În urmă cu doar câțiva ani, încă mai circula pe la diferite publicații din România (și nu numai) un subiect elucubrant...armata de oameni maimuță a lui Stalin... cum a încercat dictatorul sovietic să încrucișeze oamenii cu cimpanzeii pentru a crea super soldați... super-hibrizii lui Stalin șamd.

Armata de oameni-maimuță a lui Stalin, un fake news grosolanFoto: archidoc / Alamy / Alamy / Profimedia

Dați și voi căutare pe Google după termenii ăștia și o să vedeți cine promova tâmpenii de genul ăsta. Culmea este că nici nu trebuie să fii vreun geniu ca să îți dai seama că, și dacă s-ar putea crea un astfel de hibrid, el nu ar fi un rezultat superior. La urma urmei, ai încrucișat un om cu o specie inferioară din mai toate punctele de vedere.

Ascultă pe Spotify:

Ideea e simplă, și o spun din start, nu a existat niciodată, dar niciodată, vreo astfel de inițiativă. Stalin, cu toate păcatele lui, pe ăsta nu l-a avut. Nimeni nu s-a gândit la vremea aia să facă o armată de oameni încrucișați cu cimpanzei, cel puțin nu la modul oficial. Iar dacă s-o fi gândit cineva, a rămas doar acolo, în mintea lui, fără să existe vreo inițiativă și fără a se propune ceva oficial.

Ascultă pe Podcasters by Spotify:

Ceva însă s-a întâmplat atunci, la început de secol al XX-lea. Dar, despre ce s-a petrecut în realitate, vă invităm să urmăriți accesând materialul audio.

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob

Foto: archidoc / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited)