Povestea mafiei italo-americane a început, oficial, la 1868, la numai trei ani după încheierea Războiului de Secesiune. Abia recent s-au putut pune cap la cap toate ițele care duc către primul lider mafiot și a primei grupări italiene organizate pe principii mafiote. Numele său era Joseph Macheca. Tot el a fost omul care a ordonat primul asasinat îndreptat împotriva unui înalt oficial al poliției americane.

Lucky LucianoFoto: GL Archive / Alamy / Alamy / Profimedia [Edited: Adi Iacob / HotNews]

Practic, odată cu Macheca a început să se vorbească oficial în SUA, pentru prima dată, de existența Mafiei. Plecând de la el, o întreagă pleiadă de capi ai lumii interlope aveau să își croiască drum către uriașele venituri provenite din afaceri ilegale dar, mai ales, către puterea absolută din lumea subterană.

Puțini știu că Al Capone, Lucky Luciano, Mayer Lansky sau John Torrio, oameni care au ajuns figuri emblematice ale crimei organizate, au avut același profesor și au fost membri ai aceleiași bande. Ba chiar au luptat împreună în conflicte de stradă împotriva rivalilor. În fapt, cel care i-a școlit și care i-a condus către vârfurile lumii crimei a fost și cel care a rămas arhetipul mafiotului clasic... stilat, îmbrăcat întotdeauna la patru ace, pasionat de artă și muzică clasică etc. Numele său a fost Paolo Vaccarelli și el a fost cel care a făcut trecerea de la bătăușii de cartier la mafiotul care căuta compania elitelor.

Plecând de la exemplul său și de la banda care controla o mică zonă din New York, elevii săi au acaparat întâi orașe, vezi cazul lui John Torrio, respectiv Al Capone, în Chicago, apoi au ajuns să creeze și să conducă un imperiu comparabil din multe puncte de vedere cu cel roman, a se vedea reformele impuse de oameni ca Mayer Lansky sau, mai ales, Lucky Luciano.

Însă despre toate aceste personaje, dar și multe altele din istoria tenebroasă a Cosei Nostra americane, aflați în cel de al treilea episod dedicat istoriei Mafiei, cel dedicat crimei organizate italo-americane.

Urmărește podcastul pe Spotify:

Urmărește podcastul pe Anchor:

Vezi episoadele anterioare:

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob

Sursă foto: Profimedia