

  astfel: 0.18% de la buget si restul din alte surse (extrabugetare, donatii, imprumuturi, firme cu capital privat, etc)
 • 0 (0 voturi)    
  SEMNATI Petitia AD-Astra! (Vineri, 6 februarie 2009, 22:41)

  Cristina [anonim]

  Cel mai bine e sa lasam cearta si sa facem ceva pt alocarea mai multor fonduri pentru cercetare...decat acel infim 0,18% din PIB pentru 2009.

  Va rog sa semnati Petitia AD-ASTRA pentru salvarea Cercetarii romanesti:

  www.ad-astra.ro/phare/petitie
  • 0 (0 voturi)    
   lobby la Parlament (Sâmbătă, 7 februarie 2009, 12:50)

   roxana [anonim] i-a raspuns lui Cristina

   Legea bugetului intra in Parlament pt. dezbateri. Probabil va dura cel putin o saptamana pana la aprobare. Cel mai mult ar ajuta acum lobby-ul in Parlament. Pt. asta, identificati-Va fiecare senatorul si deputatul ales *uninominal* in colegiul vostru si cereti-i sa sprijine o alocare bugetara pt. cercetare, in 2009, de cel putin 0,8% din PIB.
 • 0 (0 voturi)    
  cercetare (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:20)

  LP [anonim]

  Prin cercetare evoluezi tehnologic, iar prin tehnologie se catiga pozitia economica fruntasa... Ex.: SUA, Japonia, UK, Germania... Noi vrem sa ramanem coada lumii, la nivelul Africii din cauza asta nu investim in cercetare.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by