Despre mafia evreiască s-a vorbit puțin. Este adevărat și faptul că a fost mai puțin spectaculoasă și ceva mai puțin sângeroasă decât cea siciliană sau cea irlandeză. Însă originile ei sunt unele dintre cele mai vechi din Europa și se regăsesc în migrația comunităților evreiești din Spania și Portugalia către Țările de Jos.

Istoria Mafiei - Mafia EvreiascăFoto: - / Everett / Profimedia [Edited: Adi Iacob / HotNews]

Apoi, odată cu secolul al XIX-lea, mafia evreiască se face simțită în Statele Unite ale Americii, dar și în Anglia. În cel de al doilea caz, o bandă deosebit de violentă transforma faimosul cartier londonez Whitchapel în propriul fief, cel din care încerca să se extindă mai apoi și în alte orașe britanice. Banda a purtat numele de Tigrii basarabeni și era formată în special, așa cum o spune și numele, din evrei originari din Basarabia.

Ascultă pe Spotify:

Erau atât de puternici încât puteau aduna câteva sute de indivizi pentru luptele de stradă cu grupările rivale, lupte în care poliția se ferea să intervină. Controlau totul, de la distilerii ilegale, la jocuri de noroc, traficul de mărfuri din docuri și până la taxele de protecție pe care le încasau de la ai lor sau de la alții.

Despre această bandă, dar și despre cum a evoluat fenomenul crimei organizate evreiești de-a lungul timpului, aflați în acest ultim episod din podcastul dedicat Istoriei Mafiei.

Ascultă pe Anchor:

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob

Sursa foto:Profimedia